Første porsjonen med tulipanløk i boks og planting nå!

Første porsjonen med tulipanløk i boks og planting nå!

Tid for tulipanløk og planleggingen av våren skjer NÅ. Hagen er litt på hell, blomstringen begynner å avta og høsten nærmer seg. Igjen er jeg utrolig lett å «lure» ut i uløkka. Flotte bilder som lokker med vårblomstring er som en magnet på undertegnede. Jeg vil tro det er mange som kjenner seg igjen i dette. Hvis jeg nærmer meg et sted som selger vårløk sitter kortet temmelig løst i lommeboka og magnetstripen går fort varm. Som jeg har sagt tidligere har jeg null viljestyrke når det kommer til planter og blomster… Samtidig er det her noen tips å ta med.

Tulipanløk i løsvekt
Store fine tulipanløk i løsvekt og pris per kg.

I årenes løp har jeg hatt både gode og dårlige erfaringer med tulipanløk og planting av løk. Ofte er jeg altfor sent ut og ender opp med halvveis uttørkede løk på salg som ligger igjen i butikkene. En av mine viktigste tips og kjepphester når det gjelder innkjøp må være å sjekke kvaliteten!! Dette gjelder egentlig alle planteinnkjøp og kan ikke gjentas for ofte. Generelt er det dessverre altfor mange planter, knoller og løker i handelen som holder for dårlig kvalitet. Dette er en av konsekvensene ved at vi skal ha tingene billigere og billigere. Raskere og mer effektiv produksjon for å få ned prisen går ofte utover kvaliteten. Skal vi ha kvalitet koster dette som regel litt ekstra!

Tulipa hybrid
Tulipa hybrid. Plant med spissen opp.

Jeg bestiller sjelden løk på nett, hvis jeg ikke kjenner leverandøren godt. Innpakning som du ikke kan se igjennom er heller ikke greit når du handler i butikk. Se godt på det du kjøper for å sikre deg god kvalitet. Straffen ved ikke å sjekke er at det kan blir dårlig med vårblomster. Som sikkert mange andre, vet jeg ikke hvor mange kilo tulipanløk jeg har spadd ned i hagen som aldri har kommet opp igjen.. God løk og gode betingelser er nøkkelen.

Les mer: Her er litt mer om flere blomsterløk med vårblomstring.

Klar til planting, faste, store og fine
En gjeng klar til planting, faste, store og fine vil gi god blomstring
Kvaliteten

Sjekk at løkene er av god størrelse. De skal være faste, uten skader og tørråte. At det tynne brune skallet ytterst er flaket av betyr ikke noe. For ikke lenge siden kom jeg over tulipanløk i løsvekt. O lykke. Her er det bare å plukke ut de fineste løkene og betale per kilo. Har du et slikt sted å handle er det enkelt å se, og ikke minst kjenne på hver enkelt løk. Disse var også av super kvalitet, store og fine! I tillegg ble det en usedvanlig god pris. Har du ikke tid til å plante dem umiddelbart så oppbevar dem luftig kjølig og tørt til de kommer i jorda. Jeg legger dem utover på en avis under tak utendørs.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon:-)

Ligger luftig å venter på å komme i jorda.
Ligger luftig å venter på å komme i jorda.
Plant løkene nå før frost og tele kommer

For at løkene skal være bedre rustet mot en kald vinter er det viktig at de får tid på seg til å sette røtter, det gjør de nå. Samtidig vil løken forberede et skudd som ligger i startgropa for våren. Tiden den får nå gjør at tulipanen har større sjanse til å klare vinteren og for å komme tidlig i blomst.

Planting

Plant løken 3 ganger så dypt som løken er høy. (5 cm høy løk plantes 15 cm dypt). Løken skal plantes så dypt at den ikke blir dyttet opp av telen. En litt løs og godt drenert jord er bra for rotutviklingen. Hvis jorda er kompakt eller med mye leire vil det være en fordel å rufse den opp og blande inn humusrik hagejord og evt. litt sand. Vann som blir stående rundt løken er den verste fienden, da vil løken råtne ganske fort. Plant med avstand som er anbefalt på pakkene. Skal de stå i en gruppe planter jeg med ca en knytteneves avstand mellom hver løk. Vann godt etter planting, vanning nå fremmer rotdannelsen.

Før tulipankrakket i Holland på tidlig 1600-tall kunne en tulipanløk koste flere titalls årslønner. Dette regnes faktisk som den første «finansboblen»

Noen av årets tulipaner

Etter blomstring

Når tulipanene er avblomstret knipes frøstanden. Da vil de stå med bladverk som ikke er så pent. At bladverket får stå er veldig viktig for at løken skal samle nok næring til blomstring året etter og danne gode fete løker. Planlegg plantingen av tulipanløkene slik at andre planter og stauder vil ta over og samtidig dekke tulipanbladene etter blomstring. På den måten vil de kunne få stå å visne i fred uten å være skjemmende samtidig som næringen trekkes tilbake i løken.

Ta vare på navn og type. Noter deg hvor du planter dem. Selv glemmer jeg ofte hva jeg putter i jorda. Med teflonhjerne er det allikevel alltid like hyggelig til våren med overraskelser både her og der!

Tulipanhav
Et vårlig hav av tulipaner

Nyt høsten og planlegg vårens blomstring!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments