Husk å plante blomsterløk nå for neste års vårblomstring.

Husk å plante blomsterløk nå for neste års vårblomstring.

Tid for å plante blomsterløk nå?? Det oppleves nærmest uvirkelig at sommeren allerede er over, og at vi går ubønnhørlig mot høsten. At sommeren har vært utrolig flott gjør det litt enklere å gyve løs på høstens oppgaver; plante blomsterløk av krokus, tulipaner og påskeliljer er kanskje den beste investeringen, og ikke minst troen på en ny vår som kommer før vi vet ordet av det:-)

plante løk
Tulipanløk plantes nå for god blomstring til neste vår

Ofte glemmer jeg å plante blomsterløk i tide, og ender opp med å kjøpe de restene som blir liggende igjen ute i butikkene, hvilket ikke så lurt. Hos leverandørene oppbevares knoller og løker som regel med optimal temperatur og luftfuktighet. Når de ankommer butikkene er de oftest i god form, men blir de liggende ukesvis ute i butikkene vil det ofte være for varmt og tørt, dette går fort utover kvaliteten!

plante blomsterløk
Black parrot er en tulipan jeg plantet for mange år siden. Gode løker som får bygge seg opp igjen etter blomstring gjør at den kommer trofast igjen år etter år.

Varm og tørr luft tærer fort på reservene, og gjør at en opprinnelig frisk blomsterløk skrumper inn. Naturlig nok gir dette er mye mindre krefter til vårens blomstring, som i enkelte tilfeller kan utebli helt. Får vi derimot satt i jorda nå, altså så tidlig som mulig vil de holde best mulig kvalitet. De vil rekke å sette røtter, samt forberede et skudd som er i gang med den første vårsola! Får løkene høsten på seg i bakken er de også bedre rustet til å klare vinteren.

plante blomsterløk
Pinseliljer kommer litt senere, og har en fantastisk duft som fyller hagen på våren

Mitt råd er; ikke vent! Gå for best utvalg og kvalitet nå!

Når du skal plante blomsterløk er det noen ting å huske på som jeg skrev litt om her.

  • Plant 3 ganger dybden av løken
  • Plantes i godt drenert jord
  • Sett løken riktig vei.

NB! Legges løken på siden eller plantes feil vei vil den som regel komme opp allikevel. Den kan bruke litt lenger tid på å finne veien, og dermed gi noe senere blomstring. Er du bevisst på dette kan blomstringen forlenges ved å plante løk litt forskjellig i en gruppe.

Vårpryd
Det blir fort en fin gruppe med Vårpryd om de trives. Plant gjerne de små løkene i plen nå.
Hvor skal jeg plante vårblomstrende løk?

Når du kjenner hagen din godt er det noen steder som utmerker seg, og er bedre egnet enn andre. Et par tips jeg vil trekke frem er:

plante blomsterløk
Det er mange spennende sorter tulipaner på markedet. disse får vi normalt ikke tak i på våren, og må handles nå. Her er nok en sort jeg har plantet og mistet navnet på…
  1. Forsøk å husk hvor i hagen snøen blir borte først. Der bakken blir bar tidlig vil en gruppe løk være perfekt. Når sola får godt tak og telen er borte, blir jorda varm på et øyeblikk. Telefri og varm jord er startskuddet for de forventningsfulle skuddene på blomsterløk som ligger å venter.
  2. Tenk at bladverket bør stå igjen etter blomstring for at løken skal få bygge opp reservene igjen. Dette kan bli stående utover sommeren, og er ikke pent. Plant derfor blomsterløk mellom stauder, og planter med store blader. På den måten skjules bladverket fra ulike vårblomstrende løkplanter, og de kan visne ned i fred og ro. Her viste jeg en litt alternativ måte å rydde i bladverket etter blomstring.
tulipan
Den lille villtulipanen «Tarda» er hardfør og sprer seg lett i hagen.

Vårens blomsterglede planlegges nå:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments