Høstblomstrende løk som farger hagen utover høsten

Høstblomstrende løk som farger hagen utover høsten

Høstblomstrende løk og knoller er en liten «hemmelighet» som stadig flere heldigvis oppdager. Hva er vel bedre enn å få vårfølelsen med Krokus i september/oktober? Utvalget blir stadig bedre og mange leverandører har mye spennende på lur for å gi høsthagen litt ekstra farge.

Jeg har fokusert mye på alt som må inn når frosten kommer smygende, og nesten glemt alt det spennende som blir igjen i hagen, og faktisk er høstblomstrende! Disse løk- og knollplantene er i tillegg så utrolig vakre når de plutselig titter frem for å skinne mellom vissent løv og brune fargetoner.

naken jomfru
Hvit Tidløs eller Naken jomfru er lekker, og lyser opp i høsthagen.

Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Gyllent bladverk og høstblomstrende løk kan være en super kombinasjon når mange av sommerens blomster er i ferd med å takke for seg. Selvsagt er det endel flotte stauder og sommerblomster som holder koken til siste slutt, her har jeg laget en liste på 40 av dem. Løkplantene som blomstrer på høsten er fort gjort å glemme litt fordi bladverket visner lenge før blomsterknoppene plutselig står der. Ute av syne, ute av sinn er kjent fenomen for meg så jeg blir like glad hver gang jeg får blomstrende overraskelser?  Her er noen juveler jeg har plukket ut i år.

Naken jomfru

Tidløs
Den fylte C. Waterlily er helt rå!

Tidløs – eller Colchicum blir også kalt «Naken Jomfru». Dette er en skjønnheten som blir ofte kalt høstkrokus, men er faktisk ikke engang i familie med den vanlige krokusen! Colchicum har relativt store blomster som titter frem i september/oktober, og kan lett strekke seg opp til 20 cm på de storblomstrede varaiantene. Fargene kan variere på Tidløs, men holder seg alltid innen hvite- og rosatoner. Mange av dem er enkle i blomsten, men det finns også fylte varianter slik den rosa C. «Waterlily» som jeg synes er helt enestående! I år har jeg fylt på med flere Tidløs i hagen og jeg er svært spent på den fylte hvite Colchicum album plenum…

colchicum
Knoppene på Tidløs ligger klare for blomstring og vil blomstre kun ved hjelp av næringen i løken.

Colchicum er noen ganger å se i blomst på bar løk hos blomsterbutikker på høsten. Den er utrolig dekorativ på at fat uten jord, eller i en sammenplanting. Har vi løken liggende på en skål under blomstringen vil blomsten fort bli lang og slengete samtidig vil de tappe løken for krefter. Inneklimaet vårt er ikke egnet for disse robuste uteplantene som klarer klimasone H5! Får du kjøpt Colchicum vil jeg anbefale å plante den ut i hagen så fort som mulig, og dermed ha glede av den i mange år fremover. Flere av sortene deler seg villig og danner med årene store fine tuer om de får en lys vokseplass med næringsrik veldrenert jord. NB! Colchicum er svært giftig. Husk å vask hendene godt etter å ha tatt på løk og andre plantedeler. Endel bruker hansker ved håndtering og planting.

Høstkrokus

Crocus speciosus er en nydelig krokus som blomstrer i september/oktober. De er oftest i blålilla toner men finnes også over mot rosa. I tillegg finnes det en lekker hvit «alba» variant.  Disse er på størrelse med vanlig Krokus og blir drøyt 10cm høye. En annen bonus er at de er robuste, og etter hva jeg har funnet ut skal de klare seg i store deler av Norge, opp til H7!

Crocus speciosus
Høstblomstrende krokus i skinnende blålilla gir garantert et blikfang i hagen.

Safrankrokus

Crocus sativus ligner ganske mye på krokusen over i utseende, men denne er opphavet til safrankrydderet. Etter hva jeg har funnet ut er den ikke å finne i vill tilstand, og kan ikke formerer seg ved pollinering og frø fordi den er steril. Deling av løken er derfor måten de kan forøke seg på. Safran er et av de dyreste krydderne som finnes på markedet, og det er ikke vanskelig å skjønne det når det trengs rundt 70 000 krokus for å produsere en kilo safran!! Arrene må plukkes og renses for hånd så det er en enormt volum av planter, og jobb som ligger bak dette krydderet vi kjøper i butikken. Med 10 løk i hagen monner det ikke stort i krydderglasset så her det er kun for pryd. Som andre høstblomstrende løk jeg har funnet frem her er denne også hardfør, og registrert til H5.

høstblomstrende løk
Safrankrokus er høstblomstrende og opphavet til safrankrydder

En solrik plassering med veldrenert jord og god plantedybde vil gi en herlig tue med safrankrokus!

Cyclamen hederifolium

Av høstblomstrende løk og knoller er nok Alpefiol en av mine største favoritter! Alpefiol er kjent som potteplante på høsten og tåler ganske mye. Den vanlige potteplanten klarer noen lette frostnetter og ned til et par kalde. Cyclamen hederifolium er en liten og relativt herdig plante som kan klare seg opp til H5. Etter min erfaring er det noen forhold som må ligge til rette for at de skal klare vinteren. Veldrenert vokseplass slik at det ikke blir isdannelse rundt knollen, og at knollen ikke er for stor. Tidligere har jeg skrevet om hvordan jeg dyrker denne i potte. De store knollene dyrker jeg slik fordi de klarer seg aldri ute her hos meg. Jeg har forsøkt mange ganger uten å lykkes, og samtidig digger jeg de store rustikke knollene med sarte blomster så de får bli i krukkene sine!

Alpefiol
Det er noen herlige kontraster mellom det sarte i blomsten og røffe i knollen. Jeg planter knollen halvveis ned i jorda

De små knollene vi får kjøpt til utplanting er derimot godt egnet, og får sin plass i bedet med halvskygge. Håpet mitt er at de rekker å blomstre før det blir for kaldt.

alpefiol
Cyclamen hederifolium er en liten juvel i høstbedet.

Plantedybde

Mesteparten av løk- og knollplanter liker en veldrenert jord, og høstblomstrende løk er ikke noe unntak.  Den enkle tommelfinger regelen på plantedybde er dybde som tilsvarer 3x løkens høyde. Det vil si at om løken er 5cm høy skal den plantes 15cm dypt. Sørg for at roten kommer nedover og skuddspiss oppover, de liker som regel å stå riktig vei. Jeg gjør et lite unntak på Cyclamen som har en fordypning oppå knollen, Da setter jeg knollen litt på skrå slik at vann ikke kan samle seg oppi fordypningen på samme måte jeg planter georgineknoller på våren.

Blad før blomst

Høstblomstrende løk og knoller setter nesten alltid blader på vår og forsommer. På den måten kan de samle nødvendige krefter, og bygge opp løken til en god blomstringen. De vårblomstrende løkplantene gjør det bare i motsatt rekkefølge, først blomst og deretter blader for å samle krefter. NB! Hos begge variantene er det viktig at bladverket får stå og gjøre jobben sin. I perioden med bladverk kan det være lurt å tilføre ekstra næring, en stor knoll eller løk vil ha mer krefter og gir bedre blomstring! Huske derfor å gi plass til bladverket og la det få stå til det visner av seg selv.

Fortsatt mange fine hagedager fremover!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Ingeborg Hald
3 years ago

Mye fint om høsten, skulle ønske jeg fikk til cyclamen, men nå har jeg prøvd så mange ganger at jeg tror bare jeg må innse at det ikke går, et lite blad er liksom ikke nok 🙂 Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg