Preparering og overvintring av georginer igjen:-)

Preparering og overvintring av georginer igjen:-)

I år synes jeg har høsten gått i en virvlende fart, og vips var vi her igjen. Med alt som skal ordnes, klippes og rakes strekker ikke alltid tiden til. Prioriteringen min var å få alle planter som kunne fryse under tak, og  dermed er alt blitt stabla tett i vinterhagen. Dette inkluderte georginene med jord og rusk. Overvintringen av georginer startet med oppgraving og litt tørking, før preparering nå.

vinteroppbevaring av planter
Rett før frosten kom var det bare å klippe ned, og fylle vasene.

Bladverket på georginene ble tatt av frosten for et par-tre uker siden, da det var en liten kuldeperiode. Hvert år er det signalet om at tiden er inne for å grave dem opp. Georginer tåler ikke frost, men så lenge selve knollen ligger frostfritt nede i bakken er de trygge. I motsetning til mange knoll- og løkdannende planter skal ikke næringen trekkes tilbake til knollen. Bladverket skal klippes av, og det er kun selve knollene vi tar vare på fra år til år.

Her ser du en liten video med de siste knollene jeg tok opp:

Vinterhagen er roterommet mitt neste 6mnd!
overvintring av georginer
Rimelig stappa i vinterhagen siden jeg ikke rakk annet enn å få tingene satt frostfritt

Georginene ble gravd opp og stablet løst i vinterhagen for å tørke litt. Overvintring av georginer lykkes best om de får en lett tørk før prepping. Dette minsker faren for råte og andre uhumskheter. Prepareringen jeg gjør etterpå er superenkel:

Overvintring av georginer
Her ligger de løst og tørker noen dager før jeg renser knoller, og klipper ned stilkene. Allerede her er merkelappene godt festet!
  • Stilkene klippes av så det står igjen ca 5 cm
  • Sjekker nøye at knollene er saftspente og hele
  • Klipper av alt som er skadet eller råttent
  • Løs jord fjernes
  • Klipper også av tynne smårøtter slik at det er rene knoller, bestående av de tykkeste røttene
  • Pakker løst i avispapir og legger i luftige kurver.
  • Oppbevares på 5-10 grader
Overvintring av georginer
Etter preparering pakker jeg dem lett i et tynt lag avispapir. Luft og sirkulasjon er viktig for å unngå råte. De grønne kassene er enkle å stable!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Ikke lett å spå været…

I år vare det kun noen få frostnetter før det ble mildt igjen. Hadde jeg visst det kunne de stått igjen ute en stund til, og ikke stressa med å få dem opp. Samtidig er det umulig å si sikkert med dette været. Jo lenger de står ute desto kortere tid skal de ligge å vente på våren, derfor venter jeg så lenge som mulig. Overvintring av georginer gir alltid en liten risiko for både tørke og råte.

overvintring av georginer
Man må jo bare elske disse rause blomstene.

For noen år siden kom frosten kjapt og vedvarte. Jeg hadde ikke sjekket langtidsvarselet den gangen, og ble skikkelig tatt på senga! Dermed bar det ut på jakt med hodelykt etter jobb for å hakke meg gjennom 2-3 cm med frossen jord. Frosten hadde ikke nådd ned til knollene som fortsatt lå frostfritt, og ingen tok skade:-)

Husk merking!

Før overvintring av georginer i fjor fikk jeg ikke merket ordentlig. Jeg var overbevist om at jeg skulle huske hvem som lå sammen, og hvilke sorter/farger som lå hvor. Når jeg skulle plante dem i våres kan du jo gjette hvem som husket?…  Neida, det var ikke meg! I sommer var det derfor litt spennende å se hva som dukket opp. Stort sett ble det bra, men enkelte farger passet overhode ikke der de havnet.

overvintring av georginer
Siste tilskuddet i år var Georginen «Cafe au Lait» med store blomster

Årets varme og tørre sommer var ikke den beste for mine georginer. Noen av dem ble det ikke stort greie på. Andre fikk en voldsom vekst og blomstring når det først ble litt kjøligere vær fra august. Heldigvis har alle utviklet seg fint under bakken. Dette borger godt for en god overvintring av georginer og mange fine planter neste år:-)

Snart er det vår igjen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments