Georginer jeg bare må ha i hagen!

Georginer jeg bare må ha i hagen!

Georginer er lett å bli forelsket i, og med alle kultivarene som finnes vil det garantert være en som passer for deg! Her skal jeg si litt om de ulike variantene jeg er blitt så glad i. – Dette er et kommersielt samarbeid med hageglede.no. 

Georginer er for meg et av sommerens høydepunkt med blomstring fra midt på sommeren (om vi har forkultivert), og helt frem til frosten kommer. Som mange andre har jeg latt meg rive med i jakten på den vakreste georginen, og vips har antallet steget for hvert eneste år. Resultatet er at mange ettårige sommerblomster, og enkelte stauder har måttet vike for å gi plass til flere fargerike georgine-skatter! Når bedene er fylt til randen kan overskuddet plantes i krukker, de stortrives nemlig i en krukke på terrassen.

overvintring av georginer
Man må jo bare elske disse rause og frodige blomstene.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Stor variasjon

Med alle variantene som finnes er det lett å gå seg vill i små, store, flate, runde enkle og doble blomster… for ikke å snakke om de som ser piggete ut! Georginer kan ha vidt forskjellig uttrykk i form og farger. Her er noen av mine favoritter og jeg starter med de minste. Det skal finnes ca 20 000 kultivarer så det er det nok å velge mellom, men heldigvis er det ikke riktig så stort utvalg i nettbutikkene selv om de har stadig større utvalg.

Enkle blomster som et åpent matfat

Dette er blant de søteste georginene med åpne blomster som ofte er små. Blomstene ser nesten litt naive ut og består gjerne av en krans med kronblader og i enkelte tilfeller ett lag små innenfor mot senter av blomsten. Disse kan ha en størrelse på ca 5-10 cm avhengig av sorten. Fargemessig er det stor variasjon fra de enkle hvite som nærmest ligner en prestekrage, og over til skiftende nyanser i samme farge på hver blomst.

Naiv blomst på georgine
Den enkle georginen «Fashion Monger» er utrolig søt og enkel med lett tilgang for insektene. En gang i blant er det feilmerkinger ute å går og mistanken er stor når denne er mer lik «Teesbrooke Audrey» enn «Fashion Monger» som sto på pakken:-)

Anemone-blomstrende georginer

De som ligner den enkle georginen men har en halvfylt midt er det gøyale og litt annerledes. Kronbladene folder seg ut først før midten gradvis åpner seg fra ytterst til innerst. Dette er også en variant insektene kan like, og ha brukbar tilgang til. Normalt er ikke blomstene så store men til gjengjeld produserer de et stort antall blomster.

Georgine halvfylt
Den anemone-blomstrnede georginen «The Phantom» kjøpte jeg for mange år og har vært delt et utall ganger og gledet mange.

Kaktusgeorginer

De to variantene over er relativt ryddige i formen på blomsten så derfor er det litt gøy med de rufsete og nesten piggete blomstene til kaktusgeorginene. Denne kategorien har fått navnet sitt nettopp på grunn av kronbladene som stritter i alle kanter og ser ut som pigger på en kaktus. Det er noen utrolig flotte varianter her og blomstene ligger som regel på 10-15cm i diameter og rundt en meters høyde på plantene.

Sommerblomst
Kaktusgeorginen kjennetegnes ved de spisse frynsete kronbladene som kan minne om piggene på kaktus, og dette er en av mine absolutte favoritter. Dahlia «Alauna Clair Obscure»

Pompon-georginer 

Dette er stikk motsatt av av den løse formen på kaktusgeorginene. Her er det snakk om små tette kulerunde blomster med kronbladene perfekt formet i en orden bare naturen kan fremvise. Hvert eneste kronblad ligger plassert slik at blomsten er tettfylt. Som regel er det gode stilker på pompon-georginene og derfor egner de seg særdeles godt i buketter. Her finnes det en hel drøss med ulike farger, men det er en jeg testet ut i fjor som var ekstra gøyal og hadde ulike farger av rødt og rosa i hver blomst. Det var Dahlia «Chick A Dee»

Vil du vite mer om forkultivering av georginer kan du finne det her.

Pompongeorginen «Stolze Von Berlin» er en av mine favoritter som hadde jevn blomstring hele sommeren. Naturens perfeksjon!

Tallerken-georginer

Til slutt vil jeg nevne dronninga i georginebedet! Dette er det absolutte blikkfanget med blomster på rundt 25 cm i diameter. De er store, frodige og rause…. Det er bare helt rått når de blomstrer for fullt. Som de fleste andre kraftigvoksende planter som skal bære mye blomster vil disse ha en god del næring. Det må mye krefter til for å produsere store blomster og i fjor vare det non-stop fra de begynte til frosten kom! En av de mest kjente her er «Cafe Au Lait» med sine kremfargede blomster som er tettfylte av kronblader. Man må jo bare ELSKE disse og er definitivt en som har stoppeffekt i uterommet. Siden de er store og tunge i hodet vil det være lurt å sette inn solide støttepinner fra start. Når de er fylt med blomster vil et kraftig regnvær være ekstremt ødeleggende – jeg snakker av erfaring!

Her kan du lese mer om hvordan jeg vinteroppbevarer georginer.

Georginer i mengder
Cafe Au Lait er alltid et blikkfang i bedet.

Georginer eller Dahlia som vi har snakket om i Grøntpodden

Begge navnene brukes om hverandre, men det korrekte navnet er Dahlia. Den ble oppkalt etter den svenske botanikeren Anders Dahl som var elev av Carl von Linné og levde på 1700-tallet. På 1800-tallet dukket det alternativet navnet georgine opp etter tyske botanikere som kalte planten for Georgina etter etter professor Joh. Gottlieb Georgi i Petersburg. Selv om det offisielle navnet i dag er Dahlia, brukes fortsatt georgine på folkemunne. Uansett hva du kaller det, så er det gøy å vite at dette er Mexicos nasjonalblomst og at den vokser naturlig i fjellområdene både der og i Guatemala. Planten kom til Europa på 1700-tallet. I dag er det rundt 20 000 kultiverte varianter.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments