Riktig vekstlys gir deg sterkere planter

Riktig vekstlys gir deg sterkere planter

Riktig vekstlys etterligner det livgivende sollyset som er grunnlaget for all vekst og plantenes trivsel. Hvordan vi og plantene opplever lys er ganske ulikt. Bruk derfor et tilpasset fullspektrum-lys som sørger for god vekst. – Dette er et kommersielt samarbeide med Hageglede.no

For lite lys

Med ekstra vekstlys ville mange av oss unngått å få lyse skuddspisser og spinkel vekst gjennom mørketiden. I tillegg dukker det ofte opp brune bladspisser og gule blader. At blader blir gule og visner gjennom den mørkeste tiden av året, er som regel plantens egen forsvarsmekanisme. De gjør det de kan for å overleve inntil dagene blir lengre og lyset kommer tilbake. Mindre bladmasse = mindre å holde liv i for en plante som har krevende forhold. Dette er mye av årsaken til at en del blader blir kastet nå.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Lyset, og ikke minst riktig vekstlys, er avgjørende for at plantene skal kunne opprettholde fotosyntesen. Dette er prosessen som foregår i klorofyllet inne i bladene. Denne neste magiske prosessen som foregår inni bladene gir planten nye krefter til videre vekst. I tillegg er det klorofyllet som gir plantene den fine grønne fargen. Derfor er det viktig med nok lys og rene støvfrie blader slik at lyset kommer inn til klorofyllet.

vekstlys kan forhindre visne blader
For lite lys i mørketiden vil ofte kunne gi gule og visne blader. Ved å kaste en del av bladmassen er det mindre å holde liv i.

Lys til alle planter

Alle planter trenger riktig vekstlys, men det er store individuelle forskjeller. Dette henger tett sammen hvor plantene kommer fra opprinnelig. Har du en kaktus som er vant med nærmest ørkensol vil den stille helt andre krav til lyset enn en grønn plante som opprinnelig kommer fra skogbunnen i jungelen. Vi bør derfor tilpasse lys og temperatur etter plantenes krav, ønsker og opprinnelse for å trives. Når vi skal dyrke planter inne med vekstlys er noe av poenget å etterligne naturen. En dag på 12-14 timer med godt lys vil gi en god lyssum, og da kan det være greit å bruke en timer på lyset for å sikre en jevn døgnrytme til plantene.

vekstlys gir tett palettblad
Palettblad er blir fort lang og slengete med blasse farger om den ikke får nok lys. Supplement av vekstlys vil gjøre overvintringen mye mer vellykket.

Vekstlys

Med dagens teknologi er det mange muligheter og mye enklere å gi plantene våre den nødvendige hjelpen for å klare seg best mulig. LED-lys gir stor effekt, fullspektrum-lys og bruker relativt lite watt i forhold til lysmengden og effekten. Det vil også si at det utvikles mindre varme enn tradisjonelle glødepærer. Med LED lys vil vi også få optimalt fargespekter med balansen av farger som plantene trenger for å oppnå god vekst. Det røde og det blå lyset er essensielt for plantenes gode utvikling. Blått lys påvirker den vegetative veksten og gir tykkere blader og sterkere stilker med en mer solid vekst. Rødt lys vil i større grad påvirke blomstring og fruktsetting på sikt, men en riktig kombinasjon av disse to fargene er nødvendig for en god utvikling på planten helt fra starten.

Tomatene jeg skrev om her ville hatt god nytte av vekstlys

solsikker under plantelys
Med nok lys av riktig kvalitet vil plantene bli tette og kompakte og godt rustet for et liv ute til sommeren.

Temperatur

Et annet viktig element i en plantes utvikling er temperaturen. Balansen mellom lys og temperatur er avgjørende for å lykkes med dyrkingen. Jo høyere temperatur desto mer lys er nødvendig fordi plantene vil utvikle seg fortere. Kan vi senke temperaturen med noen få grader vil det kunne være avgjørende for et godt resultat selv om lyssummen er lik. Siden lys som er basert på LED-teknologi utvikler lite varme vil det være en stor fordel for holde en stabilt lavere temperatur. Et temperaturintervall på 16-20 grader vil fungere godt for de fleste planter under dyrkingen.

manglende vekstlys
Frø sådd samtidig som bildet over, men har stått i vinduskarm med kun naturlig lys. Nå har de strukket seg og er svake for videre dyrking.

Watt, lumen og kelvin

Fra gammelt av har vi kjøpt glødepære etter antall watt som har angitt styrken på lyset – som i tillegg blir glovarme! En vanlig lyspære eller alminnelig lampelys vil ikke gi riktig sammensetning i fargespekteret, og har som regel ikke nok mengde lys for å gi en plante det som trengs. Derfor bør vi se på litt andre verdier enn watt, og det kan være lurt å se på lys som har høyest antall lumen, kelvin og mikromol i stedet. Lumen betegner mengden lys som strømmer ut fra en lyskilde. Kelvin derimot beskriver fargen på lyset og jo lavere antall kelvin jo varmere farge har lyset. En gammeldags glødepære vil som regel ligge på rundt 3000 kelvin. Plantene vil trives med 4-6000 kelvin som er kald-hvit, og et vanlig dagslys med lettskyet vær vil ligge i overkant av 7000 kelvin.

Mikromol

Mikromol er en betegnelse på hvor mye lys som treffer plantene pr sekund, og er viktig for effekten og videre fotosyntese. Proff LED-lys har en høy effekt og gir maks mikromol ut fra antall watt som brukes av lampen. Jo høyt antall mikromol jo mer vekst på plantene! Ulike lamper har ulik effektivitet og det kan være stor forskjell på hvor mange mikromol du får ut av 1 W strøm. Når du skal dyrke uten dagslys er det litt variasjon på kravene fra plante til plante, men i det store og hele er det bare å gi så mye fullspektrum-lys som mulig. Heldigvis har de moderne vekstlysene en god fargemessig balanse så det ikke er ubehagelig for øynene å se på. Dette gjør at vi kan fylle opp med supplerende vekstlys i alle rom vi også oppholder oss, slik at både plantene og vi kan trives.

Siden mikromol forteller oss hvor mye lys som treffer plantene med en gitt avstand, vil en skikkelige lyskilder som proff LED-lys kunne henge 40cm over plantene og gi rikelig med riktig vekstlys som fremmer de sterke plantene. Fordelen med å løfte vekstlyset er at det vil gi en bedre spredning og et større dyrkningsområde = plass til flere planter som skal forkultiveres!

spirer under vekstlys
Plantelys og en form for stativ vil gi et godt resultat på frøplanter og stiklinger selv uten dagslys.

Dyrking uten dagslys

Med de beste vekstlysene er det fullt mulig å dyrke uten dagslys. På den måten kan vi utnytte rom i hus og leiligheter uten vindu. En bod eller en kjeller kan fint bli et planterom med en stabil temperatur. Henger vi lyset over plantebrett med stiklinger, frø og ferdige planter vil dette gi en kompakt og fin vekst.

Tilpass avstanden

Sjekk hva den anbefalte avstanden fra plante til lyset er. Dette kan variere en del, men generelt vil det være lurt å ha lyset så tett på som mulig uten å komme nær plantene. Plasseres lyset lengre unna plantene vil noe av effekten forsvinne. Om plantene begynner å strekke seg så juster lysmengde eller temperatur. Når det gjelder avstanden fra lyset og ned til plantene må vi huske på at direkte kontakt vil gi svimerker på bladene. Derfor kan det være smart med med et oppheng hvor du kan løfte lyset i takt med veksten.

Har vi et riktig vekstlys med et høyt antall mikromol vil dette som nevnt gi en god effekt på veksten. Deretter må vi sørge for at den gode effekten får virke på plantene over nødvendig tid. Den daglige mengden lys en plante mottar kalles lyssummen per døgn. Dette er lik antall mikromol fra alle sekundene gjennom døgnet som plantene mottar sammenlagt.

Ballblom i sommersol
Uansett hvilket lys vi velger er det ikke noe som slår den varme sommersolen:-)

Lykke til:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Marina
Marina
2 years ago

Er lumen og mikromol det samme? Forstod ikke helt… og hvor mye lumen bør man ha?