Skånsom utplanting av Blomsterert og andre tettvokste småplanter.

Skånsom utplanting av Blomsterert og andre tettvokste småplanter.

I helga måtte jeg krype til korset og kjøpe en potte med Blomsterert eller Lathyrus odoratus. Dette er en sommerblomst jeg virkelig ikke kan være foruten med sin herlige duft og kontinuerlige blomstring. Vanligvis er jeg ute i god tid og frøsår mine egne planter. Frøene jeg kjøpte med spennende varianter har ligget klare og dessverre blitt glemt i vårens alle gjøremål… Det spirer dårlig i glemmeboka og Blomsterertene ligger derfor flere uker etter skjema. Heldigvis er hagesentrene fulle av gode planter:-)

Luktert
Drømmen og målet er å kunne plukke inn en slik bukett hver uke.

Frøene jeg kjøpte er kommet i jorda og står til driving i drivhuset men jeg ser at det selv der tar tid. Den tomme plassen i blomsterbedet er ferdig preparert og står å gaper som et sort hull… Lathyrus trenger en dyp og næringsrik jord for å trives. De liker også skygge på nedre del av plante og rot. Det kan derfor med fordel plantes andre lavere planter i forkant. De må ha en god støtte for å klatre siden de fleste strekker seg opp mot 150cm eller mer. Jeg fikk høre en gang at man ikke skulle plante dem på samme sted år etter år. For meg er det kun en plass hvor de passer best. Derfor fjerner jeg litt av den gamle jorda på vokseplassen og erstatter med kukompost som jeg vender inn for å fornye jorda hvert år.

Erteblomst
Jeg setter hele rotklumpen i vann slik at jorden løsner og blir «suppe»

En del småplanter vi får kjøpt nå på våren er sådd tett. Det kan det være mange årsaker til, men når vi får dem hjem bør de herdes og må prikles om for å få mer plass. Hvis plantene står for tett vil de bruke alle krefter på å kjempe om plassen og ingen blir så fine som de burde. Resultat er flere svake planter og dårlig blomstring. Derfor; gi plantene mer plass:-)

Luktert
Jeg rister forsiktig på boksen slik at jorden løsner

Når frøplantene er dyrket så tett er det også et stk sammenfiltret rotklump. Alle forsøker å få tak i næringen og røttene er som en stor knute. Hvis vi drar røttene fra hverandre vil de ofte ryke og det blir mange ødelagte planter.

erteblomst
De små og skjøre planterøttene lirkes lett fra hverandre med hele roten. Jeg bruker ikke hansker for å ha mer følelse med de sarte røttene.

For å gjøre dette på en mest mulig skånsom måte setter jeg alltid en slik potte i vann 15-20 minutter. Jorda skal være fullstendig gjennombløt. Tar du av plastpotten og rister forsiktig løs jorden fortsatt under vann vil det hele bli en suppe. Samtidig vil røttene løsne forsiktig. Lirk fra hverandre en og en plante og få dem raskt ned i fuktig jord på vokseplassen. Trykk lett til så det blir god kontakt med jorda rundt og vann forsiktig. Jeg beskytter mot sola de første dagene etter planting inntil røttene fungerer godt igjen, dette hjelper plantene godt i gang.

Blomsterert
Pass på at røttene IKKE tørker. min tommelfingerregel er at de ikke ligge åpent i lufta lenger enn du klarer å holde pusten selv

Små skjøre røtter tåler ikke lange tiden i tørr luft. Mitt tips er å ikke ha røttene liggende uten jord eller vann lenger enn det du klarer å holde pusten selv:-)

Luktert
Litt tett plantet men jeg tynner senere. Samtidig topper jeg de plantene som blir stående for en bedre forgrening og tettere vekst fra bunnen.

I en slik potte er det fler småplanter enn hva jeg trenger. Jeg planter derfor litt tettere enn nødvendig med ca 5cm mellom hver for å ha litt å gå på. Etter planting vanner jeg forsiktig. Nå lar jeg det gå en uke eller to for å se hvem som kommer seg og vokser til. Som regel er det noen som ikke klarer omplantingen. Når jeg ser hvem som er kraftigst tynner jeg ut de svakeste slik at det er ca 10 cm mellom hver plante. Dette fungerer normalt veldig bra for meg. Etter å få litt tid til å etablere seg skyter de i været og blomstrer forhåpentligvis rundt midtsommer og utover.

erteblomst
Erteblomsten med sin fantastiske farge og oppbygning

Ingen sommer uten…:-)

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Tante Rose
7 years ago

Å, det var lurt! Sånne ting har jeg brukt å så en og en i torvbriketter, bare for at det gjør vondt å rive dem fra hverandre…