Har du husket å støtte peoner i år?

Har du husket å støtte peoner i år?

Som regel er jeg for seint ute med å støtte peoner, og ofte blir det nødhjelp når de fantastiske blomstene fylles med regnvann. I noen travle uker på våren når alt skal fikses og ordnes i hagen, er det fort gjort å glemme skuddene på peonene som fyker i været! Har du husket å støtte dine peoner i år?

peoner fylles lett med vann
Det er ikke rart de store blomstene på peonen blir tunge når de fylles med vann. Her er det mange hulrom som kan fylles med regn.

Peoner er blant mine favoritter på forsommeren, men de trenger støtte. Den store hvite og velduftende Paeonia lactiflora «Festiva maxima» har en blomst som blir tung når den fylles med regnvann, og det blir altfor mye vekt å bære for en tynn stilk. Samme gjelder også de andre silkepeonene.

Støtten jeg fant i fjor på hagemessa består av 4 lange bein som stikkes i bakken som er festet til en sirkel med gitter. Denne gir en super spredning på skuddene fra peonen. Her passer jeg på å lede skuddene opp i de ulike åpningene slik at de fordeles jevnt. De strekker seg flere cm om dagen så det er en sjekk morgen og kveld!
Støtte til peoner

Jeg har skrevet litt om å støtte peoner tidligere her. Da brukte jeg de tradisjonelle grønne støttene med halvbue som enkelt kan settes inn fra sidene. I fjor vår kom jeg over en annen støtte som jeg testet ut forrige sommer. Hele greia er i rustet jern, og blir nærmest blir borte mellom bladverket. Det er en ytre sirkel med ruter av armeringsjern inni. De ulike rutene gjør at vi kan få fordelt peonskuddene slik at de får en god spredning, og hele planta ser flottere ut. Med de tradisjonelle støttene vil skuddene fort samle seg i klumper eller bunter ut mot kantene.

peon
De enkle støttene fås kjøpt i mange ulike lengder, og funker helt greit.

Med varmere dager strekker skuddene på peonene seg med flere cm om dagen! Og skal du støtte peoner er det lurt å gjøre det fortløpende når skuddene er smidige og enklere å lede i retningen du vil ha dem. Når blomstene har sprunget ut er det mer vrient å få det til å se pent og naturlig ut med støtte. Endel peoner er allerede i full gang med blomstringen, og bondepeonen er til og med snart ferdig!

Her kommer skuddene jevnt fordelt opp gjennom rutenettet, men de trenger hjelp til å fordele seg. På den måten vil de få en jevn støtte.

Silkepeonenen trenger definitivt støtte og de fleste stedene i landet tror jeg disse fortsatt står i knopp. Får de hjelp underveis, og iallefall mens de er i knopp er det så mye enklere å støtte opp peoner. Har du husket dine?

Når du hjelper skuddene opp gjennom rutenettet så husk også å få med bladene. Om bladet blir hengende igjen under kanten vil skuddet vokse skjevt videre.
Den hvite silkepeonen har jeg arvet

Denne peonen fikk jeg fra min Mormor for ca 10 år siden. Den hadde hun igjen fått av min oldemor, og om jeg skal gjette har den vært i familien i over 100 år! Jeg synes det er noe helt spesielt med gamle planter, og ikke minst planter som man er så heldig å få arve med en historie.

deling og flytting av stauder
Den gamle peonen fra oldemors hage er i full vigør etter 100 år.

Denne planten har antageligvis vært igjennom to verdenskriger og trofast gitt masse blomsterglede hver eneste sommer. Alle de bukettene den har vært en del av for å enten pynte på bordet, eller for å gis bort når man skulle på besøk. Da jeg var liten husker jeg at Mormor plukket buketter med blant annet peoner når vi skulle bort på besøk.

Når knoppene kommer er det som regel masse sukkermaur som kravler omkring. De gjør nytte for seg og fjerne klebrig sukkerstoff på knoppene som dermed åpner seg lettere.

Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.

Støtte med ekstrabonus

Den nye støtten fungerte også som støtte under vinteren. Når bladene kollapset etter frosten kom la de seg over som et telt. Dette gir en super beskyttelse for knoppene som ligger klar rett under jordoverflaten og venter på en ny vår.

I våres var det bare å klippe reint for gamle blader. Fjorårets blader har hengt over planten og beskyttet i vinter.

Men nå skal vi nyte forsommeren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Astrid seeberg
Astrid seeberg
4 years ago

Hei. Takk for mange gode tips Og flotte bilder! Du hadde et flott , rustent stativ til peonene- det ser helt genialt ut! Vet du hvor jeg får tak i det?