Nå er det Syrinhortensia som får en beskyttende stuss før vinteren.

Nå er det Syrinhortensia som får en beskyttende stuss før vinteren.

Syrinhortensia eller Hydrangea paniculata er en utrolig flott busk som med tiden kan bli et lite tre. Syrinhortensia har en vakker og svært lang blomstring som gjør at den etter min menig bør får en godt synlig æresplass i hagen. Den er ikke kravstor, men jeg tar noen grep nå for å gi den nødvendig beskyttelse før vinteren.

syrinhortensia
Det er ikke mye ved dette som minner om den fantastiske blomstringen for bare noen uker siden (på bildet øverst)

Syrinhortensia liker en vokseplass med næringsrik og fuktig jord, surjordsbedet er derfor perfekt. Sol og halvskygge er supert! De kan bli opp mot 3 meter i høyde og klarer seg godt til H4. Mine foreldre har en Syrinhortensia i hagen som antageligvis er over 50 år gammel, den er blitt et lite tre på ca 3 m. Denne har en tykk stamme og en vid krone som er overfylt med blomster hver sommer til høst. Blomstene på vanlig Syrinhortensia starter som hvite og får mer rosaskjær utover høsten.

Husk å følge meg her på Instagram for daglig grønn inspirasjon:-)

høstblomstrende planter
Syrinhortensia «Vanille Fraise» på sensommeren
Ulike varianter

Nå er det en del varianter av Syrinhortensia på markedet. Noen har mer moderat vekst og mer eller mindre farge/størrelse på blomstene. Noen har opprettstående blomster og andre har lett hengende eller nikkende blomster. I tillegg til den vanlige sorten har jeg en Hydrangea «Vanille Fraise» hvor blomstene starter i hvitt og ender opp nesten jordbærrøde.

Hydrangea paniculata
Jeg klipper rett bak den visne blomsten

Normalt skal Syrinhortensia beskjæres tidlig på våren før veksten setter i gang, men jeg gjør et lite unntak med stussingen nå. De store blomsterklasene henger på relativt spinkle grener og blir hengene etter at frosten kommer. Hvis alle blomsterklasene henger igjen når snøen legger seg vil en liten busk raskt kollapse av vekten. Klippes de visne blomsterklasene av nå vil busken være mer beskyttet gjennom vinteren ved at all snøen detter ned mellom grenene. Et annet alternativ er selvsagt å binde opp grenene for å holde den på plass.

Hydrangea paniculata
De spinkle pinnene som står igjen vil ikke få problemer med tung snø

Jeg klipper kun bort blomsterklasene. Det vil si rett bak restene etter nederste blomstene. Det er lett å se anlegg til et par knopper på stilken som står igjen, her kommer det nye skudd og blomster neste år! Videre beskjæring og forming av busken tar jeg til våren.

Syrinhortensia
Halvveis ferdigklipt og snart klar for vinteren

I fjor viste jeg en måte å bruke de visne og tørre blomsterklaseneklasene av Syrinhortensia til dekorering og pynt her.

forgyllet
Syrin hortensia Sprayet med gull er en artig måte å bruke de avklipte blomstene, sjekk linken over.

Lykken er stor når det er helg med antydning til sol og klar himmel. Været er perfekt til å holde på ute i hagen og det er ikke lenge til sola snur…:-)

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Jorunn Nonslid
Jorunn Nonslid
3 years ago

Her var masse å læra, enkelt forklart,takk for det