Svibler og jula som varer helt til påske:-)

Svibler og jula som varer helt til påske:-)

Svibler hører jula til, og er en av de mest populære juleblomstene våre. Men ved å bruke temperatur som virkemiddel kan vi styre blomstringen. og ikke minst holdbarhet, til langt utpå våren. Brettet med svibler jeg kjøpte i november porsjoneres ut, og vil gi blomstring lenge enda når jeg plasserer dem riktig.

hyacint
Brettet med svibler fra november er fortsatt freshe når de står lyst og kjølig

I midten av november var det supertilbud på flotte svibler til kr 10 pr. stk. Som alltid er jeg er jo ikke vond å be når det er gode tilbud og flotte planter:-) For sikkerhets skyld kjøpte jeg meg et helt brett med noenogtyve svibler…!

mosekule
Brettet jeg kjøpte i november ga svibeldekorasjon med mosekuler til jul. Flere uker etter at disse var ferdig avblomstret kan jeg ta inn nye friske svibler fra samme brettet.

Siden holdbarheten på løkplanter i stor grad styres av temperatur, har jeg fortsatt stor glede av disse sviblene. Etter innkjøp plasserte jeg nemlig brettet kjølig og lyst i vinterhagen, hvor det er ca 10 grader. På den måten stopper utviklingen nesten helt opp.

hyacint
Etter at de forrige sviblene var avblomstret kunne jeg ta dem ut, og sette nye i skåla. Sviblene er jo egentlig en vårblomst så det er herlig å kunne ha dem fremover mot påske.
Vanning og stell

Siden løkplanter har det meste av næring i løken, er stellet enkelt! Kun noen dråper vann for å holde rotklumpen lett fuktig, men husk å la den tørke opp litt mellom hver vanning. Dette gir bedre forhold for røttene, og mindre grobunn for de små ufyselige blomsterfluene! Fluene kommer raskt om jorda alltid er fuktig. Når sviblene står kjølig fordamper det lite, og siden november har jeg vel vannet kun én gang!

hyacint
Sviblene krever ikke stort. Når jeg setter dem i en tett skål som her, vil jeg vanne sparsomt for å unngår råte, De har alt de trenger selv.

I den kjølige vinterhagen er det langsom utvikling, og derfor har jeg kunnet plukke inn svibler fortløpende. Når de kommer inn i vanlig stuetemperatur skyter de fart, og er i blomstring etter ca 2 uker.

Støtte til blomstene

Når vi har svibler inne, gjør varmen at de ofte strekker seg. Med hurtig vekst vil blomsterstilken bli i svakeste laget for å bære den digre blomsterklasen. Sviblene blir ca 30cm høye når de er i full blomst innendørs, og derfor bør de ha noe hjelp i form av støtte. Jeg bruker ofte bjørkekvister, og liker det rustikke uttrykket naturmaterialer gir. Bjørkekvister er enkelt å finne, og fint å gjenbruke som kompost.

hyacint
Sviblene strekker seg fort i varmen. To tips: Sørg for at løkene står stødig, og at blomsterstilkene får støtte. Jeg bruker ofte bjørkekvister.
Ikke kast løkene!

En av mine kjepphester er gjenbruk og å ta vare på det man har av planter. Alle løk er supert å plante ut i hagen, som jeg skrev om her. Kanskje ikke alle kommer, men det er alltid noen som overlever. Altså; forsøket verd! Med litt godt stell kan de som klarer seg fortsette å gi blomstring, og glede oss i mange år!

svibel
Når vi kjøper slike flotte løker er de verd å samle på etter at de har blomstret.
Etter blomstring

Når sviblene har stått inne og blomstret ferdig, tar jeg dem tilbake ut i vinterhagen. Her settes de i et tett plantebrett, og uten plastpotter. På den måten er det enkelt å gi en liten skvett vann, og være sikker på at alle får fuktighet. Vær bare sikker på ikke å overvanne når de står slik. Ingen planter liker å stå med beina i vann!

hyacint
Etter blomstring samler jeg løkene i et plantebrett som settes lyst og kjølig. Her kan de få kose seg frem til våren, og utplanting.

I plantebrettet vil de stå å kose seg frem til våren, når de kan plantes ut. Bladene som utvikler seg er viktige, og samler næring til løken. En god og sterk løk er selve grunnlaget for neste års blomstring! Hvis en svibel ikke får lov til å få blader og vekst etter blomstring, vil løken kun tappes for næring og svekkes. Tappes den for mye vil den dø. Stell derfor sviblene pent etter blomstring. En lys kjølig plass med littegranne vann så blir de happy!

svibler
Sviblene fra året før titter opp rundt omkring i hagen. Ikke alltid jeg husker hvor jeg dyttet dem ned i bakken, men hyggelig er det!

Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.

Jula varer helt til påske:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Vanessa fra Sukhi
5 years ago

Kjempegode tips! Det hadde jeg aldri tenkt på å gjøre!