Frø av Rutelilje eller Fritillaria kan såes nå

Frø av Rutelilje eller Fritillaria kan såes nå

Fantastiske Rutelilje eller Frittilaria meleagris blomstret for fullt i april og mai. Blomstringen av Rutelilje er ett av vårens mange høydepunkter. Dette er en av plantene hvor jeg lar frøstanden stå for å danne nye frø. Etter sommerferien er frøkapslene ferdig modnet og frø av Rutelilje kan såes direkte nå.

Rutelilje
Frøkapslene på Ruteliljene er ganske anonyme mellom rosebuskene så lenge de er grønne. Når der modne er de lette å se.

Rutelilje har jeg skrevet litt om tidligere her. Vi får kjøpt løker senere mot høsten men det er også enkelt å formere disse plantene ved hjelp av frø. Når frøkapslene er modne blir de brune, tørre og sprekker opp slik at alle frøene drysser lett ut. Dette går i stor grad av seg selv men nå kan jeg spre dem der jeg har lyst på nye planter. Jeg plukker frø og rufser ned i øverste laget på jorda der jeg vil ha de nye plantene til å vokse opp.

fritillaria melearis
Frøene ligger tett og lagvis i seks søyler. Det er plass til mange frø i hver kapsel

Hvis de får frø seg selv kun der plantene står opplever jeg at det blir veldig tett med planter og sprer derfor frøene utover i hagen, jeg vil jo gjerne ha flere Ruteliljer! Kommer frøplantene i god vekst pleier de å blomstre etter to-tre år. Plantene til Rutelilje er så spinkle og uanselige at de kan godt stå mellom andre planter uten å være forstyrrende i tiden det tar dem å vokse for å bygge opp en god og sterk løk.

Rutelilje
På en tørr dag er det bare å tømme frøkapselen i hånda og samle opp frø av rutelilje.

Ofte sies det at en plante skal knipes for at all næring skal gå til løken og ikke til frøsettingen. Nå har jeg sjekket løkene etter at frøene var modne. Her var det både modne frø av Rutelilje og en stor flott løk som står klar til overvintring i blomsterbedet så det var ja takk begge deler:-)

fritillaria meleagris
De tørre og tomme frøkapslene er bare å klippe ned og legge i komposten
Fritallaria meleagris
En krysning som har oppstått med litt mer farge på blomsten
Fritillaria
Hvite Ruteliljer

I hagen har vi både hvite og mørke blomster av Rutelilje. Krysninger av de mørke og hvite gjør at det dukker stadig opp nye sjatteringer og varianter. Allerede nå begynner grunnlaget for en ny vår og kontinuiteten i hagen er en evig syklus:-)

Nyt sommeren og bruk frøene.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments