Blomsterbedene ryddes, men bladene etter vårblomstringen lar jeg stå.

Blomsterbedene ryddes, men bladene etter vårblomstringen lar jeg stå.

Første vårblomstringen er over og forsommeren er her selv om det ikke akkurat har føltes slik siste uka. Mellom regnskurene har jeg selvsagt vært ute å sett til hagen og her gror det som rakkern selv med litt ruskevær. Næring og nok vann gir en voldsom vekst. Mellom alt som vokser i blomsterbedene står rester av bladverk fra tulipaner og narcisser etter vårens blomstring. Pent er det ikke, men bladverket har en funksjon så jeg forsøker og skjule eller samle det best mulig!

tulipanblomstring
Fantastiske når de blomstrer men ikke så gøyalt bladverk etterpå. Plantes de så andre stauder kan vokse opp og dekke bladene etterpå er problemet løst. Vurder derfor hvor du setter løkene.

Etter vårblomstringen kniper jeg av alle frøstender på tulipaner og påskeliljer. Jeg ønsker ikke at de skal bruke tid og energi på å sette frø. Ved å knipe etter blomstring vil planten bruke alle krefter på å bygge opp en sterk løk for ny blomstring neste år. Bladene har en funksjon etter blomstringen. Nemlig å samle det de kan av næring til løken. Hvis vi klipper bladene etter blomstring vil vi frarøve løken all næringen som ellers ville bli trukket tilbake fra bladene. Resultatet er at løken blir mindre og etter hvert vil dø ut!

narciss
Et kråkereir av blader etter påskeliljene ser rufsete og ustelt ut men kan enkelt strammes opp.

Fristelsen er stor og saksa henger løst når bladene etter tulipaner og påskeliljer begynner å bli stygge og slappe. Jeg kjenner en del som tar opp løkene rett etter blomstring for å la den tørke og hvile før utplanting til høsten igjen. Dette gjør jeg ikke. Jeg synes det er nok å passe på og organisere i hagen fra før så jeg satser på den naturlige syklusen.  Min teori er å la plantene få så naturlig behandling som mulig for best resultat, og ikke minst minske mengden med tilleggsarbeid.

narciss
Bladene etter påskeliljer kan enkelt flettes sammen og blir dekorative innslag i bedet. Samtidig får planten samle næring til løken.

I fjor så jeg et tips for å rydde og samle bladene slik at de ser mer ordentlige ut ved å flette dem. Dette har jeg testet nå. En litt artig måte å rydde på synes jeg:-) For det meste har jeg plantet løkplanter slik at bladene blir dekket av andre stauder som vokser opp. På denne måten kan bladene fra løkplantene stå å gjøre jobben sin uten å synes. Når de litt senere visner kan jeg enkelt fjerne dem. Alle løkplanter med lange myke blader kan flettes. Det ble en ganske kul effekt og da kan de ligge samlet og ordnet når næringen trekkes tilbake til løken.

Narciss
De var flottest når de var på topp…:-)
frittilaria
Frittilaria er den eneste jeg lar beholde frøkapslene. De frør seg lett og sprer seg til herlige klynger overalt i hagen. De har et bladverk som er helt anonymt etter blomstring.

Nyt forsommeren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments