På tide å måke drivhustak for å spare konstruksjon og plater

På tide å måke drivhustak for å spare konstruksjon og plater

Måke drivhustak er en rimelig forsikring, og noe jeg gjør jevnlig når snøen laver ned. Det blir fort tungt, og tyngre blir det om snøen får ligge. I tillegg vil snø som fokker seg i hauger, gi en svært skjev vektfordeling som kan skade konstruksjonen.

Snø på taket måkes av
Taket på drivhuset tåler ikke allverden av snø og tyngde, og det blir fort noen kilo ekstra med all snøen

Siste tiden har det lavet ned med snø mange steder. Her hjemme har det i tillegg blåst endel, som igjen gjør at snøen fokker seg til skavler og fonner. For mange tak er kan det være skadelig med så mye ekstra vekt. Det er derfor lurt å svinge snøskuffa andre steder enn innkjørselen:-)

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

snø på taket må bort
Forsiktig med snøskuffa så ramler snøen lett av. Det kan være store forskjeller i mengden med snø fra den ene til den andre siden

Mange drivhus er utsatt mot være og vind. Selv om det går bra en stund, vil det på et eller annet tidspunkt bli kritisk med all vekten. Starten på vinteren var veldig av og på, med frost og mildvær. Resultatet var at den første snøen frøs godt fast i takplatene på drivhuset. Med et «godt» feste og ru overflate legger all snø seg oppå dette uten å skli av, derfor må vi ut å hjelpe til med å måke drivhustak.

Ujevn vektfordeling

Når snøen laver ned og vinden blåser vil det fort bli store forskjeller på drivhustaket. På mitt drivhus er den ene siden en oppsamling i form av en snøskavl, mens det på andre siden kun er noen cm. I helgen var det altså en variasjon på noen få cm på ene siden til over en halvmeter dyp snø andre siden. Med så store forskjeller i vekt vil det kunne skape vridninger i drivhusprofilene.

drivhus
Profilene på drivhuset her er solide, men det er grenser for hvor mye ekstra vekt de tåler.

Da jeg kjøpte drivhuset mitt vektla jeg sterke profiler, og ekstra solid konstruksjon. Drivhuset mitt skal derfor tåle bortimot orkan og stor belastning. Når det kommer til snø og tyngde tar jeg allikevel ikke noen sjanser. Husker vi på å måke drivhustak er det fort gjort. Alternativet med en kollaps ville vært fryktelig trist.

drivhus under snøen
Etter måking er det lett og fint, det er i tillegg fint å få gjort en sjekk innvendig om at alt er i orden

Unngå at snøen legger seg

Mine foreldre har varme på hele vinteren. De bruker drivhuset til overvintring av sommerblomster. Med en grunnvarme på bare noen få grader vil all snø smelte, og renne av. For meg som lar hele drivhuset fryse er situasjonen litt annerledes:-)

riste av snø
Mengder med snø kan skape ugreie så det er lurt å fjerne noe før det blir for tungt

For litt siden skrev jeg litt om å huske å riste av busker og hekker som blir tynget ned av snøen her. Dette er for å unngå deformerte grener, og grener som brekker. Mange grener kan få en merkelig form om de holdes nede av snøen og det er ikke alltid de går tilbake til «normalen» når våren kommer.

høste agurk
Om ikke mange ukene er vi i gang igjen her, og da må drivhuset holde seg helt og fint gjennom vinteren:-)

Mengder med snø vil i seg selv gi mye ekstra tyngde, men verre blir det til våren når det kommer mer våt snø eller regn. Snøen vil samle opp vann som en svamp og blir blytung! Derfor er det viktig å fjerne snøen underveis når vi kan. Riste av busker og måke drivhustak.

Nyt den fine lyse vinteren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments