Drømmen om drivhus, og hva jeg legger vekt på for å kunne ta et valg.

Drømmen om drivhus, og hva jeg legger vekt på for å kunne ta et valg.

Drivhus har vært en årelang drøm. Drømmen er å kunne ha et lunt sted å være for både meg og plantene gjennom høst og vår. Lukten av varm luft, fuktig jord og nesten kunne høre at det gror vekker alle sansene. Så herlig det må være å kunne gi optimale vekstforhold til mine små pottevenner. Å kunne forlenge sesongen i begge retninger er gull verd i vårt klima. Små frøplanter kan vokse seg kraftige før utplanting og eksotiske frukter kan rekke å modne før frosten kommer. Men hvordan skal man velge seg et drivhus??? Her er noen av mine vurderinger.

Drivhus
Dette kan være et godt valg med polykarbonat i tak for å skjerme mot sola og herdet glass i veggene for utsikt og innsyn

Hver gang jeg nærmet meg en beslutning tidligere år har jeg alltid tatt til «fornuften». Argumenter som økonomi/prioritering, arbeidsmengde, mer å vedlikeholde, naboers motforestillinger, plass, trenger jeg det egentlig? Og ikke minst hva skal jeg velge? Dette er argumenter som til nå har satt en stopper for drømmen, og hvert år har jeg utsatt drivhusprosjektet… I år har jeg oversett alt og tatt en grundig vurdering.

drivhus
Flere mulige bruksområder. Lysthus til rekreasjon eller et sted å dyrke planter?

Jeg har ikke så stor plass til rådighet der det skal stå. Første steg var derfor å måle nøye opp for å bestemme hvor stort det kan være. Deretter spurte jeg nærmeste nabo om det var ok. Heldigvis fikk jeg et hyggelig og positivt ja fra vår gode nabo:-) Når det gjelder plassering er det fint å velge et sted med gode solforhold. Tenk etter hvordan sola beveger seg så det blir nok lys på drivhuset. Aller helst skulle jeg hatt et stort drivhus dekker hele tomta!

Drivhus
Drivhus til dyrking med polykarbonatplater hele veien

I dag finnes det en uendelig variasjon av kvalitet og størrelser på drivhus. Alt fra et lite minidrivhus på kjøkkenbenken til et som er montert opp mot veggen på terrassen, et frittstående drivhus i hagen eller som et påbygg til huset. Prisene har en like stor variasjon, fra noe titalls kroner og opp til flere hundre tusen avhengig av størrelse og materialvalg. Til en viss grad får man hva man betaler for. God kvalitet koster gjerne litt ekstra.

drivhus
Sterke aluminiums profiler som tåler vær og vind

Neste steg har vært å velge en kvalitet som skal tåle vær og vind. Når jeg først investerer skal dette holde i flere år. Sterke holdbare profiler i vedlikeholdsfri aluminium er derfor viktig for meg. De skal holde glasset på plass uten å vri seg eller bøye seg under vinteren med frost og snø med litt tyngde. Å velge en leverandør som har god erfaring med det Norske klimaet og ikke minst gode referanser var et stort pluss. Hva venner og bekjente har av erfaring er viktig å ta med seg.

En viktig vurdering for meg var; Glass vs. Polykarbonat / Kanalplater. Det flotteste er jo herdet glass med fri utsikt og nærhet til uterommet rundt. Ulempen med klart glass er at isoleringsevnen er lav. I tillegg vil sola som steker på et drivhus satt sammen av klart glass kan også skade en del planter. Med glass vil det være nødvendig med solskjerming. Et valg kan da være å legge plater i taket og ha klart glass i veggene! Der drivhuset skal stå hos meg er det ikke noe utsikt å skryte av. Derfor vil jeg velge Polykarbonat hele veien rundt.

drivhus plater
Polykarbonatplater som isolerer

For min del er isolasjonsevnen til platene viktigst i vurderingen. Du får plater med kanaler både i 6mm og 10mm tykkelse. Når jeg først er i gang satser jeg på 10mm for å få maks isolasjonsevne. Polykarbonat er nærmest uknuselig, beskytter mot kulde og sterk sol. Med god isolasjon får jeg en lenger sesong!

drivhus
Drivhus med en kraftig todelt dør som kan låses og mulighet for lufting med øverste del på varme dager.

En skyvedør vil ofte fryse og fungere dårlig med mye snø og is. En god vanlig svingdør er derimot mer stabil etter det jeg har sett. For å kunne lufte godt uten uønsket besøk av dyr og kryp er en todelt dør som en stalldør perfekt. Da er det enkelt å kunne lufte ekstra på sommeren når det er som varmest.

takluke
Takluke med automatisk åpner

Luker i taket er selvsagt et must. to gode og solide luker som ikke blir ødelagt ved det minste vindkast. Sterke profiler er derfor viktig her også. I taklukene går jeg for automatiske åpnere/lukkere. De lukker seg på ca 22grader. Hvis det blir kraftig vind vil normalt temperaturen falle under 22 grader og dermed lukker de seg automatisk når det blåser opp. Plantene trives ikke når det blir for varmt så den automatiske åpneren ser jeg på som en av de beste forsikringene for å ta vare på det som skal vokse og trives.

Tilleggsutstyr drivhus
Tilpasset tilleggsutstyr er enklere å bruke. Hyller kan kobles rett på veggen og slås sammen når de ikke brukes.

Det siste jeg vurderte i denne omgang var tilleggsutstyr. Som regel går det så mye bedre enklere med det rette utstyret. Drivhuset jeg skal ha må ha et godt utvalg av tilleggsutstyr som er tilpasset og enkelt i bruk / montering. Innvendige løsninger kommer jeg tilbake til senere. Samme gjelder grunnarbeide og oppsetting når telen er borte.

Bildene i innlegget her er for illustrasjon og lånt av produsent.

Drømmen skal snart iverksettes!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Silje
Silje
7 years ago

Kikker på drivhus selv og lurer på om du har havnet på et spesielt drivhus?