Slik hjelper jeg vintergrønt mot tung snø.

Slik hjelper jeg vintergrønt mot tung snø.

Vintegrønt i form av hekk eller solitærbusker pynter hagen året rundt. Dessverre fungere en tett vintergrønn plante også som den «beste» snøfanger. Noen ganger trengs det litt hjelp, og løsningene er den enkleste i verden: Husk å riste av snøen som legger seg, før den blir for tung:-)

Snø, snø og tiddelibom… Hvitt og fint blir det når snøen legger seg som et beskyttende teppe og isolerer i hagen. For stauder, og alle planter som blir dekket, er dette en perfekt beskyttelse mot den verste frosten. Under snøen er det lunt og fint, men samler den seg på grener av for eksempel vintergrønt kan fort bli tungt.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

eviggrønt
Lavt og krypende eviggrønt, som blåeineren her, har ingen problem med å bli dekket. Her vil snøen beskytte, og hengende former blir sjelden skadet av tung snø.

Større busker og vintergrønt.

For større busker kan det være en utfordring med snøen som tynger ned greiner. Vekten av snø og is kan gi de merkeligste formene, og i noen tilfeller kan dette bli permanent deformasjon om de blir stående for lenge. Dessverre er det ikke alle som får tilbake sin naturlige fasong når våren kommer, og snøen er borte. For å sikre seg mot dette er det bare å huske å riste litt, og dunke av snøen etterhvert som den legger seg.

eviggrønt
Lengre greiner på tujahekken kan bli stående rett ut, og i noen tilfeller knekke, Dunk litt borti etterhvert som det snør, så retter den seg raskt opp igjen. Jeg tar det samtidig med måking

Greiner som brekker.

Kalde vinterdager gjør ofte at veden i greiner blir sprø, og brekker lett. De vintergrønne plantene er som regel smidigere, og slipper gjerne litt letter unna når snøen laver ned. Brekkasje kan enkelt unngåes ved å surre litt hamptau eller lignende, forsiktig rundt busken, for å samle greinene oppover. På den måten er det ikke enkeltgrener som er utsatt, og hele busker står sterkere mot tung snø. Ytterligere beskyttelse kan være noen flak med strie på utsiden, som i tillegg skjermer mot vårsola som kommer om noen uker.

eviggrønt
Det er utrolig flott når snøen ligger, og ute i naturen går det jo sin gang. I hagen har vi litt mer kontroll på mindre busker og små trær. Dette var på vei hjem til mine foreldre før jul.

Senvinteren

De store snømengdene, og den tyngste snøen kommer gjerne i februar og mars. I disse månedene er det ofte vekslende temperaturer som gjør at snøen ofte fryser fast i grenene. På den måten samles det fort mer og mer, som til slutt blir kilovis!

Hortensiabusk
De vakre blomstene på syrinhortensiaen klipper jag av på senhøsten. Visne blomsterklaser fylt med snø og is, kan bli i meste laget for de spinkle grenene som brekker lett.

Hver senhøst klipper jeg syrinhortensia her i hagen. De store avblomstrede blomsterklasene er lett bytte for snø og is. Blir de hengende som snøfangere, er faren for at de spinkle grenene knekker. Det kan du lese mer om her.

eviggrønt
En vintergrønn hekk samler fort snø. som kan bli tung

Dette er ikke noe hokuspokus, bare å huske på en gang i blant.

Nyt vinteren og rist litt i plantene:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Vanessa fra Sukhi
5 years ago

For en flott ide å bruke hamptau! Det har jeg aldri hørt om før!