Endelig kom en mulighet til å få vaske drivhus før vinteren!

Endelig kom en mulighet til å få vaske drivhus før vinteren!

Å vaske drivhus har ikke vært den enkleste oppgaven å få til i høst! Tiden flyr, og som hvert år har jeg ikke helt lyst til å gi slipp på sommeren… Inntil for kort tid siden har drivhuset vært fylt med planter og vips var frosten her. Kun en liten varmekilde har sørget for plussgrader inne, men vann på veggene ville høyst sannsynlig fryse. Jeg har fulgt nøye med på yr og storm for å finne en dag med plussgrader, på søndag i helga klaffet alt!

Vaske drivhus
En vaskebøtte med såpevann og gardintrapp er alt som trengs

Drivhuset tømt for planter, plussgrader og en hel dag til rådighet med tid til å gjøre jobben er som det største kinderegget, altså ikke så enkelt å få alt til å klaffe. Å vaske drivhus er ikke det mest lystbetonte så det er lett å skyve foran seg, men veldig viktig og nødvendig for å få en god sesong neste år. Jeg har nok utsatt det litt i lengste laget, men etter at jeg ble ferdig var det velduftende og jeg fikk nesten samme lykkefølelsen som når jeg legger meg i rent sengetøy!

Drivhuset
Belegg som på veggen her er lurt å få bort før vinteren
Hvorfor vaske drivhuset?

Vask av drivhus på høsten er viktig for å fjerne mest mulig av soppsporer og utøy. Dette er rusk som lett finner kroker å overvintre hvor det er lunt. I tillegg vil det vært 1000 ganger mer hyggelig å komme til et rent drivhus hvor dyrkingen og sesongen kan starte sammen med den tidlige vårsola! Vasken nå er derfor en stor investering i neste års sesong.

Drivhuset
Jeg er ekstra nøye med hyller, kroker og kriker

Alt av visne plantedeler renses ut og kastes på komposten. Jeg har ryddet fortløpende, men ser at det er noe alger og bladrester på noen av veggene. Dette er grobunn og gjemmested for mye tull tøys jeg ikke vil ha i drivhuset. Alle slike rester etter årets planter vil kunne romme soppsporer og insekter som overvintrer. Ved å vaske alt (også kriker og kroker) godt reduseres  mulighetene for angrep neste år betraktelig. Frosten vil forhåpentligvis hjelpe til med å ta de siste restene.

drivhuset
Godt grønnsåpevann og svamp er det jeg bruker
Vaskemiddel

Jeg bruker ren flytende grønnsåpe, med en dæsj salmiakk i varmt vann. Vaskebøtta med et par svamper, og en gardintrapp gjør at jeg kommer til overalt. I tillegg bruker jeg hageslangen med munnstykke for å spyle rent, og skylle av såpa etter skrubbing. I første omgang spyler jeg over for å løsne rester for deretter gå over med svampen. Taket først og deretter nedover veggene for så å etterspyle med rent vann. Jeg risikerer ikke å bruke høytrykksspyler inne i drivhuset selv om jeg vet noen gjør det.

Drivuset
Drivhuset rent, ryddig og klart til en ny sesong. Taklukene er lukket og patronene til de automatiske åpnerne er tatt inn.

Grønnsåpevann har jeg tro på siden dette også er det jeg bruke som lusemiddel i en del tilfeller. Jeg har ikke opplevd at grønnsåpe skader hverken planter eller jord. Det blir rent, lukter godt og kveler eventuelle lus og utøy som blir dekket av såpevannet. Jeg er derfor ekstra nøye med alle kriker og kroker.

Jeg fikk nesten samme lykkefølelsen som når jeg legger meg i rent sengetøy!

Drivhuset
Mitt Bedd i drivhuset er ryddet og har fått en fantastisk rustoverflate i sommer. En enslig fikenplante står igjen for å se om den kan klare vinteren ute.

Jeg har satt inn automatiske åpnere i taklukene. Disse patronene skrur jeg ut og tar inn for å oppbevare frostfritt. Noen ganger klarer de å overvintre på plass i drivhuset, men i en del tilfeller slutter de å fungere etter å ha vært utsatt for langvarig frost.

Alt klart for overvintring og snart en ny vår!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments