Anthurium clarinervium til alle hjerters dag

Anthurium clarinervium til alle hjerters dag

Anthurium clarinervium med blader med perfekt hjerteform må vel være midt i blinken til Valentinsdagen? Den 14. februar har blitt en stor greie, også her i Norge. Produsentene og butikkene øser ut røde roser vi gir for å glede nære og kjære. En hardfør plante kan være et godt alternativ til en rød rose, og denne planta kan gi glede i flere år:-)

Flamingoblomst
De perfekte hjerteformede bladene er utrolig dekorative. Blomstene derimot er mer morsomme enn pene

Anthurium clarinervium er en variant av flamingoblomsten som mange kanskje kjenner fra før. Flamingoblomst ser eksotisk ut med sine blomster, som nesten ligner plastikk. De skinnende blomstene er ofte å finne i litt skarpe farger som røde, grønne, hvite, rosa osv. Blomsten kan ofte skifte farge etter å ha stått en stund. Som snitt er det flamingoblomsten Anthurium andraeanum, som er mest vanlig.

anthurium
Blomstringen er usedvanlig lang hos Anthurium, ofte står de i flere uker. Med ørlite stell vil de blomstre nesten kontinuerlig
Opprinnelse og stell

Anthurium er holdbare og robuste planter så lenge de ikke blir utsatt for kald trekk, eller lave temperaturer (under 15 grader). Siden den kommer fra Sør- og Mellom-Amerika er den vant med en jevn fuktighet i både luft og jord, men jeg har erfart at en lett tørk mellom hver vanning funker bra.  Min plante står i en veldrenert kompostjord med litt løv og torv.

alle hjerters dag
Hos meg blir de dekorative bladene rundt 20cm fra topp til bunnen av «hjerte»

For å få fineste tegninger på bladene bør den ha en lys vokseplass uten sterk sol. Undervarme fra en panelovn, spesielt vinterstid, vil gi tørr luft som kan gi stygge brune flekker på bladene. Når jeg unngår tørr undervarme trengs det ikke noe mer luftfukting for å få denne planta til å fungere. Et par ganger i året får den seg en runde i dusjen under lunkent vann. Gjennom vekstsesongen gjødsler jeg med flytende blomstergjødsel en gang i uka. Vinterstid reduserer jeg dette til ca hver 3 uke.

anthurium clarinervium
Bladene kommer fra toppen av planta. Før de har oppnådd full størrelse ser de nesten kunstige ut. Når de er helt utvokst får de den fløyelsaktige overflaten

Slekta til Anthurium er kjempestor, med ca 700 arter, som hører hjemme i tropiske Sør- og Mellom Amerika.

Min erfaring

Jeg har hatt min Anthurium clarinervium i snart 4 år, og den klarer seg uten stort stell. Den koser seg i et østvindu, og får tidlig morgensol. Ingen undervarme! Den feilen har jeg gjort en gang, og flere blader ble ødelagt. Selvsagt kommer det nye blader, men det tar litt tid. Jeg tipper at det kommer 4-6 nye blader i løpet av året. Disse kommer fra toppen av planta, og etterhvert dannes det en liten stamme hvor luftrøtter kan titte frem. Hos meg kommer blomster og blader annen hver gang på A. clarinervium.

flamingoblomst
Blomstene på clarinervium er mer morsomme enn pene:-) Hver av de små samlingene av prikker er en blomst!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

flamingoblomst
Blomsten holder i noen uker før den er avblomstret og visner

Etterhvert som planten vokser og blir eldre, er det naturlig at de nederste bladene visner. Med stadig nye blader i toppen kan det hele bli litt topptungt, og jeg anbefaler derfor å støtte litt opp underveis. Et par blomsterpinner gjør alltid susen og gir en fin opprett form.

Anthurium
Anthurium klarer seg med ganske lite lys, men vil også redusere bladmassen om det blir for lite, de nederste bladene går ofte først.

Jeg synes det er kult når bladene på en plante har den største prydverdien. En plante kan blomstre i perioder, men bladene er som regel alltid der! På akkurat denne flamingoblomsten har bladene også en utrolig lang holdbarhet i vase. Det er litt råflott å klippe av, men til helt spesielle anledninger så kanskje….:-) Innimellom kan bladene fra Anthurium clarinervium fåes kjøpt i blomsterbutikker på lik linje med avskårne blomster.

anthurium clarinervium
Gøyal plante og blomst som er verd å prøve

Tips:  Her kan du lese litt mer om grønne luftrensere.

Happy Valentine og
Alle hjerter gleder seg!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Vanessa fra Sukhi
5 years ago

Mye bedre med en langvarig plante enn bare noen roser!

Ann Rita
Ann Rita
4 years ago

Hei!
Jeg har et avknekt blad av en Claniverium. Tips til å få den til å rote seg?

Anja
Anja
4 years ago

Hvor kan man få tak i denne planten? Jeg har sett etter den en god stund nå, og finner den ingen plass. Synes den er helt nydelig. Noen tips? 🙂