Et dusin grønne luftrensere som skaper godt inneklima

Et dusin grønne luftrensere som skaper godt inneklima

Grønne planter er viktig for trivselen, det er en påstand jeg tviholder på! Jeg vet i alle fall at jeg ikke hadde trives uten å kunne fylle opp med planter, blomster og grønt rundt meg. Ute om sommeren er det mye grønt, men minst like viktig er det å ha grønne planter inne når det er grått og mørkt. Da trenger vi noe som kan friske opp.

Vanlig Arekapalme er en av flere svært gode luftrensere.

Det visuelle med å ha grønt innendørs er en ting, men et annet og kanskje viktigste elementet er at plantene sørger for at vi har et bedre inneklima. De renser luften og tilfører fuktighet til en tørr innendørs vinterluft. Det er forsket mye på grønne plantene som renser luften og mye dokumentasjon foreligger på at de faktisk gjør nettopp det.

 • Mange planter tar opp giftstoffer og gasser som enten brytes ned i planten eller akkumuleres. Formaldehyd er en vanlig organisk gass som skilles ut fra mange produkter vi omgir oss med. Eksempelvis kommer det fra lim, sponplater, maling, skumplast, kosmetikk og masse annet. Formaldehyd er ikke sunt i for høye konsentrasjoner. Dette er den av gassene alle plantene i listen her tar opp og bryter ned. Andre stoffer som fjernes i ulikt omfang er slik som Benzen, Alkohol, Ammoniakk, Trikloretylen, Xylen og Toluen. Dette er for det meste løsemidler og tilsetningsstoffer som vil fordampe og blir borte på sikt. Med planter går det mye fortere!
 • Fotosyntesen (i klorofyllet) sørger for at karbondioksid (CO2) og vann gjøres om til nytt oksygen som frigjøres i lufta. Energien for gjennomføre denne prosessen er sollys.
 • Vannet som fordamper fra plantene gir en økt luftfuktighet.
Vanlig Eføy er en av plantene med best luftrensende egenskaper men er litt vrien innendørs. Denne står ute og har flotte farger nå.

Generelt vil en plante med mye bladverk og god størrelse være mer en effektiv luftrenser men det kommer også an på arten.


Her er 12 kjente planter som er enkle å stelle, og som er spesielt gode for inneklima. De første på lista renser bort mest uhumskheter:

 1. Spathiphyllum /Fredslilje. Trives med godt lys og jevn fuktighet. Tåler det meste, også en tørke i ny og ne. Gjødsles jevnlig og kommer med flotte hvite og holdbare blomster  så lenge det er lys nok.
 2. Chrysanthemum morifolium /Krysantemum. Blomstrer lenge og vil gjerne ha en lys plassering for god utvikling av knoppene. Jevnt fuktig. Vanskelig å få til å komme igjen, best å kjøpe ny.
 3. Hedera Helix / Eføy. Fin og populær plante men litt vrien innendørs hos oss. Den liker mye lys og kjølig vokseplass. Jevn fuktighet og normalt med gjødsel. Pga varm og tørr inneluft blir Eføy ofte svekket og derfor utsatt for spinnmidd angrep. Dusjes den jevnlig kan det forebygges. Klatreplante som ofte er å få på bøyle.
 4. Sansevieria trifasciata / Svigermors skarpe tunge. Den gode gamle sukkulenten som tåler det meste. La tørke ut mellom hver vanning. Gjødsles forsiktig i sommersesongen. Så lyst som mulig uten sterk sol. (da får den finest marmorering i bladene) Den blomstrer enkelte ganger. Blomstene er anonyme, men de har en fantastisk krydret duft på kvelden.

  Sansevieria har flotte marmoreringer i bladene hvis den ikke får for sterk sol.
 5. Dracena marginata / Draketre. Denne er veldig vanlig og tåler virkelig det meste. Trives allikevel med godt lys og lett tørk mellom hver vanning. Jevnlig gjødsling. De fleste Dracena artene er gode luftrensere!

  Dracena marginata
 6. Gerbera Jamesonii /Gerbra. Blomstrende potteplante i mange farger. Avhengig av en lys vokseplass for utvikling av knopper. Lett fuktig jord og jevnt med gjødsel.
 7. Anthurium andraeanum / Flamingoblomst. Enkel og robust. Jevnt fuktig og litt gjødsel i vekstsesongen. Nok lys vil også gi blomster. Dusj en gang  blant. Unngå sterk sol!
 8. Nephrolepis exalta / Bostonbregne. Dette er den gode gammeldagse bregnen. Jevnt fuktig og tåler ikke tørke. Lyst uten direkte sol og dusjes jevnlig. Gjerne også litt gjødsel i vekstsesongen.
 9. Chrysalidocarpus lutescens / Arekapalme. Lys plassering uten sterk sol med jevn fuktighet og dusjes jevnlig. Pga mye bladverk regnes denne som en av de gode luftrenser! Mye fordamping bidrar godt til luftfuktigheten. Gjødsel i vekstsesongen.
 10. Schefflera arboricola / Paraplytre. Særdeles hardfør og kan bli stor. Tåler fint å beskjæres. lett tørk mellom hver vanning. Lyst men klarer seg med mørkere plassering. unngå sterk sol. Som de fleste planter blir den finest med nok lys. Jevnlig gjødsling i vekstsesongen

  Schefflera /Paraplytre
 11. Aloe vera. Kjent og kjær. Bra for huden i tillegg til rensende på luften. Sukkulent som liker mye lys. Tørke litt mellom hver vanning. Kaktusgjødsel i vekstsesongen. Setter ofte sideskudd.
 12. Chlorophytum comosus / Grønnrenner. Også en av de gode gamle potteplantene. Superenkel å stelle med jevn fuktighet på en lys vokseplass. Setter lange skudd med små hvite blomster. Nye avleggere utvikler seg raskt på skuddene og kan settes i nye potter når rotanlegg utvikles. Danner nye fine planter på et øyeblikk. Planten bør fornyes med jevne mellomrom for å være fine. Ikke så ofte i handelen lenger.
Svigermors tunge tar unna det aller meste av giftstoffer innendørs. I tillegg er den dekorativ og enkel å dyrke.

 

Her finnes det forhåpentligvis noe for enhver smak til både pryd og nytte!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments