Juvelorkidé — en lettstelt liten perle i plantesamlingen.

Juvelorkidé — en lettstelt liten perle i plantesamlingen.

Juvelorkidé er en av de mer lettstelte og enkle orkidéer. Den har i tillegg et utrolig flott bladverk som gjør planten dekorativ utenom blomstringen. Vi må jo bare elske vakre planter som er enkle å få til å trives! Slik funker den hos meg:-)

jordorkide
Juvelorkidè har ca 20 cm lange stilker med hvite blomster

Ludisia discolor eller Juvelorkidé er en jordorkide som stammer fra Kina, og Sørøst-Asia. Her vokser den på fuktig skogbunn med en krypende vekstform. Planten blir rundt 15 cm høy med kjøttfulle tykke stilker (ikke iberegnet blomsterstilken). På vokseplassen er det lite lys så de vil fint klare seg i et Norsk stuevindu om vi passer på fuktigheten.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

jordorkide
Ludisia har fløyelslignende vakre blader som blir finest med en lys vokseplass uten direkte sol.

Dyrking av Ludisia her hjemme

Vekstsesongen til Juvelorkidè er hele året, men de er som regel å få kjøpt på senhøsten rett før blomstring. Ludisia selges normalt når de står med knopper, og blomstringstiden er fra nov/des – febr/mars. Som på mange andre orkideer er det lang blomstring, og hos meg blomstrer den 6-8 uker i vanlig romtemperatur!

jordorkide
Blomsterstilkene kommer fra senter av bladrosettene. De små knoppenen ligger beskyttet , og vil snart åpne seg til kritthvite blomster.

Plasser den lille orkidèen så lyst som mulig uten sterk sol. Vintersola er ikke noe problem, men husk å flytte planten enten inn i rommet, eller til et annet vindu når vårsola blir sterkere. Bortsett fra sola bør Ludisia skjermes mot varmeovner. Tørr varm luft og sterk sol er de to tingene som ofte ødelegger bladene.

jordorkide
Jordorkidè er robust og lettstelt om ikke får for tørr luft og sterk sol

Stell og jord

Juvelorkidè kan klare korte perioder ned til 10 grader, men trives absolutt best fra 15 grader og oppover til normal stuetemperatur. Jordblandingen bør være humusrik, og porøs med god drenering. Jeg tenker alltid på hvor plantene opprinnelig kommer fra: En jordorkidé som vokser på skogbunn er tilpasset en jord med mye halvkomposterte materialer. Dette gir samtidig god drenering slik at vannet ikke står stille rundt røttene. Jorda bør være jevnt fuktig, men den skal aldri stå med bena i vann. Fyller vi litt leca eller småstein i bunnen på potta gir det bedre drenering. Orkidègjødsel annenhver uke gir god vekst.

Ludisia discolor
De tykke stilkene vokser oppover, og legger seg til siden etterhvert. Fra de liggende stilkene kommer det ofte nye skudd (kan sees i midten på bildet), og bladrosetter. Ludisia er også fin å dyrke i ampel.

Stiklinger

Ludisia er en av de enkleste orkidèene. Dette gjelder også muligheten til å ta stikling! Etterhvert som stilkene vokser vil de nederste bladene visne og falle av. Dette er helt naturlig for planta. Personlig liker jeg grove stilker, og bare partier. Jeg synes det blir mer rustikt og viser alder på en plante. Men kutter du av en stilk, blir det hurtig en ny plante. Noen har god erfaring med å sette i vann for roting, men det kan også settes rett i fuktig jord.

jordorkide
Et toppskudd av Juvelorkidè er bare å stikke i jevnt fuktig jord. Etter kort tid er det nye røtter og ny plante!

Etter blomstring kan blomsterstilkene knipes et par cm over bladene siden det ikke kommer flere blomster på denne. Deretter er det bare å fortsette med godt stell, og tilføre næring. En kraftig plante med nye bladrosetter vil gi god blomstring neste vinter!

jordorkide
De delikate små blomstene i hvitt har en gul midt

Orkidèen Cybidium som jeg skrev om her. tåler lavere temperatur og egner seg fint i hagen om sommeren.

jordorkidè
De skinnende hvite blomstene med gul midt er en flott kontrast til de mørke bladene

Mens vi venter på våren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments