Husker du den gode gamle grønnrenner?

Husker du den gode gamle grønnrenner?

Grønnrenner fra oldemors, bestemors og mors vindu lever i beste velgående. Som en av de aller mest hardføre og enkle plantene er den fortsatt populær. Min grønnrenner er fra mamma, som alltid har hatt minst en plante hengende. Den er hyggelig å dele med andre, og nye planter lager du på et blunk!

Grønnrenner
Blomsterprakten er ikke årsaken til å dyrke grønnrenner, men de små hvite blomstene er søte når de titter frem. Noen ganger dukker det opp frø i etterkant som kan såes.

Clorophytum comosum er det latinske navnet på denne robuste planta som er i Aspargesfamilien. Grønnrenner er faktisk på NASA sin liste over planter med gode luftrensende egenskaper, og egner seg svært godt som stueplante. Denne rakkern er det nesten umulig å ta livet av, og har vært brukt som potteplante i generasjoner. Siden den er så enkel å formere, har den ofte holdt seg i familier gjennom alle år. Etter hva jeg har funnet ut så ble den første gang beskrevet på slutten av 1700-tallet.

Clorophytum comosum
I fjor hadde jeg en grønnrenner i drivhuset der den nærmest eksploderte. Nok fuktighet, varme og litt gjødsel gjør underverker, og de gule blomsterstilkene skyter i alle retninger.

Opprinnelse og vekstform

Opprinnelig kommer grønnrenner fra sørlige deler av Afrika hvor den lever i tropiske områder. Vekstformen er i frodige rosetter, med spisse blader som buer seg elegant i alle retninger. Grønnrenner skal kunne bli ca 60cm høy, men i potte har jeg sjelden sett den noe særlig høyere enn 20-25 cm. De lange gulaktige blomsterstilkene skyter også ut i alle retninger, og kan bli rundt 70 cm lange. Her kommer det små kritthvite blomster. I nesten alle endene dannes det små planter som etterhvert kan klippes løs, og plantes for seg selv.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

grønnrenner
På enden av blomsterstilkene dukker det som regel opp små planter. Når de er store nok, og røttene titter frem, kan de klippes av og plantes i egne potter.

I naturen vil de lange skuddene strekke seg ut fra morplanta. Når de nye småplantene utvikler seg, og blir tyngre, vil de lande på jorda hvor de setter røtter. På denne måten vil det etterhvert etablere seg områder som tettvokste med grønnrenner. Røttene på grønnrenner er kraftig fortykkede, og inneholder mye veske. Den bør få tørke litt opp mellom hver vanning. Svakheten er om de blir stående i vann, da råtner røttene raskt. 

grønnrenner
De nye småplantene kan klippes av og blir raskt nye grønnrenner. For å få dem raskt i gang setter jeg dem en uke eller to i et glass vann for å aktivisere røttene.

Stell og lys

Grønnrenner er superenkel å stelle! Den har ikke store krav (om den ikke blir overvannet), og vil kunne klare seg med lite tilsyn. Når det er sagt, vil en plante alltid sette pris på som får litt stell og kjærlighet for å bli fin.

  • Plassering i vanlig romtemperatur er supert
  • Det sies at de kan klare seg med like mye dagslys som vi trenger for å lese, så den kan godt plasseres litt inne i rommet. Unngå sterk sol
  • Lett tørk mellom hver vanning
  • Flytende gjødsel, spesielt i vekstperioden
  • Flotte på en skyggefull plass ute om sommeren
småplanter av chlorophytum comosum
De nye plantene utvikler raskt nye røtter før jeg planter dem i egne potter med veldrenert jord. Jeg lar vannet såvidt dekke røttene og ikke oppover plantene.

Formering kan skje med frø eller stikling

På de lange blomstersilkene sitter det spredte blomster som enkelte ganger setter frø. På endene av de samme stilkene dukker det opp nye små planter, som kan klippes av når røttene begynner å utvikle seg. Da er det bare å plante rett i en potte med fuktig veldrenert jord. Etter min erfaring går hele rotingen raskere, om de får noen dager i et glass med vann før planting.

grønnrenner
De nye plantene har utviklet flotte røtter og er klar til å plantes

Ulike varianter

I dag finnes det flere varianter på markedet. Enkelte har mer kompakt vekstform med vridde blader. Grønnrenner finnes også i helt ensfarget grønn, men den mest vanlige er kanskje den variegerte (grønt og hvitt bladverk). Alle er lettstelte og enkle å ha med å gjøre.

grønnrenner
En herlig lettstelt plante med mange uttrykk

I vente på våren…

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments