Tulipaner i lange baner som strekker seg i alle retninger.

Tulipaner i lange baner som strekker seg i alle retninger.

Siden jeg er «gæærn» etter blomster og planter får jeg ymse spørsmål om stell, pleie og behandling. Om det er i potte inne, kasser ute, bed eller i vaser spiller ingen rolle. Hvis jeg kan svare gjør jeg det mer gjerne og vet jeg ikke svaret forsøker jeg å finne det ut. Akkurat nå er det tulipaner som har sin absolutte høysesong og det dukker stadig opp spørsmål for å holde dem rette og korte. Tulipaner i vase er perfekt for årstiden og det er noe helt eget med dem der de lever sitt eget liv alle retninger…

tulipa
Herlig knusprige og friske tulipaner

Jeg er stor tilhenger av at blomstene skal få utfolde seg fritt. Vi forsøker ofte å temme naturen for å passe inn i den formen vi ønsker. La naturen utfolde seg og se etter det vakre i det at den gjør som den selv vil. Det er allikevel noen ting vi kan gjøre for å bremse opp litt. Temperatur er igjen viktig for utvikling og blomstring. Her er litt om behandlingen som jeg gir.

  1. Når du kjøper tulipaner er de ofte vanntrukne og faste. Da har de blitt snittet i butikk, stått i bøtte for å trekke vann og er mer eller mindre klar til å settes opp i bukett.
  2. Du kan få dem tørre som påskeliljene jeg skrev litt om tidligere. Da er de enklere å transportere for å ta med på f.eks påskefjellet. Kan oppbevares noen dager i kjøleskap.

Når du kjøper tulipaner så sjekk at bladene er grønne og fine. Er de for slappe og begynt å miste grønfargen kan det tyde på at de har ligget tørre litt for lenge. Knoppene skal ikke være tørre ytterst! Det skal være en god og typisk knitring når du tar i buketten.

tulipa
Jeg snitter alltid bort ca 2cm (i første omgang) før jeg setter i vann

Jeg snitter alltid tulipaner før jeg setter i vann. Dette er spesielt viktig når du får tørre tulipaner. Papiret rundt blomstene er på og skal sitte tett. Tulipanene får som regel den fasongen de står i når de trekker vann. Er Tulipanene litt myke og slappe så sjekk at omslagspapiret er godt festet så blomstene holder seg rette. Etter en snau time i kaldt vann vil de være klare til å sette opp i bukett.

tulipaner
Papiret sørger for at fasongen holdes når de trekker vann

Vi forsøker ofte å temme naturen for å passe inn i den formen vi ønsker. La naturen utfolde seg og se etter det vakre i det at den gjør som den selv vil!

tulipaner
Stilkene renses før snitting

Vanlig stell av bukett gjelder også tulipaner. Fjern alle blader som er ødelagt slik at de er rene stilker i vannet. Skjær stilkene rett over og sett i kaldt vann. ca 5 cm opp på stilken. Mye vann gjør at de trekker mer vann og vokser fortere. Husk å etterfyll daglig, de drikker fort! Er du uheldig å glemme dem så de kollapser så gjenta starten med stramt papir, snitt og i kaldt vann. Jeg har reddet flere buketter slik:-)

tulipaner
Sett stilkene i spiral for å få god spredning på blomstene i toppen

Kjølig plass på natta og når du ikke er hjemme forlenger holdbarheten betydelig. Som bukett kan de godt stå med en temperatur ned til 2-3 grader men ikke frost.

Tulipaner vokser og strekker seg, det er et faktum! Når de blir «for» lange kan vi ta ut blomstene og sette opp i ny bukett og skjære dem kortere samt gi dem nytt kaldt vann. Vips får du en lavere tett bukett igjen.

tulipaner
Buketten etter en uke er i mine øyne fantastisk og på det flotteste!

Jeg elsker når tulipanene strekker seg i alle retninger. Dette er også årsaken til at jeg ofte ikke liker å blande andre blomster med tulipaner. De andre blomstene vil stå på stedet hvil og i løpet av et par dager vil buketten bli uryddig med veldig forskjellige lengder. Har du hatt tulipan bukett i fargeblanding vil du antageligvis se at noen farger og typer strekker seg mye mer enn andre. Selv om jeg synes fargeblanding på tulipan bukett er fantastisk foretrekker jeg derfor en farge om gangen. Lik farge utvikler seg som regel likt.

tulipaner
Tulipaner finnes i en mengde utrolige variasjoner

I høysesong som nå produseres tulipanene i et rasende tempo. Hurtig produksjon under optimale forhold skaper «broilere». Dette er også litt av årsaken til den raske utviklingen når vi får dem hjem. Franske tulipaner og tulipaner vi har i hagen er som regel mer harde i stilkene med sterkere cellevegger etter langsommere vekst. Derfor utvikler de seg ikke like fort når vi får dem inn.

Husk å etterfyll daglig, de drikker fort!

 

Nyt naturen slik den er og utvikler seg!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments