Alstroemeria eller Inkalilje; kanskje en av de enkleste og mest holdbare?

Alstroemeria eller Inkalilje; kanskje en av de enkleste og mest holdbare?

Alstroemeria er en av de blomstene jeg har best erfaringer med, i alle fall som avskårne. Fyldige, holdbare og kjempestor fargevariasjon som passer de fleste. Det er en populær blomst og de siste årene har jeg sett Alstroemeria oftere og oftere i handelen som planter. De er tilgjengelig fra tidlig på våren og i full blomst. Ikke rart de er populære.

Magiske blomster og skjønner godt sammenligningen med Orkidè

I bukett er dette en av de enkleste og mest holdbare blomstene jeg vet om. Som plante på rot kjenner jeg den ikke enda… så til våren skal jeg teste. Etter hva jeg har funnet ut skal noen av Alstroemeria artene klare vinteren med H2 her i Norge. For å lykkes med overvintring må jorden være godt drenert og roten står dypt nok. Alstroemeria aurea skal være en hardfør variant som klarer vinterkulda best selv her i Norge!

inkalilje
Herlige fargekombinasjoner

Alstroemeria kommer fra Sør Amerika og blir ofte kalt Inkalilje. Den hører til Liljefamilien med sine ca 60 arter vokser Alstroemeria fra et stykke opp i Andesfjellene og ned til kysten. De vokser derfor under ganske ulike forhold og betingelser.  Tidligere ble den også kalt Fattigmannsorkidè. Forkortelsen Alstro er også et vanlig navn

Inkalilje
På vei til å springe ut…

Som avskåren vil Alstroemeria fungere godt både til lave tette buketter og til store luftige buketter med volum. Som snitt kan du få dem helt opptil 80 cm lange! Holdbarheten er rå. Med godt stell står de fint i 3 uker hos oss. Fargene er hvite, rosa, lilla, røde, gule og over til gyllne. I tillegg er det alle nyansene i mellom disse, med andre ord nesten alle sjatteringer bortsett fra blå. Når de står i butikken kan de noen ganger virke litt anonyme før de springer helt ut.

Alstro
Blomstene sitter tett

For å få maks holdbarhet så må de behandles riktig. Her er også en fremgangsmåte som funker for meg:

Alstroemeria
Alle stilker renses så blader ikke kommer i vannet
Alstroemeria
De urteaktige stilkene snittes på skrå til lengde som passer vasen (eller bort med ca 3cm)
Alstroemeria
Skrå snitt med skarp kniv gir et bedre vannopptak til blomsten
Inkalilje
Legges alle stilkene i samme retning dannes en spiral. Dette gir en god spredning på blomstene i buketten.
kompost
Husk å legg blader og kapp i grønn pose eller i komposten
Alstroemeria
Sett buketten i temperert vann som står ca 10cm opp på stilken. Husk å etterfyll og bytt vann hver 3. dag

Jeg liker som regel bukettene i ensfarget eller at det går «ton i ton» som i denne buketten.

Er det noen som ha erfaring med Alstroemeria i hagen er jeg takknemlig for info og tips:-)

Nyt en lang blomstring!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Tante Rose
7 years ago

Ja, disse er fantastiske! Jeg har bare blitt mer og mer glad i dem med årene. Vi brukte navnet Fattigmannsorkide på en annen blomst, tror det var Nemesia. Alstroemeria blir solgt/brukt som ettårig her i Nord-Norge, jeg har prøvd å sette røtter av dem men de ble ikke noe særlig.… Read more »