Påskelilje i vase er billig, enkelt og relativt holdbar vårglede innendørs.

Påskelilje i vase er billig, enkelt og relativt holdbar vårglede innendørs.

Nå har Påskelilje buntene landet for fullt i butikkene. De ligger ganske anonymt i kassene sine, men Påskeliljer eller Narsisser er et herlig signal om våren som er i anmarsj! Tiden er inne for å fylle krukker og vaser i hus og heim akkurat nå. Det er absolutt verd å ta med en bukett eller fem, la det gjerne bugne for en rimelig penge. Her er noen tips for lengre levetid på buketten.

Nyinnkjøpte bunter med 10 stilker i hver, tørre, grønne og faste i fisken! Pris på ca 20,- per bunt og selges nesten overallt.

Bukettene med påskeliljer kan se litt visne og kjedelige ut der de ligger men ikke la deg lure. At de er litt brune utenpå knoppen er kun et papirtynt lag som beskytter knoppen. Dette syns ikke når de springer ut. Sjekk at de er faste og stive i stilkene når du handler. Stilkene skal ikke ha begynt å gulne eller være for myke. Dette kan tyde på at de har ligget tørt i lengste laget.

narsiss
Samle stilkene slik at knoppene er i lik høyde, stilkendene er da ujevne.

Påskeliljene holder seg best under frakt og oppbevaring nå de er «tørre». De fleste løkblomster som har saftige stilker holder seg godt med kjølig og tørr oppbevaring og kommer slik fra produsentene. På denne måten kan de pakkes tett under transport. Er blomstene tørre kan de gjerne legger i vanlig kjøleskap og oppbevares i noen dager videre uten å utvikle seg stort.

Påskeliljer er giftige så pakk gjerne et papir rundt før de er i nærheten av mat.

narsiss
Jeg gir et rett snitt og setter strikken (som følger med) ca 3-4 cm opp fra bunnen. Da er det lettere å få dem til å stå pent i vasen.

Når de tørre påskeliljene skal drives kuttes stilkene rett over med en skarp kniv, Jeg har alltid et par store tapetkniver/hobbykniver liggende. De ligger godt i hånden og det er fort gjort å bytte blad. Når de tørre blomstene snittes er det lurt å la papiret stå på til de får trukket opp vann dette gjør at de blir stående rett og fint. En god halvtime er som regel tilstrekkelig. Dette gjelder Påskeliljer, Tulipaner, Perleblomster, Svibler osv.

narsiss
Med strikken som holder stilkene samlet lavt er det enklere å dandere og få en god spredning på knoppene. Det vil gi en god effekt når blomstene springer ut.

Påskeliljen er giftig. Den har en slimete plantesaften som kan irritere huden så vask hendene etter håndtering. Det renner som regel en del plantesaft ut i vannet etter snitting. (dette gjelder også Svibler) Plantesaften kan tette for vannopptaket og være giftig for andre blomster.  Etter snitting bør Påskeliljene derfor stå alene i vasen med kaldt vann. Etter en times tid kan vannet byttes med nytt kaldt vann. Da kan de evt. settes sammen med andre blomster uten å gjøre så mye skade. For mye vann i vasen vil gi fortgang i vannopptak og blomstring, dermed også holdbarhet. Ca 5 cm vann holder.

påskelilje
Vakre og velduftende men giftige

Etter snitting og preparering springer blomstene fort ut i romtemperatur. Allerede dagen etter står det en velduftende bukett som skinner om kapp med sola!

Det er ikke så mye som skal til. Blomster for 3 kroner og en enkel vase…

Når buketten er sprunget ut er det vanlig stell som gjelder:

Narsiss
Med godt stell vil Påskeliljene stå ca en uke i vase.

 

Nyt våren inne!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments