Påske og vår for alle penga med Krokus og Snøklokker

Påske og vår for alle penga med Krokus og Snøklokker
For meg er påsken synonymt med en tur til mine foreldre i Kragerø og barndomshjemmet. I Oslo er det herlig varme og sol men fortsatt endel snø og vått i hagen. Telen går fortsatt ganske dypt og det er litt tidlig med en del forarbeide som raking osv. Turen til Kragerø er ikke lang, men det er en stor forskjell i klima. Det er nok en drøy klimasone mildere enn hjemme. Dette gjør at det er fritt for snø, ikke tele i bakken og mye av Krokus og Snøklokker er allerede i full gang…. det er gjerne 3 uker tidligere enn hjemme i Oslo! Gjett om det nytes av undertegnede!!
Snøklokkene…Galanthus nivalis

Detaljerte undersiden av Snøklokkene

Snøklokkene (Galanthus nivalis) er noen av de første som titter opp av bakken. Ser man nærmere på dem har de noen utrolig flotte detaljer; som i disse fylte snøklokkene. De finnes også i en enklere variant med en enkel krans under. Disse som de aller fleste løkplantene plantes på høsten og etter noen år danner de store tuer som ser ut som gjenglemte snøflekker.

Klimasonene er alltid lurt å sjekke på stedet du bor. Hele Norge er delt opp i 8 klimasoner avhengig av hvor tøft klimaet er. Det er avgjørende for alle planter og at de er hardføre nok til å kunne overleve i din hage. Går man på hagesenteret skal de aller fleste plantene være merket med hvilken klimasone de kan tåle. I alle hager kan det være mikroklima som er mildere. Dette kan være en lun krok, inntil en husvegg eller hekk. Finner man egnede soner i hagen kan kan dette utgjøre flere klimasoner og man eksprementere litt med sarte planter og arter:-)

Krokus varianter

Krokus (Crocus vernalis) dette er den vanlige krokusen på våren. Det finnes et utall av varianter med botaniske krokuser som er mindre i blomstene som denne til høyre. Begge varianter finnes også i mengde med fargekombinasjoner. På denne tiden er krokusen en svært viktig kilde for pollen til biene!!

Crocus sativus er en variant mange kjenner som safran. Det er denne vi får krydderet fra. Dette er også etter hva jeg husker et av de krydderne med høyest kilopris! krokus er også i slekt med sverdliljer. De skal ha sin opprinnelse fra Sør-Europa og Østen.

Pollensanking i Krokus

Her er biene i full gang med å sanke pollen: Bikuben er ikke langt unna!

En botanisk mindre variant som titter opp

På denne tiden er det et tips å se hvor snø og is blir først borte i hagen. Dette bør noteres i en liten hagedagbok (av egen erfaring husker jeg ikke dette eksakt når høsten kommer…:-)) Når høsten er i anmarsj kan man kjøpe løk og plante på disse stedene. Dermed vil man få glede av blomstring så tidlig som mulig i vårsola!

Nyt Sola:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments