En avokadostein i full sving til det nye året.

En avokadostein i full sving til det nye året.

Før en avokadostein spirer vil den sprekke opp i to deler, for å gi plass til rot og skudd. Når dette skjer er det gøy for både store og små, for nå går utviklingen fort! Etter noen ukers venting på en helt stillestående affære, som jeg viste her, kan vi nå se vekst fra dag til dag.

avokadoplante
Her sees tydelig at steinen sprekker opp i to deler for å gi plass til roten, og skuddet som kommer litt senere. Det brune skallet flaker opp og detter av. (de to brune stripene er kun merker etter kniven da avokadoen ble delt)

Etter at jeg viste tre ulike måter å sette igang en avokadostein på, har jeg ventet. Jeg endte opp med den tradisjonelle måten: 3 tannpirkere og en vannglass. Den ble satt i vinduskarmen helt i slutten av november. Her har den stått rolig, og jeg har kun byttet vann en gang i blant. Etter 4 uker sprakk steinen og rota begynte å titte frem.

Hva som styrer spiretiden er jeg usikker på, men en teori kan være modenheten på avokadoen.

plante avokado
Tannpirkerne er stukket noen mm inn fra tre sider, og holder steinen i riktig posisjon over vannet.
Tiden det tar.

Å vente på en avokadostein som skal spire, er noen ganger en tålmodighetsprøve. Jeg har opplevd å få dem i gang på et par uker, men det har også tatt mye lengre tid. En jeg kjenner ventet i over 2 måneder…:-)! Hva som styrer spiretiden er jeg usikker på, men en teori kan være modenheten på avokadoen. Som regel plukkes avokado som mer eller mindre kart, før de modner på veien til oss her i nord. Jeg vet at andre frø som blir plukket tidlig, ofte kan få dårligere spireevne. Temperatur et også et viktig element i spireprosessen, og det meste går fortere med en høyere temperatur.

avokadospire
Etter litt tid sprekker steinen i to for å gi plass til rota som strekker seg raskt mot bunnen av glasser. Ikke lenge etter vil det komme et skudd i toppen. Etter min erfaring kommer rota alltid først.
Spire avokado

Nå er min siste avokadostein i full gang, og det passer fint med dagene som begynner å bli lengre. Når skuddet og bladene begynner å vokse, trenger den lille planta får så mye lys som mulig. Det vil gi en mer kompakt vekst med sterkere stilk/stamme, og igjen bedre plante.

avokadoplante
Når spiren begynner å vokse strekker den seg fort, før bladene titter frem. På dette stadiet er det lurt med maks lys for at bladene utvikler seg godt før stilken blir altfor lang (her er fjorårets avokadoprosjekt:-)

Har du lyst til å ha en ny avokadoplante til våren, vil jeg anbefale å sette et par steiner nå. Det er fortsatt god tid til spiring, og plantene rekker å kommer godt i gang til våren. Vips har du et aldri så lite tre å sette på balkongen eller terrassen til sommeren.

Avokado grønnplante
Min avokadoplante fra i fjor, kun 3 mnd etter at den begynte å spire.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Det er litt ventetid men du verden så gøy:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments