Tillandsia — luftplante som dør etter blomstring.

Tillandsia — luftplante som dør etter blomstring.

Luftplante eller Tillandsia Xerographica er en av mange spennende arter i ananasfamilien. Akkurat denne arten blir også kalt redetillandsia, som er ganske beskrivende på formen når planten blir større. Med alder og størrelse vil den ofte blomstre som det siste den gjør før den dør… Min er «dessverre» i full blomst nå.

redetillandsia
En kraftig blomsterstilk kommer opp fra midten av rosetten

Redetillandsia skrev jeg om for en stund siden her. Da tok jeg for meg litt om stell, pleie og hvordan jeg har gått frem for å få tillandsia til å trives. Sist jeg skrev om den var jeg ikke klar over at blomsterknoppen var på vei. Mot slutten av sommeren har det nemlig vokst opp en flott blomsterstilk. Selvsagt er det gøy at den setter blomster, men gleden er todelt. Etter blomstring dør planta! I teorien skal den kunne sette sideskudd som blir nye planter, men jeg kjenner ingen som har fått det.

tillandsia xerographica
Tillandsia vokser fort og fint med nok lys og fukt. Jeg hadde håpet den skulle bli større før den satte blomst

Jeg synes plantene er som flottest uten blomst, En stor flott tillandsia med massevis av krokete sølvgrå blader er et blikkfang. Med jevnlig dusjing og nok lys vil den trives. Det er ganske utrolig, og fascinerende at en plante kan leve kun på luft, fukt og lys (og masse kjærlighet da:-)) Det blir ekstra tydelig når en kraftig stilk vokser opp midt i rosetten! Hvor får den kreftene til det?

Tillandsia xerographica
I en bolle står den stødig, og blomsterstilken kommer opp fra midten av rosetten. Det er et ganske sikkert kjennetegn på alle bromelia

Redetillandsia vokser som en rosett og vil kunne bli godt over en halvmeter i diameter når den trives, og bare den ikke setter blomst først. Jeg vet ikke hva som trigger knoppsetting og evt. om det kan unngås. Om noen vet så tips meg gjerne:-)

luftplante
Tillandsia gjør en siste innsats med blomstringen før planten dør
Ananasfamilien

Tillandsia er i ananasfamilien og består av rundt 400 arter, store og små morsomme typer. Dette er en plante jeg har hatt flere ganger, men først siste par årene hvor jeg har gjort en liten innsats for å få dem til å trives. I vanlig stue er lufta ofte litt i tørreste laget, spesielt på vinteren. Siden kravet til luftfuktigheten er høyt, bør vi huske litt ekstra på disse gøyale plantene. Ta den med deg i dusjen et par ganger i uka, det vil gjøre underverker.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Bromelia
annanasfamilien
På vei hjem fra jobb i dag så jeg disse bromeliaene som er nært i slekt med tillandsia som vist over

Som tidligere nevnt er tillandsia en epifytt som lever oppe i trærne i sør- og Mellom-Amerika. De ar røtter for å holde seg fast, og det gjør de uten å skade planten/treet de bor på. Tillandsia er også i kategorien Bromelia som finnes i et utall av farger og variasjoner. Alle har en karakteristisk rosett med en fargesterk blomst som kommer opp i midten.

annanasfamilien
Midten av rosetten på bromelia samler litt vann, Her skal det også stå vann når vi har den som potteplante

Midtene på rosetten har som regel en liten oppsamling av vann. I naturlige habitat er denne rosetten ofte hjemmet til en liten frosk! De fleste bromeliaene vil også dø etter blomstring (som kan ta et år!) De er plantet i en lett porøs jord, og vil ofte sette små sideskudd som danner nye planter.

Siste innspurten for en tillandsia xerographica er ganske dekorativ:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments