Slik holder jeg liv i azalea år etter år.

Slik holder jeg liv i azalea år etter år.

Hos meg er det ingen advent og jul, uten azalea. Superlang blomstring, og mengden med blomster gjør at man må jo bare elske disse plantene! Nøkkelen til trivsel ligger i å balansere vann, lys og temperatur. Og med godt stell kan du få blomstring, og holde liv i azalea år etter år.

vanne azalea
Velg en frisk plante med struttende blader og tung fuktig rotklump. Hengende matte blader, eller en plante som drysser er dårlig tegn.

Azalea eller Rhododendron simsii er å få i flere ulike sjatteringer, og farger som rødt, hvitt, rosa og lilla. De er fylte eller enkle, og kan fåes som store og små planter. Noen er oppstammet, og noen er lave tette busker. Azalea kan du få i nesten akkurat den størrelsen du ønsker deg. Siden de vokser relativt langsomt koster de litt i innkjøp.

Rhododendron simsii
Oppstammet azalea er lekkert. Det tar lengre tid å dyrke frem en slik plante, derfor koster de litt mer.

Jeg har skrevet litt om å holde liv i Azalea tidligere. Her er det litt om type, og opprinnelse. Siden dette er en fuktelskende plante som liker sval halvskygge, er det greit å finne en lys plassering godt unna varmeovnen når vi har dem inne. Undervarme fra en panelovn kan by på store utfordringer rundt luftfuktighet og vanning. Tips for å forenkle vanning finner du her.

vanne azalea
Azalea med enkle hvite blomster minner om epleblomster og kalles av mange Eple Azalea

Med en godt lys, og jevn fuktighet i jord og luft vil en azalea trives.

Det er enklere å holde liv i azalea hvis temperaturen ikke er for høy. Det kan løses ved å sette dem i et kjølig soveromsvindu når du ikke er hjemme, eller om natta. En lavere romtemperatur vil som regel ha en høyere luftfuktighet, som er gunstig for både planter og folk:-)

Vanne azalea
Slik bruker jeg Oasis under potten for jevnere vanntilgang for planten. Bildet er for å illustrere, jeg bruker potteskjuler hvor potte og Oasis ikke synes
Etter blomstringen

Azalea er en surjordsplante, Tar du hensyn til dette ved gjødsling og omplanting, er du langt på vei. Jeg setter dem lyst, og litt kjøligere frem til det er frostfritt ute. Da er det rett ut i hagen på et sted med halvskygge, hvor jeg husker å vanne. De stortrives ute! Sommeren bruker de på å setter de nye skudd, og forbereder knopper til neste blomstring. Enkelte ganger starter blomstringen faktisk på sensommer og høst.

Rhododendron simsii
Mormors gamle juleazalea blomstrer trofast for snart 10. året

Etter en lang og god sommer under åpen himmel, tar jeg dem inn rett før frosten kommer. Nå får de ca 10 grader i vinterhagen, og det kan gå ned til rundt 5 grader når det er kaldt ute. På denne temperaturen vanner jeg maks en gang i uka, og azaleaen får nødvendig hvile for å utvikle knoppene.

To alternativer for å styre blomstring:
  1. Setter jeg planten varmere i november vil blomstringen igangsettes, og treffe rundt juletider.
  2. Slik jeg vanligvis gjør; og lar den stå kjølig i vinterhagen frem til våren. Dette gir en flott blomstring på vår og forsommer
Rhododendron simsii
En naturlig vekst i hagen gir en mer spredt blomstring. Jeg liker faktisk dette enda bedre enn de nyinnkjøpte:-)

En azalea du har drevet frem selv vil sjelden være så tett av blomster som den du kjøper. En kjøpt plante har vært dyrket under optimale forhold i drivhus, og er derfor mer kompakt og blomsterrik.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Nyt juleblomstene året rundt:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Bente Brenne
Bente Brenne
5 years ago

Hei, Jeg har en 2-3 år gammel azalea i østvindu på kjøkkenet. Den har blomstret sammenhengende siden juni. Den er litt blass i fargen på bladene. Vil det hjelpe å potte om eller gjødsle, eller risikerer jeg da at den dør av sjokk?

Bente Holt
Bente Holt
3 years ago

Jeg har en azalia jeg har hatt i flere år. Langvarig blomstring fra høsten hvert år. Men den har en del kvister uten blad, nye kommer ytterst. Har hørt at den ikke skal klippes, men jeg kunne godt tenkte meg å forme den litt. Kjøpte den som en liten juleplante… Read more »

Reidun Granberg
Reidun Granberg
3 years ago

Takk for spalte! Går det an å prøve seg med å sette to Asalear kaldt og lyst i potte til våren? Hvor ofte skal de da ha vann? Skal man plukke av visne blader og blomster? Kan jeg sette dem ut når jeg ikke har drivhus? LIten eller stor potte?… Read more »