Massevis av frø til neste års klokkeranke.

Massevis av frø til neste års klokkeranke.

Klokkeranke eller Cobaea scandens er ettårig, så det er lurt å ta vare på frø for sikre neste års planter. For best mulig kvalitet er det viktig at frøene er modne, og ikke minst tørre, før de pakkes ned for vinteren. Med behandlingen jeg har gitt, er mine akkurat ferdige til jul.

klokkerankefrø
Jeg plukker kun de frøkapslene som har utviklet seg mest. Her ligger gjengen til ettermodning og tørking. Med nok luft rundt hver enkelt frøkapsel unngår du mugg og råte.

For en stund siden skrev jeg om klokkeranke her. Som nevnt er det noen år siden sist jeg hadde disse klatreplantene i hagen, men ikke siste! Med den fantastiske veksten og blomstringen er dette noe jeg vil gjenta hvert eneste år fremover. Rankene strakk seg til nærmere 6 meter, og var oversådd av blå-lilla klokker som spratt ut helt til frosten kom:-)

cobaea scandens
Blomstene på klokkeranke er utrolig flotte, og de holder det gående til frosten kommer. Man må jo bare forelske seg i disse, ikke sant?

Hos meg holder hver blomst på klokkeranke ca en uke. Da ramler klokka av, og festet med fruktlegemet henger igjen på stilken. Er du heldig har blomsten blitt bestøvet, og frøkapselen begynner å vokse. I løpet av sensommeren hang frøkapslene som små ufoer over hele planta. Siden klokkeranke blomstrer seint, er det ikke alltid de rekker å utvikle spiredyktige frø.

klokkeranke frø
Jeg synes også frøkapslene på klokkeranke er utrolig dekorative!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Sanke og preparere frø av klokkeranke
frø fra cobaea
Når frøkapslene er tørre blir de brune og sprekker opp. Dette er tegn på at frøene er klar.

Rett før frosten kom for fullt, ble planta ribbet for de største frøkapslene. Disse klipte jeg av, og la utover et stykke papir på benken i vanlig romtemperatur (som vist over).

cobaea scandens
frøkapselen åpner seg og frøene kommer til syne. De løsner lett når de er modne og klar.

De nærmeste ukene er det viktig med god lufting, litt mellomrom og et jevnt tilsyn for å unngå mugg og råte. Jeg snur litt på dem en gang i blant for en ekstra sjekk. I løpet av noen uker har de tørket fint, og når de er klar sprekker de lett opp. Under det sprukne skallet ligger frøene modne, og sirlig stablet! Naturen er jo fantastisk.

klokkeranke cobaea
Frøene ligger pent og lagvis under skallet:-)

De løse frøene får ligge en liten stund på papiret, for en siste tørk. Deretter legger jeg dem i kaffefilter, setter navn på, før de plasseres mørkt, tørt og kjølig.

cobaea
Klokkerankefrø til mange planter neste år

Det er jommen ikke lenge til de skal i jorda igjen. Jeg sådde årets klokkeranke tidlig i mars, og før vi vet ordet av det, er vi der igjen:-)

klokkeranke
Frokostplassen har fått et frodig overheng, og med mengder av blomster. Dette er kun 3 planter (fra 3 frø:-))

Tid for å drømme store plantedrømmer:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Jenny
Jenny
3 years ago

comment image Lurte på dem røde Blarne på sia der er det klokkeranke sine blader? Vakkert 😊

Victoria
Victoria
2 years ago

Hei! Jeg ser dette innlegget er noen år gammelt, men jeg skal prøve klokkeranke på balkongen for første gang i år. Plantene spirer i skrivende stund, og det er veldig spennende å følge med! Hvor stor krukke anbefaler du å plante småplantene i? Eventuelt hvor tett vil du sette plantene?… Read more »