Cobaea scandens eller Klokkeranke er en klatreplante jeg ikke har hatt på noen år. Ikke av noen annen grunn enn at jeg har glemt den litt bort. Det skal ikke skje igjen for makan til vekst og blomstring jeg har hatt i år. Den skal tilbake hvert år fremover!

klokkeranke

Frokostplassen har fått et frodig overheng og mengder av blomster. Hele husveggen er dekket i løpet av noen uker på forsommeren.

Cobaea scandens bruker vi normalt som en ettårig klatreplante. Den har en helt vill vekst når den trives, og med et par planter vil du raskt dekke en hel vegg på balkongen eller i hagen. På min gamle balkong hadde jeg den som et fast innslag, her ble det umiddelbart superfrodig når den klatret villig i vei med lange ranker. Cobaea har nesten klebrige klatretråder som finner feste hvor det skal være. Leder du den i riktig retning så gjør den villig resten av klatrejobben selv.

klokkeranke

Ikke lenge etter utplanting fyker grenene i være og fester seg der de får tak. En gammel krans fra jula er perfekt holdepunkt. (Hyssingen jeg har satt opp kan skimtes i ovre del av bildet.)

På frøpakka står det at den blir ca 300cm, men hos meg tror jeg den er godt over 5meter nå! Selvsagt har den varme sommeren mye å si, men det er ikke uvanlig at den vokser slik selv på kjøligere somre. Cobaea scandens stortrives med mye sol plassert i en stor krukke med god plass til røttene. En veldrenert og næringsrik jord gjør susen, men husk og gjødsle godt utover sommeren. Enten med flytende gjødsel i vannet eller kunstgjødsel slik jeg skriver om her.

Festetråder
klokkeranke

Her sees klatretrådene på enden av siste paret med blader. De starter utstrakt for å finne noe å holde i før de krøller seg sammen, og gir planten et fast holdepunkt.

En Cobaea scandens klatrer som sagt villig på egenhånd, men det kan være lurt å spenne opp noen tråder for å hjelpe til. Jeg brukte helt vanlig brun hyssing festet med noen små spiker. Hyssingen har en ru overflate som klatretrådene lett får tak i. Når de første rankene har funnet vei, er det ikke lenge før resten fylles ut av flere ranker og sidegrener. Har du en espalier eller rekkverk den skal klatre på trengs det ikke noe annet enn en hjelpende og vennlig hånd.

klokkeranke

Den dype fargen i de store klokkene er fantastisk på sensommeren

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Blomstring
klokkeranke

Blomsten på Cobaea starter som nesten hvit før den utvikler fargen i løpet av et par dager. Her er det ulike stadier

Når vi ser blomstringen på Cobaea eller klokkeranke er det lett å se hvor den har sitt Norske navn fra. De store åpne klokkeformede blomstene sitter på ca 15cm lange stilker, og kommer normalt på sensommeren / høst. Knoppen er synlig lenge selve blomsten titter frem. Når den åpner seg er den grønn-hvit, men etter et par dager går den over til dyp blå-lilla farge. Etter noen dager faller den blomsten av, og frøstanden begynner å utvikle seg (om den er bestøvet). Klokkeranke finnes i to varianter, en blå/lilla, og en hvit variant. Min erfaring er at den hvite varianten ikke er like enkel og villig i hverken spiring eller vekst, men vakker er den!

klokkeranke

Hvit Cobaea er ofte litt spinklere i veksten, men blomstene er utrolig vakre. Bladverket er litt lysere grønt enn på den lilla varianten.

Opprinnelse

Cobaea eller Klokkeranke kommer fra tropiske områder i Amerika. Her er den nærmest et ugress og sprer seg hurtig. Vi skal kunne overvintre Cobaea frostfritt. Dette har jeg ikke forsøkt selv enda, men vil gjøre det som et eksperiment i vinter. Kommet tilbake med erfaring om dette vil våren.

klokkeranke

Blomstene har en god stilk og er derfor supre å sette i vase selv om de ikke holder i så mange dager.

Når du sår Cobaea scandens

Vil du så dem selv kan den gjerne såes i februar. Med en god undervarme (jeg bruker badegulvet). Så fort spirerene kommer til syne gir jeg så mye lys som mulig, og litt lavere temperatur. Rundt 16 grader. Jeg topper en gang (rett over frøbladene) for å få et par hovedskudd videre. Mange topper planten en gang til, men jeg har ikke gjort det. Den startet tidlig å sette sidegrener, og ble tett uten hjelp. Når planten klarer seg selv er det aller enklest:-)

klokkeranke

Etter spiring setter jeg de små plantene i drivhuset. Her har jeg toppet en gang, og nå er det full fart i veksten som kan sees fra dag til dag.

Samle frø
klokkeranke

Etter blomstring vil enkelte utvikle frø. Vent med å plukke dem til de er helt modne. Det gir som regel best spireevne

De blomstene som blir bestøvet vil danne frøkapsler. Det er ekstra gøy å kunne sanke frø fra egen produksjon til neste års planter. Tipper det blir nok til å gi bort til både slekt og venner.

klokkeranke

Etter noen dager faller selve blomsten av. De er ganske flotte enda et par dager om ikke sola steiker på dem.

Nyt sensommeren!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram