Cobaea scandens — på min liste over perfekte klatreplanter!

Cobaea scandens — på min liste over perfekte klatreplanter!

Cobaea scandens eller Klokkeranke er en klatreplante jeg ikke har hatt på noen år. Ikke av noen annen grunn enn at jeg har glemt den litt bort. Det skal ikke skje igjen for makan til vekst og blomstring jeg har hatt i år. Den skal tilbake hvert år fremover!

klokkeranke
Frokostplassen har fått et frodig overheng og mengder av blomster. Hele husveggen er dekket i løpet av noen uker på forsommeren.

Cobaea scandens bruker vi normalt som en ettårig klatreplante. Den har en helt vill vekst når den trives, og med et par planter vil du raskt dekke en hel vegg på balkongen eller i hagen. På min gamle balkong hadde jeg den som et fast innslag, her ble det umiddelbart superfrodig når den klatret villig i vei med lange ranker. Cobaea har nesten klebrige klatretråder som finner feste hvor det skal være. Leder du den i riktig retning så gjør den villig resten av klatrejobben selv.

klokkeranke
Ikke lenge etter utplanting fyker grenene i være og fester seg der de får tak. En gammel krans fra jula er perfekt holdepunkt. (Hyssingen jeg har satt opp kan skimtes i ovre del av bildet.)

På frøpakka står det at den blir ca 300cm, men hos meg tror jeg den er godt over 5meter nå! Selvsagt har den varme sommeren mye å si, men det er ikke uvanlig at den vokser slik selv på kjøligere somre. Cobaea scandens stortrives med mye sol plassert i en stor krukke med god plass til røttene. En veldrenert og næringsrik jord gjør susen, men husk og gjødsle godt utover sommeren. Enten med flytende gjødsel i vannet eller kunstgjødsel slik jeg skriver om her.

Festetråder
klokkeranke
Her sees klatretrådene på enden av siste paret med blader. De starter utstrakt for å finne noe å holde i før de krøller seg sammen, og gir planten et fast holdepunkt.

En Cobaea scandens klatrer som sagt villig på egenhånd, men det kan være lurt å spenne opp noen tråder for å hjelpe til. Jeg brukte helt vanlig brun hyssing festet med noen små spiker. Hyssingen har en ru overflate som klatretrådene lett får tak i. Når de første rankene har funnet vei, er det ikke lenge før resten fylles ut av flere ranker og sidegrener. Har du en espalier eller rekkverk den skal klatre på trengs det ikke noe annet enn en hjelpende og vennlig hånd.

klokkeranke
Den dype fargen i de store klokkene er fantastisk på sensommeren

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Blomstring
klokkeranke
Blomsten på Cobaea starter som nesten hvit før den utvikler fargen i løpet av et par dager. Her er det ulike stadier

Når vi ser blomstringen på Cobaea eller klokkeranke er det lett å se hvor den har sitt Norske navn fra. De store åpne klokkeformede blomstene sitter på ca 15cm lange stilker, og kommer normalt på sensommeren / høst. Knoppen er synlig lenge selve blomsten titter frem. Når den åpner seg er den grønn-hvit, men etter et par dager går den over til dyp blå-lilla farge. Etter noen dager faller den blomsten av, og frøstanden begynner å utvikle seg (om den er bestøvet). Klokkeranke finnes i to varianter, en blå/lilla, og en hvit variant. Min erfaring er at den hvite varianten ikke er like enkel og villig i hverken spiring eller vekst, men vakker er den!

klokkeranke
Hvit Cobaea er ofte litt spinklere i veksten, men blomstene er utrolig vakre. Bladverket er litt lysere grønt enn på den lilla varianten.
Opprinnelse

Cobaea eller Klokkeranke kommer fra tropiske områder i Amerika. Her er den nærmest et ugress og sprer seg hurtig. Vi skal kunne overvintre Cobaea frostfritt. Dette har jeg ikke forsøkt selv enda, men vil gjøre det som et eksperiment i vinter. Kommet tilbake med erfaring om dette vil våren.

klokkeranke
Blomstene har en god stilk og er derfor supre å sette i vase selv om de ikke holder i så mange dager.
Når du sår Cobaea scandens

Vil du så dem selv kan den gjerne såes i februar. Med en god undervarme (jeg bruker badegulvet). Så fort spirerene kommer til syne gir jeg så mye lys som mulig, og litt lavere temperatur. Rundt 16 grader. Jeg topper en gang (rett over frøbladene) for å få et par hovedskudd videre. Mange topper planten en gang til, men jeg har ikke gjort det. Den startet tidlig å sette sidegrener, og ble tett uten hjelp. Når planten klarer seg selv er det aller enklest:-)

klokkeranke
Etter spiring setter jeg de små plantene i drivhuset. Her har jeg toppet en gang, og nå er det full fart i veksten som kan sees fra dag til dag.
Samle frø
klokkeranke
Etter blomstring vil enkelte utvikle frø. Vent med å plukke dem til de er helt modne. Det gir som regel best spireevne

De blomstene som blir bestøvet vil danne frøkapsler. Det er ekstra gøy å kunne sanke frø fra egen produksjon til neste års planter. Tipper det blir nok til å gi bort til både slekt og venner.

klokkeranke
Etter noen dager faller selve blomsten av. De er ganske flotte enda et par dager om ikke sola steiker på dem.

Nyt sensommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

16 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Frank Sivertsen
Frank Sivertsen
4 years ago

Hei jeg har hatt klokkeranke for første gang, og er imponert. Jeg lurer på når jeg kan ta inn frø? Frøkapslene er fortsatt helt grønne, må de modnes på planten før jeg høster dem eller kan jeg plukke de når de er grønne?
hilsen Frank

Ingeborg Hagerup-Jenssen
Ingeborg Hagerup-Jenssen
4 years ago

Hei! Klarte du å overvintre klokkeranken? Hvis ja – hvordan gjorde du det? Planter ut nye hvert år som klatrer opp rundt døra, hadde vært gøy om de kunne overvintre. Må stå i romtemp hvis de skal ha lys siden har ingen kald bod. Vet ikke om det vil funke?

Anne Siri
Anne Siri
3 years ago

Jeg overvintret klokkeranke i år. Den stod inne i lys hagestue i stor potte. Lyst og kjølig men frostfritt, fått litt gjødsel, Tok vekk visne greiner og blader bare, kommet med mange nye skudd og greiner i år, spent på når den blomstrer dette året, det blir nok mye tidligere… Read more »

Knud Nilsen
Knud Nilsen
3 years ago

Hei, jeg har hatt gleden av klokkeranke i to år. Og i fjor tok jeg inn alle frøkapslene og det var mange 🙂 Jeg har nå satt frøene ned og det kommer fint opp, men jeg synes de ser så puslete ut. Blir liksom bare lange stengler. Hvordan skal jeg… Read more »

Sigrun
Sigrun
3 years ago

Hei! Takk for super blogg! Ender ofte opp her når jeg har hagerelaterte spørsmål, og lærer alltid noe:-) Jeg er på utkikk etter en klatreplante vi kan ha i et område i hagen hvor vi også har villbjørnebær. Vil ha noe som ikke er giftig. Lurer på om klokkeranke kan… Read more »

Bente Lise Hungerholdt
Bente Lise Hungerholdt
3 years ago

Hei igjen😊
Har tenkt å plante Klokkeranke . Trives den i en stor potte?. Eventuellt hva slags jord skal den ha? 😊

Hilde
Hilde
2 years ago

Hei🌝 selge du cobea frø

Trine
Trine
1 year ago

Hei:) Har sådd cobeafrø og fått mange små cobea, desverre har en del av plantene fått lilla blad farge. Hva er galt?? Mhv Trine

Last edited 1 year ago by Trine