DYI — lage krans med einer fra setra på fjellet.

DYI — lage krans med einer fra setra på fjellet.

Å lage krans med einer og andre materialer du finner ute er både rimelig og gøy. Det er ikke så mye som skal til for å få en fin adventkrans til døra. Her brukte jeg noen grener av einer som jeg plukka sist vi var på setra, en halmkrans og litt vikletråd.

krans av einer
Einerbuskene på fjellet er utrolig tette i veksten. De egner seg supert til krans:-)

Lage krans

De små einergrenene ble pakket i en bærepose, og har ligget ute i skyggen siden midten av oktober. Kjølig og passe tett i en plastpose, holder de seg i flere uker. Når jeg tok dem inn  hadde de frosset, men etter noen minutter på arbeidsbordet var de klar til bruk. Jeg klippet opp i passe biter, før jeg bandt dem på halmkransen.

Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

krans av einer
Litt frosne, men etter noen minutter er de klare til bruk. Underlaget er en halmkrans og en ubehandlet vikletråd. Greinene klipper jeg opp i mindre og passende biter.

Einer på fjellet

Einer som vokser på fjellet er noe for seg selv, og perfekt til å lage krans. Den er kortere i nålene som sitter mye tettere, enn på einer som vokser i lavlandet. Jeg synes det er enklere å jobbe med fjellvarianten, enn den mer rufsete eineren som vokser her hjemme. Siden den er så tettvokst blir kransen også veldig tett. Dette gir et mye strammere uttrykk når den er ferdig.

krans av einer
De små bitene av einer legges på som et puslespill. Alle legges i samme retning, og med et par rundet vikletråd sitter de godt

Heldigvis er DYI-trenden voksende, og er lett å se på delinger i sosiale medier at mye flott blir laget. Jeg har en teori om at kreativiteten er som en muskel. Alle har den, men den må brukes for å holdes aktiv og trent. Dette gjelder også blikket til å se muligheter, og finne nye materialer å bruke.

krans av einer
Jeg bruker engangshansker ved binding av einerkrans. Uten ville det sett ut som henda hadde vært innom en bikube:-) De små einergrenene legges i samme retning.

Når jeg er ute i skog og mark kikker jeg på former, farger og teksturer. Mose og lav på grener, en sving på en rot, eller bladverk og blomster. Sist vi var på setra til min samboers familie klippet jeg med noen greiner fjellbjørk, som jeg flettet til en krans som dere kan se her. På den samme turen klippet jeg noen skudd av en einerbusk som har vokst opp på feil sted, og allikevel skal fjernes. Husk eventuelt å spørre grunneier om lov til å plukke litt.

krans av einer
Når du kommer helt rundt på kransen, blir det ekstra tydelig hvorfor vi skal legge alt i en retning. De siste små grenene stikkes nemlig innunder de første, før de bindes fast, slik at skjøten ikke blir synlig.
krans av einer
Etter at kransen er bundet snur jeg den rundt for å feste vikletråden godt på baksiden

Kulturlandskap

I en del setergrender og områder med kulturlandskap er det færre dyr som beiter nå, en i tidligere tider. Når vegetasjonen ikke holdes nede av beitedyr, vil det etter hvert gro helt igjen. Dette er et stort problem for mangfold, og etablert vegetasjon. Flere steder er faktisk kulturlandskapet i ferd med å forsvinne! Denne gangen gjorde jeg en ørliten innsats for å holde det nede:-)

krans av einer
Einer fra fjellet gir en utrolig tett og fin krans.
binde krans
Einerkrans holder seg lenge ute på høst og vinter

Nå er det bare å pønske ut litt enkel pynt til advent:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments