Ferievanning av potteplanter både inne og ute med «selvvanning».

Ferievanning av potteplanter både inne og ute med «selvvanning».

Ferievanning av potteplanter er ikke enkelt når det har vært så varmt som i sommer. Høy temperatur gjør at fuktigheten fordamper før vi vet ordet av det, og små potter med lite jordvolum er mest utsatt for tørke. Balansen mellom fuktig jord, og at de ikke skal stå med «bena» i vann er en kunst. Med et egnet vanntett kar og litt Oasis setter jeg opp vannehjelpen for mine småplanter.

vanning av potteplanter
Et tett plantebrett og noen blokker Oasis er alt som trengs.

Med enkle hjelpemidler sørger jeg for ferievanning av de potteplantene som er mest utsatt. Vannetips for større krukker og bed har jeg skrevet litt om tidligere her. Et av de viktigste vannetipsene går faktisk ut på å hindre fordamping, og gjelder uansett størrelse på krukker og planter. Jeg har også vist litt om vanningsanlegg her. Når vi har potteplanter innendørs eller i drivhuset er det greit å ha kontroll på vann, og et vanningsanlegg er ikke like aktuelt inne:-)

ferievanning av potteplanter
Oasisblokkene bør være høyere enn plantebrettet. Da kan vi sette denne utendørs under åpen himmel med regnvær uten av vannstanden kommer opp til pottene.

Innendørs kan vi legger fuktig avis i oppvaskkummen, dusjkabinettet eller i badekaret. Vanner vi potteplantene godt før vi reiser og setter dem på den fuktige avisen vil de kunne suge opp ekstra vann. Dette er en løsning som holder kun noen få dager siden avisen ikke holder noen mengder med vann.

Min vri på ferievanning av potteplanter

Med denne løsningen kan jeg fint reise fra potteplantene over flere dager uten å bekymre meg. De suger opp akkurat det de trenger uten å stå med bena i vann. Kappilærkreftene sørger for at vann trekkes opp slik at det bare er fuktig uten å være for vått. Prinsippet er det samme som jeg viste med vanning og lengre levetid for Azalea ved å sette blomsterpotten på et stykke Oasis.

ferioevanning av potteplanter
Ferdig vasstrukne er blokkene med Oasis klare. Vannstanden kan gå helt opp til kanten av plantebrettet. Her er det flere liter vann i karet som sørger for vanning i en god uke.

Denne gangen bruker jeg et vanntett plantebrett med noen cm høyde. Høyden på brettet skal være litt lavere enn oasisblokken som jeg legger sideveis. Blokken med Oasis jeg bruker er av grønn type, og ment for snittblomster. Oasis trekker opp mye vann og vil sørge for en god og jevn tilgang for pottene som blir plassert oppå. Det er viktig at hullene i bunnen av potten er i kontakt med oasisen. Med god kontakt vil både plastpotter og leirpotter fungere godt.

potteplanter i ferien
Jeg setter pottene tett på Oasis blokkene. slik at de kan suge opp det nødvendige vannet. Sørg for at hullene i bunnen av potten har kontakt med fuktig Oasis. NB! Leirkrukker trekker lettere opp fuktighet enn plastpotter.

Plastbrett og Oasis er rene produkter som ikke vil råtne/mugne av fuktigheten. (Våte aviser kan bli ganske gufne etter en stund.)

Bruk av grønn Oasis:

Jeg finner frem nok Oasis til å fylle plantebrettet så pottene kan stå stødig oppå, her valgte jeg tre stk. Deretter fyller jeg vann i plantebrettet før jeg legger osaisblokken på vannet slik at de kan trekke opp vann selv. Heller vi vann over grønn Oasis vil luft forsegles inni, og oppsugning evnen hindres. Om det er fullt av luft inni som ikke kommer ut vil de heller ikke fungere til å trekke opp vann. Tørker Oasis opp etter å ha vært oppbløtt vil den miste mye av egenskapene, og er derfor ikke egnet å bløte opp på nytt.

Ferievanning av potteplanter
Har du en mellomstor potte som trenger ferievanning kan en gammel isboks gjøre nytten. Skjær av en egnet bit med Oasis
ferievanning av potteplanter
Her er en enkel potte ivaretatt for en uke eller to:-) Bowiea volubilis har fått sikret vanningen.

Dette er en vannehjelp som fungerer året rundt og kan være spesielt nyttig på små potteplanter.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.:-)

Ingen dårlig samvittighet for våre små grønne «samboere»:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Karma DeLuxe
5 years ago

Fantastisk godt indlæg

Hanne Stock Sunde
Hanne Stock Sunde
3 years ago

Jeg har opplevd mugg på oasis når jeg vanner med den stående i vann under potte. Hva er din erfaring med dette, hvor ofte må oasis byttes?