Pleione, en utrolig vakker liten orkidé til sommerhagen.
En av de første orkideblomstene jeg husker var Pleione… Bildet av denne vakre orkideen brant seg fast på netthinnen for sikkert 30 år siden og er liksom aldri blitt borte. Jeg fikk tak i en variant av Pleione for noen år siden men fikk dessverre ikke noe fart på den, og den tålte i alle fall ikke vinteren hos meg! I etterkant har jeg også skjønt at det var en dårlig knoll jeg hadde fått, og at den faktisk ikke klarer vinteren ute hos oss. Forrige helg var vi på et tidlig besøk hos Hesleberg gartneri, hvem sto i all sin prakt som det første jeg møtte i drivhuset?? Nemlig Pleione «tongariro» som ropte etter å få bli med meg hjem…
Flere varianter
Det finnes flere varianter av denne lille orkideen som er på grensen til å klare seg ute i hagen året rundt hos oss. Med god tildekking vil de kanskje klare de aller aller mildeste områdene av landet. Drenering er alfa og omega. Disse små orkideene kommer fra fjellområdene i Kina, Tibet, India, Nepal og Himalaya. De kan tåle opp til 10 minusgrader, men det som tar livet av dem er fuktigheten. Akkurat denne varianten er en krysning av Pl. Versailles x Pl. pleoinoides.
Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
Hos oss her i Norge anbefales det å ta dem inn på høsten. Oppbevar dem relativt tørt og kjølig, under 10 grader og gjerne ned mot null. Tidlig vår begynner de å skyte og da kan de få litt forsiktig med vann. Det er viktig å ikke overdrive vanningen på dette tidspunktet. Får de for mye vil de nye røttene råtne på et øyeblikk. Noe av det første som kommer fra fjorårets knoll er en fantastisk blomst. Man skulle ikke tro at den lille anonyme knollen kunne produsere noe så vakkert!
Vekstbetingelser
Avhengig av temperatur vil blomstringen holde på en stund. Etter blomstring er det klart for vokseperioden. De trives ute i sol og halvskygge. Vekstmediet bør være som hos de fleste andre orkideer. Luftig, porøst og skal kunne holde litt på vann uten å bli for vått. En god blanding av mose/torv, kompost, bark og perlite er perfekt. Under veksten skal de få jevnt med fuktighet og næring slik at de danne noen nye fine knoller. Det er de nye knollene som skal overvintre og gi neste års blomstring så en god vekst er viktig!
Her kan du lese om en annen spennende orkidé jeg kom over.
Mot høsten vil bladene på de nye knollene gulne. Da skal planten tas inn og reduser vanningen til et minimum. Når vi kommer til oktober er det bare å slutte å vanne inntil den viser tegn til nye skudd tidlig neste vår. Rett før vekstsesongen starter er det også tid for eventuell omplanting. Planter du om knollene så pass på at 1/3 av knollen skal stikke over vekstmediet.
Jeg gleder meg til å forsøke meg igjen på denne herligheten og nå skal jeg lykkes:-)
Nyt våren!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Hei! Jeg bygger opp en samling av Pleione for egen fornøyelses skyld og etter hvert for salg. Nå har jeg omtrent 35 arter/hybrider. Pleione er enkle i kultur. Jeg har hatt orkideer som hobby siden 1990.
Så spennende! Det er en sort jeg gjerne skulle hatt et par sorter til av:-) P. humilis er en jeg har kikket en del på.