Første steg til å lykkes på terrasse og balkong.

Første steg til å lykkes på terrasse og balkong.

Her er en av mine største kjepphester når det gjelder beplantning, hull i bunnen på pottene! Mange produsenter av potter og kar til planter har serier som dessverre er tette i bunnen (må ikke forveksles med potteskjulere som skal være tette). Dette er noe jeg har skrevet litt om tidligere og gjerne vil gjerne gjenta. Det kan ikke gjentas for ofte hvis du ønsker et godt resultat og god vekst.

Planter du en plante i en potte eller kar uten hull vil du ikke ha kontroll på mengden vann som befinner seg oppi. Står planten utendørs vil alt regnvann samle seg og planten står konstant med «bena i vann». Dette er noe de aller fleste planter ikke liker så sant det ikke er vannliljer eller andre vannplanter:-)

Unntaket er selvvanningspotter. Her finnes det en indikator som viser maks vannmengde slik at røttene ikke blir stående i vann. Dette er normalt for innendørs bruk. Er det en selvvanningspotter for utendørs bruk er den konstruert med en ventil som lar overskytende vann renne ut.

(Hvis potten er tett i bunnen kan man noen ganger med drenering og svært nøye og tilmålt vanning få det til å fungere innendørs.)

For at det skal være et sunt og godt miljø for plantens røtter er det viktig med god jord, vann og næring. I tillegg til dette bør det være en god sirkulasjon av vann og oksygen til røttene. Med en tett bunn vil det ikke kunne sirkulere. Det vil i de aller fleste tilfeller bli et stillestående, surt og råttent miljø som ikke er godt for røttene. Er det dårlig miljø for røttene blir det ingen fart i planten! Dette er også en grunn til at jeg aldri bruker skål under plantene utendørs. Vannet som kommer ovenfra skal renne igjennom og dreneres bort istedenfor å bli stående.

For en liten stund siden fant deg disse krukkene i armert lettbetong. Kul lav form og selvfølgelig tette i bunnen:-) Det er ikke så mye som skal til for å løse dette.

  • En enkel drill med mulighet for sakte fart
  • Borr som er beregnet for porselen/flis eller metall på 10-12mm i diameter
  • Nennsom hånd
  • Ikke hastverk
krukke
Flatt og stabilt underlag og godt borr

Legg krukken opp ned på et stabilt og rett underlag. Merk hvor du vil ha hullene. La borret jobbe på sakte fart uten å presse for mye. Presser du for mye risikerer du at potten sprekker. Fokus på lite press er enda viktigere på porselen og terrakotta krukker…

krukke
Liten krukke med ett hull

Her med en mindre krukke så jeg velger ett hull.

drenering
Tre hull sikrer god drenering

Litt større krukke så velger jeg tre hull.

Happy plants!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments