Alpefiol eller Cyclamen — høstens fargerike høydepunkt

Alpefiol eller Cyclamen — høstens fargerike høydepunkt

Alpefiol eller Cyclamen er for meg et av høstens høydepunkter, og heldigvis har hatt en økt popularitet de siste årene. Fantastisk bladverk, lang blomstring og like fin ute som inne. Med kjølig høstluft står den lenge, og er et veldig godt alternativ til den tradisjonelle lyngen, eller andre høstplanter!

alpefiol
I disse dagene er det mengder av fargerike alpefioler på markedet. Prisen ganske hyggelig så du får mye blomster for pengene!

Alpefiolslekta som den vanlige alpefiolen, eller Cyclamen Persicum, hører hjemme i består av litt over 20 arter som i stor grad er fra Europa. Noen er også fra Midtøsten og Nord-Afrika. De alpefiolene vi kjøper som vanlig potteplanter nå skal være dyrket frem fra Cyclamen Persicum. Alpefiolene danner en rund knoll som blader og blomster kommer ut fra, og størrelsen på knollen varierer fra art til art.

alpefiol
Alpefiol som potteplante finnes i litt ulike størrelser og de fleste sjatteringer av rosa-lilla-rød-hvit. Enkelte hybrider er kommet med frynsete blomster og/eller tofarget

Den naturlige vokseplassen for C. persicum strekker seg helt opp i fjellområder på opp mot 1000meters høyde, og trives derfor med en kjølig og fuktig luft. Den har ingen problemer med temperatur ned mot 0 grader, og er derfor super utendørs om høsten her hos oss. Kryper gradestokken noe særlig under nullpunktet er det på tide å ta dem inn, hvor den kan fortsette blomstringen store deler av vinteren. Med riktig stell kan du ha glede av alpefiolen frem til vårblomstene dukker opp i butikkene igjen.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Alpefiol
I tillegg til de vakre blomstene, er bladverket dekorativt på alpefiolene. Nok lys, uten sterk sol, får frem de fine tegningene!

Den mest hardføre arten er, etter hva jeg vet, Cyclamen hederifolium som jeg har skrevet om tidligere. C. hederifolium klarer fint å overvintre på en veldrenert vokseplass i mildere deler av Norge, eller at den har et godt snødekke som beskytter. Potteplantene vi kjøper nå er ikke vinterherdige!

alpefiol
Bladverket på alpefiol er utrolig vakkert og detaljert.
Innendørs stell av alpefiol

Det er sikkert mange som har hatt litt problemer med Alpefioler innendørs. Med tre grep er det så mye enklere.

Cyclamen
Når du kjøper alpefiol så sjekk at det er godt med nye knopper mellom bladverket. Planten skal sitte godt festet i potten. Bladene skal være friske, grønne og saftspente. Er det mugg og råte rundt basen hvor stilkene er festet, ville jeg latt den stå og gått for en annen plante.
  1. Temperatur: Alpefiol trives best med en temperatur på mellom 10 og 18 grader. Det er derfor viktig at den ikke står over, eller i nærheten av varmeovn. Et uoppvarmet rom eller en kjølig vinduskarm er perfekt! Derfor er også den kjølige høsten utendørs ekstra god for holdbarheten.
  2. Luftfuktighet og vanning: La den tørke lett ut mellom hver vanning, og bruk vann med romtemperatur som vannes på skålen. Luftfuktigheten kan økes ved jevnlig dusjing med dusjeflaske, eller la planten stå på steiner i en skål med vann. NB! Unngå at potten er i kontakt med vannet så ikke planten drukner. En lavere temperatur i lufta gjør det enklere å holde luftfuktigheten oppe.
  3. Lys: Så mye lys som mulig. Dette gir fin utvikling av blader og blomster. I tillegg får lyset frem de flotte tegningene i bladverket! Unngå den sterkeste sola som kommer på våren, den kan gi svimerker.
Årssyklus og stell

Alpefiolen starter blomstring på sensommer og høst. Med litt stell, som beskrevet over, vil den kunne blomstre store deler av vinteren. Etter blomstring visner bladene ned, og tiden er inne for hvile. Knollen bør oppbevares mørkt og kjølig frem til den skal vekket til live igjen på sensommer/høst. Vips var året gått!

alpefiol
Kunstverkene av små blomster med kronbladene brettet helt tilbake finnes i mange nyanser

Gjennom hele vekstsesongen gir jeg alpefiolen litt flytende gjødsel en gang i uka. Det kreves en del krefter av planten for å opprettholde en så intens blomstring! Jeg kniper av visne blader og blomster fortløpende. Disse kniper jeg så tett på knollen som mulig.

alpefiol
Jeg bruker en bit Oasis i bunnen på skåla som rommer tre planter. De står delvis på oasisen slik at jeg kan ha vann i bunnen på skåla uten at rotklumpen står i vann

Enkelte ganger setter blomstene frø. Da vil den visne blomsten og frøkapselen krølle seg sammen til en liten snurr som gjemmer seg mellom bladene mot knollen. Frøene skal være litt vanskelige å få til å spire så det har jeg ikke forsøkt meg på. Jeg synes det er helt greit å kjøpe noen nye planter når høsten, og høysesongen til alpefiol er her igjen!

cyclamen
Når oasisen har trukket vann er det bare å sette pottene oppå. Her står de stabilt, og med litt vann i bunnen på skåla blir luftfuktigheten noe høyere.

Nyt høsten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Lucyna Johnsen
Lucyna Johnsen
3 years ago

En flott og nøyaktig veiledning på stell av den nydelig plante.

Hanne Stock Sunde
Hanne Stock Sunde
3 years ago

Når du bruker Oasis, opplever du at det kommer mugg på den? Hvor ofte må man bytte den for å unngå det?