Buskstrandkål — En staude med 1000-vis av små hvite blomster!

Buskstrandkål — En staude med 1000-vis av små hvite blomster!

Buskstrandkål eller Crambe cordifolia er en staude jeg oppdaget for noen år siden, og etter å ha sett bilder av den i plante- og frøkataloger måtte jeg bare ha den til hagen. Etter 3 år med dyrking hadde jeg den første ordentlige blomstringen i fjor; en sky med 1000-vis av små hvite blomster på en blomsterstilk som var rundt 2 meter høy!

Buskstrandkål
En sky av hvite blomster på en fantastisk staude Like god blomstring i år som i fjor

Buskstrandkål er en staude med store blader, og cordifolia betyr hjerteformede blader. De flotte bølgete bladene har en lengde på rundt 35cm og nesten tilsvarende bredde, og gjør derfor mye ut av seg. Rosetten av blader kommer fra en pelerot. Det vil si at roten består av en hovedrot som går dypt, og gjør at det er vanskelig å flytte på dem når de først har etablert seg. Siden den er både stor og ruvende gjør seg godt som solitærplante, pass iallefall på å gi den nok plass. Jeg har plassert min litt dumt, og tett opp til en sibirkornell. Dette var nemlig før jeg visste hvor stor Buskstrandkålen ble:-)

Crambe cordifolia
Bladene på buskstrandkål er store og dekorative

Et  par av de beste eksemplene på pelerot jeg kjenner, må være gulrot og løvetann.

crambe cordifolia
Fra rosetten av blader kommer blomsterstilken på forsommeren. Knoppene kan minne om brokkoli og forgrener seg til et stort virvar av smågrener. Ikke lett å se at denne skal bli så stor!

Bladene er dekorative med nesten en lillafarge når de starter veksten på våren. Etterhvert som de utvikler seg blir de mer og mer grønne og bølgete. Tar du på dem eller bryter noen stilker vil du kjenne lukten av kål så det er ikke så vanskelig å skjønne at den er en Brassica (kålslekta). Dessverre er den litt utsatt for larvene til kålsommerfugl så det lurt å hold et lite øye etter de små sultne krabatene utpå sommeren.

crambe cordifolia
De store bladene legger seg utover og dekker det meste i nærheten. Blomsterstilken begynner tidlig å forgreine seg.

Buskstrandkål vil være finest på forsommer, og trenger relativt jevn fuktighet med en plassering i sol til halvskygge. Blir den for tørr vil bladene raskt gulne og visne, men det vil som regel komme tilbake nye. Her i hagen er den som flottest til midten av juli, og etter det visner den noe tilbake. Den er herdig til H4 og liker det meste av god jord med god drenering. Er jorda tung og kompakt kan det blandes inn godt med sand. Blir det stående mye vann rundt rota (spesielt høst og vinter) vil den kunne råtne, men alt i alt en ganske enkel staude.

Crambe cordifolia
En sky av små hvite blomster på stilker som er opp mot 2 meter!
Den spektakulære blomstringen!

De 1000-vis av små blomstene kommer på en ca 2m høy stilk som blir nesten like vid. Buskstrandkålen legger virkelig alt kruttet i en fantastisk blomstring! Hovedstilken forgreiner seg i alle retninger og lager en enorm sky av små hvite blomster som har en litt søtlig, men ganske god duft. Blomstene er korsformet med hvite kronblader. Hos meg står den i fullt flor i månedsskiftet juni/juli.

Crambe cordifolia
Som de fleste kålplanter er stilken svært sprø og knekker lett. I fjor var et kraftig vindkast skjebnesvangert

Min Buskstrandkål har jeg dyrket frem fra frø siden jeg ikke fikk tak i ferdig plante, og når den endelig kom med blomster var jeg naturlig nok veldig spent. Nedturen var at den er jo så sprø i stilken som en kålplante bare kan være. Når den sto som flottest i blomstringen kom det et vindkast og knakk hele greia! Heldigvis var det mye sidegreiner som gjorde at den så brukbar ut allikevel.

plantestøtte
Et armeringsjern på ca en meter ble banket ned i bakken parallelt med rosetten og stilken.

I år sikret jeg meg med en armeringsjern som er dunket godt ned i bakken, og ga god støtte til blomsterstilken. Med en god støtte fungerte det helt utmerket og jeg fikk nyte den hvite skyen av blomster til den var ferdig av seg selv.

crambe cordifolia
Buskstrandkål er et syn når den står i full blomst, og elsket av humler og bier. Super som solitærplante!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Kål med en vri:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Runa Sandnes
Runa Sandnes
3 years ago

Hei. Jeg lurer på hvor lenge kålen blomstrer?