Cyclamen eller alpefiol; her er en variant mange ikke kjenner til.

Cyclamen eller alpefiol; her er en variant mange ikke kjenner til.

Cyclamen eller Alpefiol er en kjent og kjær klassiker av en potteplante som har sesong fra høsten til utover vinteren. Alpefiolslekta består av litt over 20 arter som danner større eller mindre knoller, noen danner store fine knoller! Siden jeg er ekstra glad i merkelige planter og sukkulenter er Cyclamen hederifolium et must som også kan klare seg utendørs:-)

Alpefiol
Det er noen herlige kontraster mellom det sarte i blomsten og røffe i knollen. Jeg planter knollen halvveis ned i jorda når jeg har den i potte

Cyclamen hederifolium har fått navnet sitt fordi bladene (som utvikles mot slutten av blomstringen) minner mye om eføyblader. Eføy heter Hedera helix på latin som jeg for øvrig skrev om som luftrenser her.

alpefiol
Bladene minner om eføyblader og har flotte tegninger

De utrolig fint formede blomstene i sarte rosatoner er også en herlig kontrast til den rustikke knollen. Jeg hatt denne typen Cyclamen eller alpefiol i mange år og den har laaaaang blomstring. Med litt stell kommer den igjen år etter år.

Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Alpefiol
Bladene er også utrolig dekorative som små perfekte hjerter…

Opprinnelse

Dette er en Cyclamen som kommer fra middelhavsområdet hvor den normalt lever på skogbunn og i enkelte fjellpartier, fellesnevner for disse områdene er at det er god drenering! Med god drenering skal de faktisk klare seg opp til H4/H5 også her i Norge. Jeg har forsøkt den ute noen ganger, både i krukke og i blomsterbed, men ikke lykkes. Får du tak i store knoller vil det som regel ikke fungere. Små knoller er mer robuste og har en større sjanse for suksess. Hos meg er det dårlig drenering som har vært hovedårsaken til at de ikke har klart vinteren. Frost og dårlig drenering er drepen for en liten knoll, for så vidt også for mange andre planter.

Alpefiol
Her er en knoll jeg fikk av en god venn i fjor som jeg plantet i en bonsai skål. Ikke rart man blir glad i disse

En del gode blomsterbutikker og gartnerier selger noen ganger Cyclamenknoller, men det er vanskelig å se for seg hvor lekre de blir! Som regel får du beskjed om at det er bare å legge knollen på en skål og dusje litt vann på den en gang i blant så vil blomstene komme. Dette kan fungere fint et år eller to men på et tidspunkt må en knoll ha påfyll av næring og det får den ikke på en skål uten noen ting…

Cyclamen hederifolium
En knoll med litt størrelse gir mengder av blomster før bladene begynner å komme

Cyclamen som potteplante

Jeg har plantet mine Cyclamen hederifolium med jord til midt på knollen i leirpotter med veldrenert plantejord. Jorda får tørke lett ut mellom hver vanning og potten er plassert lyst uten sterk sol og ikke panelovn under. Plantene får bo ute på sommeren og jeg tar dem inn før frosten kommer. På denne måten har jeg noen fantastiske potteplanter som står i blomst fra sensommeren og nesten frem til jul. Her står de fortsatt i full blomst og begynner nå å sette blader.

Alpefiol
Alle blomster og blader kommer fra et eller flere små vekstpunkt

Inne i potte blir stilkene litt lenger men jeg synes det kan være fint. Mer lys og kjøligere temperatur gir en tettere vekst og mer kompakte planter. Etter blomstringen vil bladene overta og stå utover vinteren. Jeg fortsetter å vanne med svakt gjødselvann en gang i uka for at knollen skal kunne bygge opp nytt lager av næring. Mot slutten av vinteren visner bladene, og i takt med dette slutter jeg mer eller mindre å vanne for at knollen skal få sin hvileperiode. Etter hvileperioden kommer det små rosetter og knopper til syne igjen. Vips er sirkelen sluttet.

Cyclamen hederifolium
Fra oversiden ser blomsten ut som propellen i en turbin, naturen er jo fantastisk!

Jeg digger sukkulenter og rustikke planter slik som denne. Kontrasten mellom de sarte blomstene og den grove knollen er bare rå! Neste sommer skal jeg gjøre et nytt forsøk ute i hagen med plass til Cyclamen eller alpefiol.

alpefiol
Blomstene har noen utrolige flotte detaljer

Hygge inne når det er mørkt ute!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

8 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Hilde
Hilde
6 years ago

Det er den planten som har gjort mest inntrykk på meg..Har bare aldri sett den igjen i butikkene igjen 🙁

Julie
Julie
6 years ago

Hei. Takk for flott innlegg. Har nylig fått tak i 3 knoller med Cycklamen Neapolitanum. Jeg fikk ikke så mye informasjon, annet enn at de kan plantes under trær. Jeg har lyst til å sette de i potter, noe alla du har på bildet over. Men jeg lurer på, skal… Read more »

Gørild Tollefsen
Gørild Tollefsen
6 years ago

Hei Espen. Da jeg var liten, var det en plante som min mor og hennes venninner bestandig tok fram om våren. Det var roten knollen til Gloxinia, og den fantes i de mest fargesprakende farger. Hvorfor ser jeg den ikke mer hos de som selger planter? Hilsen Gørild

Aud Gudveig Vadla
Aud Gudveig Vadla
3 years ago

Har kjøp to alpefiol knoller. Er det det runde eller den siden med fordypning som skall opp. Taknemlig for svar. Aud Vadla