Naturen gir og naturen tar; min Summer snow ble nesten tatt.

Naturen gir og naturen tar; min Summer snow ble nesten tatt.

Jeg er utrolig glad i min klematis Summer snow som jeg har hatt i mange år, men etter at den hadde satt massevis av nye skudd i våres kollapset hele planta. Med mer enn 10 overvintringer trodde jeg at den var bankers, men den gang ei… Noen ganger skjer det triste ting i hagen, men heldigvis finnes det også håp og hyggelige overraskelser:-)

Summer snow
Slik ser min Summer snow normalt ut på våren før den skyter og blir helt grønn med meterlange skudd, og tusenvis av blomster. Etter at de første skuddene kom oppdaget jeg at de to tykke hovedstammene var råtne under barken og planten ble i år jevnet med jorden..

Så lenge vi har med levende organismer å gjøre kan ting gå galt. Min klematis Summer snow som jeg skrev om her for noen uker siden var i full gang; trodde jeg! Mengder  av skudd på ca 10cm i begynnelsen av mai, og tilsynelatende i rute for sesongen. Normalt skulle den snart sett ut som på bildet øverst.

summer snow
Når planten er full av slike friske skudd trodde jeg ikke at det var noe galt, og iallefall ikke at den skulle kollapse uken etter.

Under beskjæringen fikk jeg en mistanke og murring i magen om at noe ikke var som det skulle. Skuddene var ikke like saftspente som de pleier, men jeg tenkte det var litt tørt for planta og ga litt ekstra vann. I uken etter beskjæring så jeg til min store sorg at alle de nye skuddene ble slappere og visnet.

Klematis summer snow dør
Klematisen hadde massevis av skudd på ca 10cm, plutselig, og uten forvarsel kollapset de og tørket inn.

Jeg klippet tilbake greinene for å finne frisk ved, men endte opp med å måtte kutte ned hele planta uten å finne liv under barken!! Skuddene som kom, hadde brukt alt som var av næring og fuktighet i stamme og greiner. Selve hovedstammen var råtten helt nede ved rota så det var bare å fjerne alt.

klematis summer snow
Et par uker etter at hele planten ble klippet ned tittet de første skuddene opp av bakken. En frisk rot og tydeligvis mye livskraft. Dette var i slutten av mai
Summer snow
I midten av juni var de nye skuddene godt etablert. Jeg satte en stor potte i forkant for å gi skygge til rot og skudd i starten. Etter dette var veksten i full gang!
Vent med å grave opp selv om ting ser dødt ut!

Tidligere har jeg alltid kastet meg over jobben med å grave opp og rydde opp, gjerne litt for fort! Det er tilfeller hvor jeg i min iver har hakket løs på en rot jeg trodde var død og dermed hakket istykker nye skudd som var i ferd med å kjempe seg opp av bakken. Heldigvis avventet jeg nå noen dager før jeg skulle grave opp den ødelagte rota, og ikke mange dager etter så jeg en ørliten grønn spire… Du kan tror jeg var glad! Jeg har hørt en tommelfingerregel om å vente til St. hans. Om det ikke er skjedd noe til da kan man grave opp. Dette gjelder ikke minst rosebusker som jeg også har bommet på!

Nye skudd fra rota
En uke ut i juli var lengste skuddet med en voldsom livskraft blitt over to meter. Det er antydninger til blomsterknopper og allerede en flott plante igjen

Lærdommen er altså; vent til alt håp er ute og kanskje litt til!

Akkurat der min Summer snow står har det vært en diger snøhaug i vinter. Frosten hang nok igjen lenge i bakken, og muligens begynte skuddene å skyte før frosten var helt borte. Selv om det gikk det galt over bakken er det heldigvis liv i rota! En god etabler rot som setter rotskudd er perfekt grunnlag. Da har den krefter til å hurtig få på plass en ny plante. I løpet av 14 dager har det vært et og annet skudd som har tittet opp rundt den gamle stammen. Nå står det 13 struttende skudd i et område på 20cm i diameter! Det høyeste er nå bortimot 2m og vokser flere cm pr dag! Her går smilet nesten helt rundt på meg, og jeg regner med å ha planten tilbake i full størrelse kanskje allerede neste år!

summersnow
Klematis Summersnow blomstrer til slutten av september her i hagen, og sommerfuglene er helt ville etter den på sensommeren
Visnesyke på klematis.

Visnesyke var en av mistankene mine. Visnesyke på klematis kommer i de aller fleste tilfellene på de storblomstrede sortene. Det er en soppsykdom som får plantene til å visne tilbake uten noen annen god forklaring. Det er dessverre ikke så mye man kan gjøre etter hva jeg vet, men jeg har hørt at benmel skal være en god forebygging mot visnesyke. Jeg spurte en gartner jeg kjenner om det kunne være dette jeg hadde fått på min Summer snow, men tilbakemeldingen jeg fikk var at det var svært lite sannsynlig. De småblomstrede artene inkludert alpina artene slipper som regel unna.

Clematis Summer snow
Klematis Summer snow blir enorm om den trives og får utfolde seg fritt. Forhåpentligvis er den tilbake igjen slik neste sommer!

Klematis Summer snow er fortsatt på topplisten over klatreplanter jeg digger, og nå tar den fart fra bunnen igjen. En god og sterk rot kan gjøre underverker.

Så lenge det er liv i rota er det håp:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments