Primula-«Den første om våren» i nesten alle regnbuens farger

Primula-«Den første om våren» i nesten alle regnbuens farger

Siste par dagene før nyttår begynte det å komme andre farger i blomster butikkene. Primula som betyr «den første om våren» synes jeg er et kjærkomment skifte nå. Med sine friske farger og vissheten om at dagene blir lengre er Primula startskuddet for et nytt år med nye muligheter og drømmer om våren. Innendørs er de noen ganger litt vriene… Med noen tips på veien kan de få et litt lengre liv og med litt pleie kan de etter hvert plantes ut i hagen.

primula
Gule Primula har oftere god duft. Jeg innbiller meg at den er nærmere orginalen og derfor dufter mer

Primula vulgaris eller Kusymre som de også kalles er i en slekt som tilhører Nøkleblomfamilien. Det finnes flere hundre arter av Primula. Det er også et par andre Primula arter jeg er glad i som har sesong om noen uker. Kusymre vokser også vilt i kyststrøk. De ville variantene er gule og velduftende. Duften merkes også på de gule plantene vi får kjøpt nå. De andre fargene er mer foredlet og dufter sjelden. Voksemåten er lik; en god rosett som etter hvert danner tuer med litt hårete blader. Knoppene kommer opp i senter av rosetten. Primula er glad i jevn fuktighet og vokser i skogområder med halvskygge. Den er hardfør til H4 og liker sur jord. Den passer derfor perfekt i surjordsbedet.

Primula
Friske Primula planter. Grønne fine blader og klare farger!
Det er noen grunnleggende elementer som må til for at Primula skal holde seg lenge.
  • Lys = mye
  • Vann = jevnt
  • Temperatur = kjølig
Primula
Mange flotte varianter av Primula

Noe av det viktigste er å få et godt utgangspunkt:  En tett frisk fin plante med saftspente blader som ikke henger og er slappe, samme gjelder knoppene. Rotklumpen skal være fuktig men ikke søkkvåt. Se at det er godt med knopper og at noen av blomstene har begynt å springe ut, det . Titt ned i rosetten og se at det ikke er mugg rundt bladfestene. Blomster og blader skal ha klare fine farger. Hvis ikke dette er på plass vil den antageligvis ikke leve lenge når du får den hjem. Jeg ville latt den stå igjen i butikken hvis sjekkpunktene ikke er ok.

Primula
Herlige Primula i hvitt og gult
Stell

Når du får dem hjem så bør de plasseres så lyst som mulig og helst med en temperatur under 20 grader. Gamle vinduer som trekker er ideelt… Ikke enkelt i dagens tette hus. Pass i alle fall på at det ikke er varme under. Med for høy temperatur og lite lys vil planten raskt forfalle. Det vil gi matte farger, og spinkel vekst. Mye lys vil gi en fortsatt kompakt fin plante med mørkegrønne blader og klare farger. De bør holdes jevn fuktige som Azalea men aldri stå med bena i vann. Litt vanning hver 2-3 dag skal holde. Har Primula fått en tørke vil dette være vanskelig å komme seg etter. Holdbarheten blir betydelig kortere etter dette.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Primula
Man må jo bare bli glad av Primula

Alternativ for å hjelpe til med vanning er å legge passe stort stykke grønn Oasis (ment for dekorasjoner med friske blomster) i bunnen på potteskjuler eller skål. Fyll nesten opp med vann og plasser potten oppå. Planten vil suge opp det den trenger av vann fra Oasisen som vist her

Primula
Mange spennende fargekombinasjoner som fløyel

Har du mulighet til å stelle dem pent vil de fint kunne stå i blomst 3-4 uker. Settes planten deretter lyst og kjølig med jevnlig vanning så kan de plantes ut når faren for frost er over. Et soveromsvindu, kjølig kjeller, vinterhage eller en gang fungerer godt. Sjekk jevnlig at det ikke ligge visne blader som mugner. Dette kan ødelegge planten og forårsake råte. Visne blader fjernes derfor umiddelbart.

Nyt fargene i mørketiden!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments