Kanskje tid for å klippe rosebuskene i helga?

Kanskje tid for å klippe rosebuskene i helga?

Når du skal velge rose er det flere ting å tenke på men det viktigste er at du liker blomsten! Det finnes et hav av rose sorter i ulike former og farger. For meg er det viktig at den er remonterende og duftende.

Rose
Rosen «Heidi Klum»

 

Over er en rose fra hagen i fjor som heter «Heidi Klum». Velduftende og remonterende!

At en rose remonterer betyr at den blomstrer i flere omganger. Etter første blomstring vil den sette nye skudd og knopper. Roser er en av favorittene mine så jeg kommer tilbake med mer om roser utover våren og sommeren.

rose
Ikke det vakreste synet etter en vinter

Nå er det tid for klipping også på rosene. Når snøen forsvinner ser det ganske trist og mistrøstig ut i hagen. Det meste er i samme farge; grått/brunt…. ! Rosebuskene er ikke noe unntak. Nakne pinner som stikker opp ser ikke akkurat ut som de bugnende buskene fylt med velduftende blomster som kommer litt senere.

Jeg klipper en god del tilbake. De fleste rosebuskene klipper jeg relativt kraftig tilbake. Dette er for å få en mest mulig buskete kompakt form og at de skyter godt fra bunnen av. Se an hva som er ødelagt av frosten. På bilde ser dere deler av stilkene som er brune. Klipp nedenfor det som er tydelig dødt slik at det kun er friske stilker som er igjen. Når du klipper så bruk skjønn! Er det en forgrening i den høyden du klipper så velg å klipp ovenfor forgreningen. Gjør du dette vil du få 2 -4 nye skudd opp istedenfor kanskje 1 -2 hvis du klipper under forgreningen.

rose
Ferdig klippet og klar for nye sesong

Retning på nye skudd. Når du klipper se også på hvor knoppene sitter og hvilken retning de peker. Klipp ca en cm over knopp eller begynnende skudd. Klipp også slik at den øverste knoppen eller skuddet på stilken alltid peker mot ytterkant av busken. Dette vil resultere i at dere vil få en rosebusk som er videre og som får mer luft mellom grenene. Får busken luft mellom blader og grener blir den sunnere og sterkere med  mindre sjanse for sykdommer og sopp. Dette er et prinsipp som gjelder på de aller fleste busker. Både pryd og nyttevekster.

Beskjæring av klatreroser. Her er det andre regler. Er klatreroser enten på vegg, espalje eller pergola klipper jeg ikke stort. Jeg klipper bort tupper og det som eventuelt er ødelagt av frost, med andre ord enklere stussing. Er det ønskelig å fornye planten fra bunnen klippes den kraftig tilbake og vil dermed sette nye skudd.

Roser i potte på balkong og terrasse. Her er det samme regler med klipping og forberedelser. Som nevnt tidligere er det litt ekstra utfordringer med å ha planter i potte på vinteren hvor frosten kommer fra alle kanter på rotklumpen. Velg nøye angående sort og herdighet så  skal det finnes arter som fungerer også i potte og litt større kasser på terrasse!

Ser rosen død ut? Ikke gjør noe drastisk. La den få litt tid på seg. En tommelfingerregel er å la den stå til St Hans. Har den ikke kommet til den tid så fjern busken. Enkelte ganger skyter fra bunn. En ting du skal være obs på et at skuddet skal komme over podepunktet.

De aller fleste roser er ikke det vi kaller rotekte. Det er som regel brukt en rot fra en sterk sort og så er det podet på en mindre hardfør sort som gir det vi ser av busken og blomstene. Så godt som alle frukttrær i handelen er også podet på en sterkere rot. Podepunktet sees som en fortykning rett over roten og skal på roser plantes ca 10 cm under overflaten på jorden.

Roser er glad i næring og sol! Jeg pleier å gi rosene en god porsjon med kompost og hønsegjødsel. Her venter jeg også til de har begynt å komme så vidt i vekst. Plante og røtter trenger litt tid til å forberede seg på vekstsesongen.

Kvess saksa og lykke til! 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments