Knipe toppskuddene for bedre forgrening og tettere planter.

Knipe toppskuddene for bedre forgrening og tettere planter.

Å knipe toppskuddene på planter våre kan virke ganske brutalt. Det må allikevel gjøres noen ganger for å få en god vekst og forgrening. Lar vi planter få lov å vokse fritt vil de ofte fokusere det meste av energien på enkle hovedskudd som leder vei. Dette gir som regel ikke en tett, fin og buskete plante som mange ønsker seg. Georginene som har stått til driving hos meg ligger nå tynt an:-)

Georgine
Her tar jeg toppskuddet over et bladsett. Planten blir da stimulert til å sette flere nye skudd

Hvis vi vil ha tette kompakte planter er det selvsagt temperatur og lysmengde som er viktig. Dette er noe jeg gjentar så ofte som mulig. Balansen mellom temperatur og lys påvirker veksten og som regel lengden på stilken mellom bladsettene. I tillegg kan vi hjelpe til med å få en buskete form ved å knipe toppen på skuddene. Georginene har stått til driving en stund og har kommet godt i gang. Når varmen er kommet strekker de seg og utvikler seg raskt. Behandlingen jeg gir nå sørger for rikere blomstring og frodigere planter. Har det allerede blitt lange spinkle stilker ville jeg klippet tilbake et godt stykke tilbake før herding av planten som jeg skrev om her.

Georgine
Etter kort tid kommer det nye skudd som de to her.

Ved å ta toppen på skuddene over 2. eller 3. bladsett vil planten stimuleres til å sette et nytt skudd fra bladfestene. Med en kniping av toppen nå vil jeg kunne få 2, 4 eller 6 nye skudd som alle vil bære blomster. Det skaper en mye mer buskete planten men også en mye rikere blomstring. Jeg velger ofte å knipe over første bladsett. Deretter kniper jeg begge de nye skuddene over 2.-3. bladsett igjen om en stund når de har kommet opp. Dette gir meg en god forgrening på flere steder fra bunnen og igjen tettere planter.

Nyplanting
Grunnlag for tette fine planter med mye blomster.

Å knipe toppskuddene vil fungere på så og si alle planter med buskete vekst. Pelargoium og Fuchsia er vanlige planter å gjøre dette på. På Fuchsia er det ekstra tydelig. Her vil du som regel få to nye skudd for hver gang du kniper toppen. Jeg pleier derfor å toppe jevnlig (også sideskuddene).

Dahlia
Georgine i potte som var toppet to – tre ganger i starten på vekstsesongen.

Det er akkurat samme prinsippet som gjelder for busker, hekker og trær. Topp jevnlig for en mest mulig tett og buskete vekst.

Frem med saksa og nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Randi
3 years ago

Det var gode tips, det skal jeg gjøre. Jeg har sikkert oppbevart georginen for varmt siden de har begynt å spire allerede. Skal jeg knipe de ned igjen?

Maria
Maria
3 years ago

Er det kun en knoll i den potten der?

Kathrine
Kathrine
3 years ago

Hjelp – har ikke toppet mine planter og de er nå lange – ca. 50 cm. De også veldig tynne. Kan planten toppes nå for kraftigere vekst – eller er det for sent?