Prydstrandvindel — antagelig det verste ugress i hagen min!

Prydstrandvindel — antagelig det verste ugress i hagen min!

Kampen mot ugress i hagen kan noen ganger oppleves som evigvarende og håpløs. Dessverre har skvallerkålen fått skikkelig fotfeste og tyter nå opp etter vinterdvalen, men en annen rakker som fyker til værs med god vekst er prydstrandvindel, pen å se på, men har et brutalt kvelertak!

Ugress i hagen
De lange skuddene vikler seg raskt rundet det de finner å klatre på. De spisse bladene vender seg ut mot lyset og forhindrer plantene under å få lys

Det aller meste ugress i hagen er håndterbart og greit å bekjempe med litt innsats, men det er et par sorter virker nærmest udødelige. To sorter skulle jeg gjerne vært foruten, og de kommer opp igjen uansett hva jeg gjør! Prydstrandvindel eller Calystegia sepium spectabilis er den ene av dem, og fyker til værs så fort jeg snur ryggen til. Den blir også kalt snerle og hører til slekten Calystegia eller snerleslekten.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Prydstrandvindel
De vandrende røttene til prydstrandvindel er lette å se og kjenne igjen. Her er det tre nye skudd opp fra et lite stykke rot.

Prydstrandvindel er er flerårig ugress som sprer seg med kraftige vandrende røtter. Røttene kan dekke et stort område i løpet av vekstsesongen, og kan vandre metervis avgårde under jorda. Nye skudd skyter til værs med jevne og ujevne mellomrom fra rota som er på tur. Både over og under bakken vokser det urovekkende fort.

Hver minste lille bit med rot vil danne en ny plante!

Ugress i hagen
Bladene sitter enkeltvis på den tynne stilken som kan bli ca 2m. Den har en helt egen evne til å finne andre planter å klatre på

Som ugress i hagen er den brutal

Prydstrandvindel får bortimot 2 meter lange skudd som snurrer vikler seg rundt alt den får tak i, og som ugress i hagen kan den raskt kunne kvele små busker og stauder. I fjor kunne jeg nesten ikke finne igjen en blåbærbusk etter ferien. Den var fullstendig dekket av prydstrandvindel!

ugress i hagen
Blomstene er ganske vakre, men holder kun en dag eller to.

Bladene minner om pilspisser og sitter med jevne mellomrom oppover stilken. Blomstene kommer fra bladfestene, og er svakt rosa. Blomsten i seg selv er ganske vakker, men ikke la deg lure. Etter blomstring kan den i tillegg sette frø som hjelper til med spredningen. Hver blomst holder kun en dag eller to før den visner.

Bekjempelse.

Her kommer den store kampen som er krevende, og det er ingen «quick fix». I vanlige hager har vi ikke midler å sprøyte med så dette blir en manuell og mekanisk jobb som til tider kan virke håpløs. Siden de vandrende røttene kan gå dypt i jordlaget, og spre seg i alle retninger er det ikke så lett å finne alt når vi graver.

gjenstridig ugress
Røttene er enkle å se, men sprer seg i alle retninger og er sprø. Lirk og lur for å få med mest mulig når du luker

En fordel er at røttene er helt hvite, de er ganske enkle å se når vi krafser og spavender jorda. Det er viktig at de fjernes. Jeg brenner dem opp eller legger dem i sola til tørk. Ikke i komposten. Ulempen er at røttene er uhyre sprø. Får du tak i en rot og begynner å trekke, vil den ofte ryke før du har fått med hele greia. Hver minste lille bit med rot vil danne en ny plante!

snerle
blomstene klapper sammen etter en dag eller to, deretter dannes det frø.

Kampen går ut på å sulte ut røttene. Siden topp og bunn på en plante alltid henger sammen er rota avhengig av vekst over jorda for å vokse (og omvendt). Er vi flinke til å fjerne alt som kommer opp så fort vi ser det og samtidig rufser i jorden og fjerner litt røtter underveis vil etterhvert planten svekkes så mye at den gir opp. Det er en taktikk som tar tid. Etter noen år ser jeg at det er mindre ugress i hagen av denne typen og de skuddene som dukker opp er for det meste mye spinklere.

Ugress i hagen
Prydstrandvindel er vakkert ugress som kveler

Har du ikke prydstrandvindel i hagen vil jeg anbefale å være veldig påpasselig så du ikke får den inn, Det er et møysommelig arbeid å bli kvitt den igjen.

Pen å se på men brutal!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Kjell arne Kjærgård
Kjell arne Kjærgård
3 years ago

Hei! Kan se ut som vi har åkervindel , klatrende oppover et stort aske tre.

Treet er halvdødt, er det slik atvåkervindelen kan kvele så store trær?

Usikker på om treet lider av en annen sykdom, eller om det hadde hjulpet å fjerne åkervindel.

Mvh

Kjell arne

Lena
Lena
3 years ago

Hoi, har stiftet bekjentskap med denne. ‘Senker‘ en bærhage jeg har arvet.

Takk for tips vedr. fjerning

Vh. Lena