Liljebiller — Jakten er allerede i gang og nå er de enkle å se!

Liljebiller — Jakten er allerede i gang og nå er de enkle å se!

Skinnende røde liljebiller er et av skadedyrene som har våknet med den vårlige hagen. I helgen fikk jeg øynene opp for at de små skadedyrene er i full gang med festen. De ferske skuddene fra martagonliljer og fritillaria meleagris står øverst på menyen nå!

liljebiller
Liljebiller i full gang mellom bladene på martagonliljene. hvis de ikke fjernes vil både de voksne og larvene forsyne seg grovt. Dette blir det fort flere av…

Jeg er tilhenger av mangfold og dyreliv i hagen, men liljebiller knuses så fort jeg ser dem. De lager så mye ugang og ødelegger mye om de får herje fritt. Både voksne biller og larver spiser liljer med stor appetitt til kun bladnervene står igjen. Dette er noe som svekker plantene kraftig og de vil få problemer med å overleve på sikt. Jeg har skrevet om liljebiller og larver her tidligere.

Skadedyr
liljebillene lyser opp som små fyrtårn og er enkle å se når det ikke er stort annet bladverk i bedene

Billene har startet festen

Påminnelsen fikk jeg i helgen da jeg lykkelig så at martagonliljene hadde klart seg godt gjennom vinteren, og allerede har kommet et godt stykke opp av bakken. Innimellom bladene satt nemlig liljebiller på lur. De hadde hjemme alene fest uten at jeg visste det. Den festen ble brått slutt for å si det sånn!

Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon:-)

liljebiller som spiser planter
På ruteliljene legges eggene her i gropen på oversiden av bladene

Alle liljebiller knuses så fort jeg ser dem.

Når jeg oppdaget billene kikket jeg også nærmere på plantene og så at det allerede var hullete blader og en del skader. I tillegg fant jeg egg fra liljebiller. Tidligere har jeg kun funnet larvene fra liljebiller som beskrevet her. På det stadiet er det ofte større skader på planten. Fordelen med å finne eggene er å kunne stoppe det verste angrepet allerede nå, og før larvene utvikler seg!

liljebille egg
Eggene til liljebiller er fargesterke, og enkle å se der de sitter på undersiden av bladene ca en mm lange. Her på martagonlilje

Egg fra liljebiller er like fargesterke som foreldrene. De sitter som regel på undersiden av bladene, og i små klynger. På grunn av fargen er de enkle å se mot det lysegrønne bladverket. Jeg fikk på et øyeblikk knust grunnlaget for bortimot 30 liljebiller da jeg gikk over å sjekket martagonliljene mine. Det er nok den beste fangsten jeg har hatt på alle mine billejakter!

liljebiller
Billene er ofte enkle å se. Her er også skadene på bladene til fritillaria meleagris tydelig.

Tips:

Når du ser liljebiller på plantene er det lurt å ha med en liten hagespade eller noe annet å holde under når du nærmer deg. De små billene slipper seg raskt ned på bakken og gjemmer seg på et øyeblikk. Holder du noe under fanger du dem i fallet slik at det er lett å knekke dem.

Jakten er i gang:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments