Kompostkvern og gjenbruk gjør underverker i hagen.

Kompostkvern og gjenbruk gjør underverker i hagen.

En god kompostkvern og gjenbruk gjør underverker! Jeg har forsøkt flere stykker og er blitt veldig glad i å kverne opp grener og rusk fra hagen. Gjennom årenes løp har jeg ikke tall på hvor mange kilo jord, kukompost, hønsegjødsel, annen gjødsel og morro jeg har båret inn i hagen for at plantene skal ha nok næring. Alle disse næringsstoffene vil jeg jo ikke bære ut igjen, så min kompostkvern får virkelig kjørt seg!

Kompost
Kompostkverna spiser grenene med stor appetitt, Det er bare å etterfylle med fler

Næring, vann og lys er grunnlaget til god vekst for alle planter. Det aller meste av all næringen jeg har båret inn er i stor grad omdannet til plantemateriale og dette skal forbli på stedet. Jeg er tilhenger av å IKKE kjøre bort store lass med greiner og hageavfall etter rydding. Livet i hagen er en syklus som også består i å gjenbruke det vi har, kompostering er derfor viktig for å beholde næringen på stedet.

Kompost
Under kompostkverna er det en oppsamlingsskuff for flisene som er enkel å ta ut for å tømme

Det mykeste bladverket er enkelt, det legger jeg i komposten hvor det omdannes til jord relativt raskt. Siste tiden har jeg klippet en god del grener fra frukttrær og busker samt Tuja hekken mot naboen. Treaktige grener krever litt mer tid og behandling for å omsettes til jord. Det har samlet seg en diger haug med kvist, rusk og rask som nå fikk en gjennomgang i kverna.

kompost
Her blir det en blanding av eple, syrin, plomme og tuja, det må jo bli bra:-)

Det er mange ulike typer av kompostkvern på markedet. Jeg har erfart at det er viktig å velge en kompostkvern med nok kraft. Etter å ha hatt et par som fungerte dårlig gikk jeg til innkjøp av en sterk rakker for 3 år siden. Denne gangen med kvern og ikke med skive (som jeg hadde før) Nå kverner den ned grener på opptil ca 3cm i diameter til flis på et øyeblikk! Jeg lar grenene tørke litt først, er de helt ferske blir de litt seige i barken og kan ofte kile seg fast. Haugen med kvister jeg hadde ville nok fylt et par tilhengere hvis det skulle kjøres bort. Ferdig kvernet opp fyller det 2 – 3 store søppelsekker med verdifullt materiale for gjenbruk i hagen!

De oppkutta kvistene kan brukes som dekke i bed eller fyll der man trenger det. Med tiden blir det jord. De holder på fuktigheten og stenger for en del ugress.

Den oppkutta flisen er super å drysse lagvis i varmkomposten. Jeg bruker det også for å unngå ugress mellom større planter og stauder med et lag på ca 5cm. Det kan også legges mellom bærbusker og annet for å holde på fuktigheten i jorda og hindre ugress. Denne gangen hadde jeg en liten grøft jeg skulle fylle så det passet perfekt. Her kan det få ligge å omdannes til jord i ro og fred.

NB: Er det grener som er angrepet av sykdom vil jeg IKKE bruke dem til kompost. Da klippes de opp og brennes i bålfatet for ikke å videreføre smitte. Det samme gjelder røtter fra gjenstridig ugress som Åkervindel, Toppklokke og Skvallerkål

Gjenbruk alt i hagen:-)

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments