Spist opp Liljer og Frittilaria? Liljebillene er grådiger ødeleggere!

Spist opp Liljer og Frittilaria? Liljebillene er grådiger ødeleggere!

Den grådige og skinnende røde Liljebillen (Lilioceris lilii) er et skadedyr de aller fleste hageentusiaster nok har stiftet bekjentskap med. Det er helt sikkert også mange som opplever at liljeplanter som Frittilaria, (Rutlilje og Keiserkrone) og andre liljer i hagen plutselig blir stående igjen med bare bladnerver.

Da er det Liljebillen som ha vært på ferde. De er ca 8mm lange og som dere ser skinnende røde. Lette å se men gjemmer seg som regel under blader og i bladfestene. Både voksne individer og larver gumler og eter!

Liljebille
Liljebille

Som dere ser på bildet her er de allerede nå i full gang med å gnage i seg mine kjære Martagonliljer. Billene starter etegildet så fort liljene kommer opp av jorda. I disse dager er det også parring og egglegging. Eggene legges under bladene hvor larvene starter å spise fra undersiden. De skjules ofte i en klump med avføring og er ikke så lette å se. Det er mulig å sprøyte med insektsspray og Radar men jeg foretrekker å ikke bruke så mye gift. Ser du larvene under bladene er det bare å ta et papir med litt grønnsåpevann på og stryke dem av før de går i søpla.

Sulten rakker
Sulten rakker

Her sitter den å lurer under bladene!

Hva gjør du med de voksne billene?

Jeg pleier å gå en runde å se over alle Liljene, gjerne en gang om dagen. Når du vet hva du ser etter så spotter du Liljebillene med en gang der de lyser rødt. Kommer du nær planten slipper det seg som regel ned på bakken. Da er det vanskelig å finne dem igjen. De er usedvanlig raske til å gjemme seg i jorda!

For meg fungere det best ved å bruker en liten plantespade. Når jeg ser billene holder jeg spaden under slik at de ramler ned på denne. Da er det enkelt å ta en lite sten og knuse dem i spaden! Brutalt men nødvendig. Her er de en kamp, Liljer eller biller!

Pene å se på men ikke ønskelig
Pene å se på men ikke ønskelig

Liljebillene er ganske pene å se på men har en stor appetitt på Liljer (som navnet også sier). Favorittmaten er Rutelilje og Keiserkrone (Frittilaria). Selv finner jeg også mengder på Martagon liljene mine…. hrmpf! De tar det de får i liljefamilien men kan også gå på enkelte andre arter når det ikke er liljer eller det er tomt for dem!

Hvis Liljebillene får lov å herje fritt med etegildet sitt vil det ofte bare være nervene igjen etter bladene på liljene. Dette skader plantene i så stor grad at det også vil gå utover løken. Hvis planten ikke får lov å beholde bladene tappes løken for næring uten at den får mulighet til å fylle opp reservene med næring som den trenger til neste års blomstring. Resultatet på sikt er at plantene reduseres og dør!

Hvis du tar en liten runde en gang i blant og knuser de billene du kommer over vil du kunne holde angrepene nogenlunde i sjakk. Giftfritt alternativ og samtidig gleden ved å pusle med plantene!

Hjelp til liljene!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments