Podekvister som bærer massevis av favoritteplene mine.

Podekvister som bærer massevis av favoritteplene mine.

Da jeg flyttet inn i huset for 10 år siden var det et stort flott epletre nederst i hagen. Jeg hadde aldri hatt et epletre selv før, så det var jo fantastisk å kunne glede seg til en eplehøst med selvplukk. Drømmen om eplekaker, paier, eplemos og eplejuice svirret rundt i hodet. Etter innflytting ble jeg oppmerksom på at det herlige epletreet var så kraftig beskåret at det ikke kom en eneste blomsterknopp på flere år…

3 sorter eple fra samme tre. Gule øverst er orginal.
3 sorter eple fra samme tre. Gule øverst er orginalsorten.

Det var først 3. sommeren det begynt å blomstre igjen. Formen på treet var nå fin og de første eplene kom. Jeg fulgte nøye med og gledet meg nok en gang til høsten med modne epler. Skuffelsen var stor når eplene var smakløse, kjedelig og ikke i nærheten av hva jeg hadde drømt om.

Etter noen år er det kraftig gren med hel ved mellom gammel og ny sort
Etter noen år er det kraftig gren med hel ved mellom gammel og ny sort

Dette var tiden jeg begynte å utforske poding. Dette kommer jeg tilbake til og viser mer av på nyåret når tiden er inne for å gjøre det.  Å benytte et kraftig og godt tre til poding på denne måten sparer deg for årevis med venting på god frukt!

Tiden for å pode er tidlig vår når sevja stiger.

Godt sammenvokst.
Godt sammenvokst podepunkt.

Våren for 6 år siden gikk jeg til verks og podet. Treet har 4 hovedstammer og hver av disse ble skåret kraftig tilbake. Jeg podet på flere kvister av en sort på hver «stamme». Tilslagsprosenten var over all forventning og allerede to år etter begynte et par av sortene å bære frukt. De siste tre årene har det vært mer enn nok epler til eget bruk!

En kasse med Ripston epler (noen enkle Rød Torstein som fulgte med)
En kasse med Ripston epler (noen enkle Rød Torstein som fulgte med)

Har du et epletre som trives, vokser godt og ellers er i orden så er det bare å sette på nye grener med favoritteplene dine. Er det kjedelige og smakløse epler er dette ikke grunn god nok alene til å skjære ned treet. Jeg har akkurat nå høstet en full kasse med herlige Ripston epler og mer er igjen på treet…

Nyt høsten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments