Dragonfruit eller Pitaya — dessertpynten ble til mange nye kaktuser på kun et par uker

Dragonfruit eller Pitaya — dessertpynten ble til mange nye kaktuser på kun et par uker

Dragonfruit eller Pitaya er det sikkert mange som kjenner igjen som et av de eksotiske innslagene i fruktdisken på butikken. De skarpt rød/rosa fruktene ser nesten kunstige ut, men når de deles kommer et hvitt fruktkjøtt til syne med søt smak og masse svarte prikker. Alle de svarte prikkene er frø, og de er i høyeste grad spiredyktige…

Dragonfruit eller Pitaya
De knallfargede fruktene fra kaktus er få kjøpt i mange matvarebutikker.

I mange desserter er Dragonfruit eller Pitaya brukt som pynt og tilbehør. Frukten er utrolig fresh i fargene og en dekorativ kontrast til det meste av mørke sjokoladedesserter. Dessverre rakk jeg ikke å ta frøene før sjokolademoussen var borte så bilde under ble ikke av de beste:-)

Hylocereus dragonfruit
Herlig frukt full av frø til nye kaktuser. Her har jeg tatt ut en liten bit som skal med hjem.

For litt siden var vi på restaurant med gode venner, og etter en deilig forrett og hovedrett var tiden var inne for desserten. Min samboer fikk en sjokolademousse med diverse frukt, og da jeg så stykket med Dragonfruit som lå der å skinte fikk jeg en idè og var kjapt fremme for å rappe en liten bit fruktkjøtt før den ble spist opp!

Frø fra Pitaya
Klemt sammen på en serviett er frøene enkle å tørke. Lett å ta med seg og såes når jeg har tid.

En liten bit med teskje var alt jeg trengte. Den lille biten med fruktkjøtt klemte jeg ut mellom to servietter, omtrent på samme måte som jeg tar vare på tomatfrø her. På denne måten tørker de fort og kan lett tas med hjem. Etter en uke på det tørre papiret var tiden inne for å så frøene.

Dragonfruit eller pitaya
Etter en uke var det «bare» pirke løs frøene og legge dem oppå jorda
Slik sådde jeg frøene

Jeg brukte en veldrenert såjord med lite torv. Etter å ha gjort klart en potte med jord begynte jeg å pirket løs frø fra servietten. Dette var en håpløs jobb som jeg ikke hadde tålmodighet til så jeg rev løs serviettbitene med frø på og la i en skål med vann for å løsne frøene. I løpet av et minutt eller to var det hele gått i oppløsning og såingen gikk som en lek!

Dragonfruit eller pitaya
Siden frøene var nesten umulig å pirke løs la jeg dem et minutt i vann, vips var papiret gått i oppløsning og de løse frøene var enkle å spre utover

Jeg spredde de små frøene på overflaten av jorda uten å dekke dem til. Vannet forsiktig og tredde en plastpose over potta før jeg satte den på badegulvet. Undervarme gjør underverker med spiringen for mange små frø. NB! Sjekk ofte siden høy varme og lite lys gir dårlig resultat. Så fort spiringen har startet satte jeg dem i vinduskarmen med så mye lys som mulig. Ekstra plantelys er supert for små frøplanter.

dragonfruit eller pitaya
I løpet av en drøy uke etter såing er det en hel gjeng med små kaktuser og tilslag på bortimot 100%!
Kaktusfrukten Pitaya

Dragonfruit eller Pitaya er en frukt fra noen kaktusarter innen slekten Hylocereus. Den røde frukten med hvitt kjøtt kommer fra Hylocereus undatus som har noen fantastiske nattblomstrende og store blomster. Dette er epifytt som klatrer i vei ved at den fester røtter til underlaget. Den er også i nær slekt med den egentlige «Nattens dronning» Selenicereus grandiflorus som har firkantede stengler. Dessverre mistet jeg min Nattens dronning for en del år siden, men nå har jeg fått bestilt meg en ny.

Epiphyllum
Her er en av mine Epiphyllum fra i sommer. Bladene kan minne om Hylocereus, men blomstene på denne røde herligheten er åpne på dagtid og holder i flere dager..

Dette er en stor bladkaktus som kan minne om Epiphyllum. På mine andre bladkaktuser benytter jeg en svært lett jordblanding med god drenering. Etter min erfaring vil plantene kollapse og røttene dør hvis orden blir for tung eller for mettet av vann. Mest mulig luft til røttene og jevn fuktighet har fungert på mine.

Veien fra frukt med frø til spire er kort!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Denniz
Denniz
6 years ago

Så spennende 😀 Fasinert over sånne typer av kaktus.
Har selv to nattens dronning (en moderplante og en som er tatt som avlegger). Vært så heldig å fått moderplante til å blomstre tre ganger 🙂
Vil du kanskje at jeg tar av en avlegger til deg?

Ank
Ank
5 years ago

Hei, eg har nettopp kjøpt min første pitahaya. Spennande. Skal dele med noke venninner i kveld. Korleis har det gått med frøene dine? Har det blitt planter av det og vil dei. bære frukt med tida?