En liten hardfør Saxifraga til stenbedet eller fjellhagen.

En liten hardfør Saxifraga til stenbedet eller fjellhagen.

Stenbed og fjellhage kan være utrolig fint med noen fantastiske fargeklatter på våren og tidlig forsommer. Putedannende stauder og hardføre planter er litt av nøkkelen for å lykkes med stenbedet. Ofte består en stenbed av små lommer med jord og rask avrenning for vannet. Her er en liten hardfør Saxifraga til stenbedet eller andre steder hvor det kan være tøft å overleve for en plante.

Hardfør staude
En hardfør Saxifraga som klarer seg i en liten sprekk med enda mindre jord med plassering syd-øst

Jeg fikk denne som en Saxifraga cochlearis variant for mange år siden. Den har vært med meg i potte på min gamle terrasse og videre i hagen på flere steder. Jeg kan dessverre ikke si at jeg alltid har gitt den det beste stellet… Allikevel jobber den på spreng med å holde seg i live. En og annen blomst kommer det også! For noen år siden holdt jeg på å miste den fordi den sto for fuktig. Jeg tok helomvending og ga den riktige betingelser. Det er viktig at den får godt med sol og en veldrenert jord på vokseplassen. Ikke noe vasstrukken torvjord på denne tassen. På terrassen hadde jeg den i en lav bonsaikrukke som gikk helt fint året rundt.

staude til stenbedet
Rosettene på denne Saxifraga varianten er veldig dekorative med stive og robuste blader med rett plassering trives de nærmest uten stell.

Med en god vokseplass danner den en fine rosetter som sprer seg utover til en tue. Når rosetten oppnår en god størrelse, etter et år eller to, vil det komme en stilk med skjøre hvite blomster som vaier lett på en stilk som er ca 20-30cm høy. Hos meg opplever jeg ofte at den rosetten som setter blomst dør i etterkant. Plassen blir raskt overtatt av andre rosetter som mer en gjerne vil overta en ledig plass.

stenbedplante
Rosettene sprer seg utover og legger seg fint mellom stenene i terrenget
Hardfør saxifraga cochlearis
Søte og dekorative blomster på tynne vaiende stilker

I fjor skrev jeg om en annen Saxifraga som er en super bunndekker her. Saxifraga slekten består av nesten 450 ulike arter. Slekten er hovedsakelig å finne på nordlige halvkule så mange av artene er derfor svært hardføre. S. umbrosa har en herdighet på H8! De fleste andre jeg har sett ligger på H5 -H8. Dette er jeg ganske overbevist om at S. cochlearis også gjør. Denne er relativt læraktig og sukkulent i bladene så den tåler tørke og sol godt. Derfor også perfekt til et stenbed. Jeg har plassert den ene av mine planter i en liten sprekk på en løst stablet trapp av grove stein. Her har den nå stått i 3 år og trives helt utmerket. Jeg har også plassert «backup» planter er par andre steder i hagen. Risikerer ikke noe etter at jeg holdt på å miste den:-)

hardfør staude
Søte blomster med fine detaljer

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments