Gjenbruk og dekorering med barnåler fra naboens tre

Gjenbruk og dekorering med barnåler fra naboens tre

Hver eneste høst raker jeg bort barnåler; mange og lange furunåler. Nærmeste nabo har nemlig et stykk enorm furu som står tett på tomtegrensa og som kjent kaster furutrær masse barnåler mot slutten av sesongen. Når høststormene blåser rundt husveggene lander en stor del på vår side av gjerdet. I år ville jeg prøve gjenbruk og dekorering med barnåler for å se om de kan brukes til noe, det ble barnålegg i ulike størrelser!

bordpynt
Slik blir det ferdige egget laget av barnåler

Det er alltid gøy å teste nye ting og eksperimentere med ulike materialer til dekoratørtips og pynting. Bruk av furugrener og kongler er veldig vanlig men dekorering med barnåler har jeg ikke gjort før. Noe mer kortreist finner jeg nesten ikke når det detter ned rett utenfor døra:-)

barnålegg
Dette er utgangspunktet, ikke stort som trengs..

Slik gjør jeg.

Jeg begynner med det enkleste, nemlig å samle sammen noen never med barnåler, Skal de ikke brukes med det samme kan de legges i en plastpose og oppbevares kjølig så de ikke tørker, barnåler er litt vanskeligere å bruke når de er tørre og sprø. I tillegg trengs det kun noen ståltråder og en god saks som kan klippe ståltråd.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

ståltrådegg
Starten er enkel med å vikle sammen ståltråder. Jeg lager bare et enkelt nettverk

Jeg begynner med litt tykk ubehandlet ståltråd eller blomstertråd i 30cm lengder. Ved å legge ståltråder i kryss og vri dem sammen lager jeg et grovt gitter eller skjelett. Dette forsøker jeg å forme så godt som mulig til formen på et egg. Alt skal dekkes av barnåler så det er kun for å ha en base å flette på og kommer ikke til å synes.

julepynt
Når det grove skjelettet og omrisset på egget er klar kan flettingen begynne

Dette trenger du:

  • Barnåler lange
  • Tykk blomster/ståltråd
  • Litt vikletråd
  • En saks
barnålegg
Barnålene flettes på kryss og tvers i skjelettet. Det er løst i starten, men ikke gi opp, det blir enklere når nålene ligger tettere

I år ville jeg forsøke noe alternativt med barnåler. Det er jo et ganske kult plantemateriale som også er holdbart. Jeg vet ikke eksakt hva slags furu dette er, men den har nåler som er ca 15cm! Lengden gjør at de er enklere å bruke til å både flette og veve. Jeg bruker de som har falt ned men det er ikke noe i veien for å bruke de grønne ferske nålene. Da er de enda smidigere og vil få en grågrønn farge nå de tørker. Silkefuru er ganske vanlig i handelen og har relativt lange nåler.

barnålegg
Etter hvert som barnålene ligger tettere er det enklere å feste nye

Dette er ikke noe som er fort gjort, det må jeg si med en gang. Tålmodighet og litt fingerferdighet er nødvendig, og for oss som ikke kan strikke eller hekle kan være et alternativ til håndarbeidet når tv`n står på! Og så lukter det så godt.

alternativ julepynt
Jeg stikker inn med den butte enden først og vever nålene så tett at ståltrådene nærmest ikke synes. På denne måten blir også formen fast og holdbar

I vårt nabolag var det skog med mye bartrær i gamle dager og furutrærne stortrives. Det er enkelte kjempestore trær igjen! Med sitt grunne rotnett og langstrakte røtter byr det på enkelte utfordringer for en del hageplanter og bed som må sloss om næringen. Alle barnålene som detter ned er også med på å påvirke jorda. Barnåler av både gran og furu gir sur jord så om vi bruker dem eller ikke er det lurt å fjerne dem så sant det ikke er et surjordsbed der de blir liggende.

dekoratørtips
Egg av furunåler som kan brukes til pynt og dekor

Det suser fortsatt i furua:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla Myrstad
Camilla Myrstad
3 years ago

Digger at du bruker det du finner ute i nærmiljøet, barnåler fra naboen faktisk ?? og de blir jo så fine! Kan jo varieres med pyntebånd og div ?