Ute på konsulentoppdrag for å sette opp drivhus.

Ute på konsulentoppdrag for å sette opp drivhus.

I påsken fikk jeg testet å sette opp drivhus selv (på godt og vond). Drivhuset mitt ble kjøpt på en super kampanje allerede i februar og jeg kunne derfor begynne monteringen så fort telen ga seg. Mine foreldre handlet på samme kampanjen, men har hatt mange prosjekter gående i sommer og måtte derfor vente med å sette opp eget drivhus. En helg i høst var tiden inne for montering og da stilte jeg mer enn gjerne med verktøy, arbeidsklær og litt egne erfaringer:-)

Drivhusgulv
Pappa støpte en super såle som gjorde at monteringen videre gikk som en drøm

Mine foreldre har mye større hage og mer plass enn meg. Dette gjør at de også kunne velge større drivhus. Har du plass nok er det ikke så stor ekstra kostnad å velge en større modell når man først er i gang, og det vil alltid bli fylt opp med planter. Etter å vært med å sette opp et drivhus som er nesten dobbelt så stort som mitt oppleves det nesten litt trangt å komme hjem til mitt eget igjen…:-) Systemet på oppsett og bruksanvisningen er identisk. Nøyaktigheten under montering er like viktig uansett størrelse!

gulv i drivhus
Bjelkene eller rammen til drivhuset er enkel å sette opp med et fast og solid underlag, deretter måles diagonalen for å få det rett

Det er veldig gøy med et digert byggesett og ved å hjelpe min far kunne vi unngå å gjøre mange av de feilene jeg gjorde med mitt eget. Når man er to, kombinert med litt erfaring på å sette opp drivhus gikk dette mye fortere og mer smidig.

Drivhus rammeverk
Man må være to personer for å få på plass mye av rammeverket og ikke minst mønebjelken

Pappa hadde gjort grunnarbeidet klart så det var bare å begynne monteringen. En fast og hel såle med armering var løsningen han gikk for. Sålen er ca 20 cm tykk og med armering i topp og bunn av betongen. Overflaten er fullstendig i vater og går ca 15cm på utsiden av alle vegger. Når han bygde forskallingen lot han det være åpent bed på ene, og delvis andre langsiden. Her vil det bli fylt opp med god kompost og røttene vil få fri tilgang til bakken under.

På denne måten vil det bli god plass til røttene som ikke kan gjenskapes i krukker. Med så stort jordvolum er det mye næring og et mer stabilt miljø for røttene som igjen gir en bedre vekst.

montering av drivhus
Når rammeverket er på plass skal alle platene inn. De har en side med UV filter som skal ut

Når vi skulle starte med rammen i bunnen var det faktisk bare å legge den utover og måle diagonalene, vips var vi i gang. Det gikk jo som en drøm i forhold til det jeg gjorde med mitt. Å støpe jordankerene i støperør var ikke noen enkelt operasjon når det i tillegg skulle være i vater og eksakte diagonaler! Løsningen på fundamentet her ble kjempebra!

montering av drivhus
Begynner å nærme seg ferdig, kun endeveggen og døren igjen

Vi brukte et par lange dager med en dullion muttere, skruer, fester og biter. Det ble det utrolig flott! Med denne sålen og gulvet i drivhuset vil det være plass i planter på begge sider av midtgangen. I enden er det en god flate til et par stoler eller en hylle som kan stå på gulvet.

montering av drivhus
Bedene er store og gode med plass til masse planter neste år. Til høyre er det god plass til plantebord

Rett innenfor døren er det god plass til et arbeidsbord. Her kan man stå å potte om og sette stiklinger fra tidlig vår når sola begynner å varme. Mine foreldre planlegger også å overvintre sommerblomstene ute i drivhuset så jeg kommer tilbake med litt mer erfaringer rundt dette senere.

montering av drivhus
Et par dagers jobb og vips var nytt drivhus på plass

Drømmer om en ny vår!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Karoline
Karoline
3 years ago

Hei! Veldig nyttig informasjon, både i dette innlegget og der hvor du bygget eget drivhus. Vi skal snart i gang og jeg lurte på hvordan dere festet rammen til betongfundamentet?

vi har kjøpt med fundament og lurte påtok vi skulle støpe ramme først, eller bare punktstøpe fundamentet

vh Karoline