Varmkompost med vinterfrakk er klar for kulda

Varmkompost med vinterfrakk er klar for kulda

Varmkompost må ha på seg vinterfrakk eller annen isolasjon for å kunne holde litt ekstra på varmen når det blir kuldegrader ute. For at komposteringen og nedbrytningen skal fortsette gjennom vinteren må den isoleres. I tillegg til isolasjon skal den luftes litt mindre og må mates minst en gang i uka for å holde prosessen med nedbrytning i gang og varmen oppe.

Ringene i polyuretanskum er laget så de passer eksakt utenpå dunken

For et tre år siden kjøpte jeg en varmkompost som jeg tok i bruk for to år siden. Mine vurderinger var selvsagt størrelse, mest mulig anonym av utseende og enkel i bruk. Det skulle også være lett å kunne ta ut ferdig kompostert jord. En varmkompost skal også være sikret så det ikke kommer rotter og skadedyr inn for å lage ugagn. Dette gjelder spesielt når du skal kaste matrester og kjøkkenavfall oppi!

Kompost
Vinterfrakken er formsydd og passer perfekt, bare å sette den på i riktig rekkefølge

Denne som jeg valgte skulle kunne ta unna mesteparten av hageavfall og alt av kjøkkenavfall som kan brytes ned til næringsrik jord. Siden jeg begynte å bruke den har alt kjøkkenavfall gått i komposten istedenfor grønn pose og kildesorteringen. I hele sommer og i fjor sommer har jeg fylt alt mulig oppi varmkomposten, den virker helt umettelig og jeg har blitt forundret flere ganger… Den kan bli ganske full og vips synker den sammen til nesten halvparten.

varmkomposten
På den nederste ringen er det form som passer akkurat til luken hvor jeg neste sommer skal ta ut «hagens sorte gull» Til venstre har jeg gjort klart sikten til ny jord som jeg trodde jeg skulle fått på forsommeren..

I tillegg til ulike plantematerialer fra hagen generelt og kjøkkenavfall kaster jeg oppi nesten alt av vannplanter som jeg fjerner fra dammen. Dette er bløte plantedeler som raskt omdannes og jeg tror miksen funker bra siden alt jeg putter oppi blir mer eller mindre borte.

varmkomposten
De tre ringene settes på og vips er vinterfrakken på

I sommer var jeg forventningsfull og trodde jeg kunne hente ut en del av hagens sorte gull men den gang ei, det var nesten ikke noe ferdig enda. Nå har jeg fylt oppi uante mengder en hel sommer ekstra så neste vår tror jeg det blir jackpot!

Grønne johanna
Varmkomposten ferdig påkledd

Med min varmkompost fulgte det med en isolerende «frakk». Jeg mener bestemt det er en polyuretan kappe som er formet eksakt etter dunkens konturer. Lokket er isolert innvendig, men rundt selve dunken er det disse tre ringer som skal tres nedpå. Det blir som å ta på en våtdrakt med ca 2cm tykkelse.

Klar for en kald vinter:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Berit Schau
Berit Schau
6 years ago

Og hvor får du kjøpt denne komposten og hva koster den?